SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sery

  • [...] 450-600 kcal w porcji 100 g.   III kategoria Produkty średniokaloryczne (250-400 kcal w porcji 100 g) to np.: płatki owsiane, makarony, kasze, słodycze, tłuste mięso, sery podpuszczkowe. Wbrew obiegowym opiniom, np. cheeseburger dostarczający 263 kcal w 100 g nie jest jeszcze aż tak groźny, jak np. grzanki z McDonald’s (wg moich wyliczeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9578 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15245 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9563 Data: 2020-12-17 19:25:28
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7367 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • [...] kwas nikotynowy (produkty pochodzenia zwierzęcego) oraz amid kwasu nikotynowego (produkty roślinne). Zawartość niacyny w 100 g produktów spożywczych: poniżej 0,10 mg - sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze, 0,10 - 0,50 mg - mleko, jogurty, sery twarogowe, mąka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7872 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4259 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4333 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3311 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale również z jego wysokiej biodostępności dla naszego organizmu. Spójrzmy najpierw na ilość wapnia. Najwięcej wapnia, w przeliczeniu na 100 g produktu, będą miały żółte sery np. Cheddar - 721 mg - widzimy zatem, że spożycia 200 g takiego sera dostarczy nawet nieco większą porcję dzienną wapnia, niż ta polecana dla osób powyżej 50. roku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1528 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2443 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • Czas diety redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami.  Ashwagandha - Withania somnifera Pochodzący z Indii jeden z najbardziej sztandarowych adaptogenów. Jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2683 Data: 2021-06-10 14:59:04
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1111 Data: 2024-02-02 08:02:02
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7185 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 717 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7403 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Dieta eliminacyjna, która może odmienić Twoje życie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5254 Data: 2018-03-01 10:36:20
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7902 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj jedzą jajka, sery czy inne produkty nabiałowe. Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli spożycie nabiału występuje w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5871 Data: 2017-07-25 09:17:16