[...] nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, przelewania, Oprócz mleka laktozę zawierają również mleko w proszku, lody (z wyjątkiem sorbetów owocowych), jogurt, maślanka, kefir, sery żółte, twaróg, śmietana oraz masło (w niewielkich ilościach). Najwyższą zawartość laktozy ma mleko, dlatego osoby z objawami nietolerancji laktozy powinny unikać [...]
[...] bakterie, które chronią układ pokarmowy przed infekcjami i wzmacniają układ odpornościowy. Dlatego zdaniem naszych żywieniowców odtłuszczone mleko, kefir, jogurt i białe sery powinniśmy pić lub zjadać codziennie. Jedynie żółte sery, bogate w tłuszcz i sód, możemy wyeliminować z jadłospisu. Koledzy Willetta po fachu kwestionują jeszcze inne [...]
[...] tyg siłka + wf, w tym basen Do prawie każdego posiłku jem SPORĄ ilość warzyw, ale nie wliczam ich do bilansu. Do śniadania łykam witaminy i magnez Olimpa. Jeżeli chodzi o te sery w diecie to nie jem ich często. Staram się opierać na mięsie i jajach, ale wiadomo, że czasem trzeba sobie jakoś urozmaicić dietę by nie popaść w monotonię. I jeszcze [...]
[...] wysiłek fizyczny, stany chorobowe, szybki wzrost młodego organizmu) może być niewystarczajęce i wymagane jest ich uzupełnienie w diecie (są to: histydyna, arginina, seryna). Pozostałe aminokwasy są produkowane w organizmie w wystarczającej ilości i dlatego nazywamy je endogennymi. Komórki ustrojowe, za pomocą określonych enzymów, mają [...]
[...] pytanie, co jeść? Przede wszystkim musimy oprzeć się na zdrowych tłuszczach (NNKT),chudych białkach i węglowodanach z warzyw i otrąb. Białko: chude mięsa, ryby,jaja, chude sery, odzywki białkowe. Węglowodany: warzywa, otręby: pszenne(lepszy wybór) i owsiane. Tłuszcze: oleje tłoczone na zimno(nierafinowane),tłuste ryby, orzechy i nasiona. [...]
[...] wiele wstanie jest zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci którzy nie tolerują [...]
[...] należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona. Za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się: mleko i produkty mleczne, np. masło, śmietanę, jogurt, sery; produkty zawierające gluten, takie jak mąką, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa; jajka; ryby świeże i wędzone; orzechy; soję i jej [...]
Znalazłem w sieci ciekawy art, chyba jeszcze się tutaj nie pojawił, wiec czytajcie Fałszerze jedzenia Polscy producenci żywności zaczynają naśladować zachodnie sposoby jej wytwarzania Przemysłowe metody w rolnictwie i przetwórstwie często powodują fałszowanie produktów i nabijanie klientów w butelkę. Na rynku spożywczym zapanowała [...]
[...] jest w stanie zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci, którzy nie tolerują [...]
[...] zawartością węglowodanów, czy wysoką zawartością tłuszczów, czy wysoką zawartością białka. Więc skład takiej diety to głównie jaja, wieprzowina, piersi z kurczaka, sery, oleje czy orzechy i warzywa z niska ilością węglowodanów. Najczęściej tez zero owoców. Na początku jest fajnie, szybko leci fat, nawet dobre samopoczucie. Ale trzymając [...]
[...] wiele wstanie jest zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci którzy nie tolerują [...]
[...] D znajdziemy też w rybach i mleku - ale to nie jedyne produkty, które powinniśmy często włączać do diety. Podstawą menu powinny być produkty mleczne. Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte). Zawierają 6-10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe (to wynik procesów technologicznych). Niestety, żółte sery mają sporo [...]
[...] ryby, drób i to przede wszystkim ze względu na białka. Zamiast zjeść 100g mięsa, wystarczy zjeść 100g taniego twarogu, 80g sera białego albo 60g sera żółtego. Mimo iż sery żółte są o wiele bogatsze w składniki od białych, należy jeść głównie białe .Są one bowiem lekkostrawne i lepiej przyswajalne . 18. NISKOSŁODZONY BUDYŃ Trochę tym razem [...]
[...] z kurczaka/indyka, wolowina, (czasem wieprzowina)ryby morz polnocnych, tunczyka z puszki (duze kawalki w sosie wlasnym, nie czesciej jak 2 razy na tydzien)jaja cale, mleko, sery twarogowe, jogurty, kefiry, odzywki bialkowe Zrodla tluszczy:oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na zimno(gl. zrodlo tluszczy w naszej diecie), orzechy(najlepsze [...]