Owoce powinny stanowić nieodzowny element naszych jadłospisów. Wiele z nich nie tylko wybornie smakuje, pięknie wygląda, ale przede wszystkim wpływa na stan naszego odżywienia. Dostarczają one wielu witamin, składników mineralnych oraz substancji prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
[...] zaopatrzyć się w wartościowe produkty spożywcze o wydłużonej zdatności do spożycia. Będziesz mogła cieszyć się zdrowymi posiłkami nawet wtedy, kiedy nie masz czasu pójść do sklepu po coś świeżego. Oto kilka zdrowych produktów, które zawsze powinnaś mieć pod ręką. Suszona i konserwowa fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe Rośliny strączkowe [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Zdrowe paznokcie są gładkie i mają jednolity kolor. Te odbarwione, łamliwe lub grube paznokcie u nóg i rąk mogą wskazywać na to, że coś złego dzieje się w Twoim organizmie. Być może widzisz u siebie białe plamki pod paznokciem i zastanawiasz się, skąd się wzięły i co oznaczają. W większości przypadków na szczęście nie jest to poważny problem, co [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
Amerykanie przodują w rozmaitych "konkurencjach", tam potężnie rozwinął się nurt filmowych wygłupów (jackass), ryzykowania zdrowiem i życiem dla chwili „sławy” w serwisie YouTube, na Instagramie, Facebooku, TikTok lub innej, w danym momencie modnej usłudze. W sieci łatwo znaleźć filmy nastolatków, którzy „na sucho” stosują preparaty [...]
Całokształt danej diety często opisuje się słowami, które pozwalają w łatwy sposób odnieść się do właściwości danego stylu żywienia. Na przykład „keto” mówi się o dietach o znikomej zawartości węglowodanów, „wege” to styl życia wykluczający spożywanie odzwierzęcych produktów spożywczych, a „IF” odnosi się do spożywania swoich jadłospisów w [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
Od dobrych paru lat znacząco wzrosło zainteresowanie witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie. Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W [...]
[...] dodanego cukru. Smaczny jak rynkowe hity, ale znacznie zdrowszy Właśnie smakiem nie odbiega on nawet od najpopularniejszych komercyjnych marek, które można spotkać w każdym sklepie. Słodki smak zawdzięczamy wykorzystaniu polioli, które mają niższą wartość energetyczną niż węglowodany, dodatkowo nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. [...]
Wykorzystanie beta-alaniny w suplementacji sportowej znalazło swoje miejsce ze względu na to, że wykazuje ona szereg ciekawych właściwości, głównie wspomagających długotrwałą pracę mięśni. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów. Jednak nie jest to aminokwas białkowy, nie bierze więc udziału w budowie białek. Czy beta-alanina [...]
Budowa masy mięśniowej, która jest pozbawiona większych przyrostów tkanki tłuszczowej, wymaga nie lada wyczynu. Każdy z nas może przytyć i to dość szybko. Wystarczy sporo kalorii, a masa ciała sukcesywnie będzie wzrastać. Jednak, gdy zależy nam na masie mięśniowej, jak i ograniczaniu efektu "podlania", warto kierować się poniższymi wskazówkami, [...]
Nie będziemy namawiali Pań do wstrzykiwania sobie syntetycznego testosteronu, gdyż niewątpliwie wiąże się to z wieloma skutkami ubocznymi. Takie praktyki mają oczywiście miejsce w sporcie, ale stanowczo je odradzamy. Syntetyczny testosteron może "zmienić" dziewczyny w chłopców, a systematyczne przyjmowanie testosteronu przez chłopców odbiera im [...]
Czego potrzebujemy: 600 g jabłek 20 g erytrytolu łyżeczka cynamonu łyżka soku z cytryny 170 g mąki pszennej lub orkiszowej 20 g mąki kokosowej 20 g wpc/izolatu 1 jajko 150 g naturalnego skyru 40 g erytrytolu ( do jabłek ) 15 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić: Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy [...]
Konopie siewne wykorzystywane są od tysięcy lat do produkcji włókien oraz oleju z nasion. W ostatnim czasie nasiona tej rośliny wykorzystuje się także do produkcji izolatów i hydrolizatów białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w [...]
[...] mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych hormonów. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]