[...] węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, 10% białka, 77% węglowodanów i 13% tłuszczów 1217 kcal, 10% białka, 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet [...]
[...] wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi niesłusznie uważa, że ma insulinooporność. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
[...] mięśni, mikrouszkodzenia, stan zapalny skutkujące hipertrofią włókien). Trening siłowy zwiększył masę mięśniową o 0,86 kg, metoda EMS o 0,63 kg. Jak dla mnie oba rodzaje treningu okazały się porażką. Siła w wyciskaniu nogami wzrosła o ~13% przy treningu siłowym i o 7,3% w grupie EMS. Jak na 4 miesiące, są to bardzo słabe rezultaty, co [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
[...] również wyjątkowy smak i konsystencję. Zawiera witaminę c i potas oraz glukozynolany — związki przeciwutleniające, które mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Romanesco możesz przyrządzać tak samo, jak zwykłego kalafiora. Bok choy Bok choy to azjatyckie warzywo liściaste o bardzo łagodnym smaku. Można je jeść na [...]
Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
[...] markera uszkodzeń mięśni. Białko sojowe a serwatkowe - podsumowanie badania Biorąc pod uwagę, że przyjmowanie białka sojowego i serwatkowego było równie skuteczne, oba rodzaje protein mogą wspomagać regenerację po treningu o wysokiej intensywności, takim jak trening szybkościowo-wytrzymałościowy. Czyli regularne podawanie protein jest [...]
[...] hinduskim brahmi) została doceniona przez znawców medycyny ajurwedyjskiej. Dzięki nowoczesnym technikom analitycznym wiadomo, że bakozydy należą do saponin, których różne rodzaje występują m.in. w nasionach roślin strączkowych i wykazują szereg działań biologicznych. Oprócz nich w bacopie znajdują się również alkaloidy i flawonoidy, które w [...]
[...] aminokwasów, choć w naszym ciele znajdziemy ich więcej. Te ostatnie powstają w wyniku działania funkcji życiowych organizmu. Aminokwasy możemy podzielić na dwa główne rodzaje: endogenne, czyli takie, które nasz organizm może sam wytworzyć sobie, gdy tylko posiada inne aminokwasy oraz egzogenne (niezbędne), czyli takie, których nie mamy [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] które mogą zapewnić ochronę przeciw infekcjom i wirusom, wzmacniają odporność, niektórzy naukowcy sugerują, iż mogą przeciwdziałać niektórym typom nowotworów. Trzy rodzaje białek wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększenie produkcji glutationu: α-laktooalbumina, β-laktoglobulina i laktoferyna. Białko serwatkowe stymuluje [...]
Migrena jest najczęściej występującą chorobą neurologiczną. W Polsce cierpi na nią około 3,5 miliona osób. Może wystąpić w każdym wieku, ale szczyt zachorowań następuje między 30. a 50. rokiem życia. Chociaż dokładna przyczyna migreny nie jest znana, uważa się, że zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne są odpowiedzialne za jej [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
[...] na zewnątrz. Rozpoczynamy fazę koncentryczną ruchu, silnie pracując tricepsami. Uwagi i sugestie Wspomniane ćwiczenie nie jest zalecane, dużo lepiej sprawdzą się klasyczne rodzaje wyciskania. Referencje: Vidar Andersen “Muscle Activation and Strength in Squat and Bulgarian Squat on Stable and Unstable Surface” [...]
[...] Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i przetworzonego oleju palmowego będzie w odmienny sposób wpływała na komórki [...]
[...] występuje na skutek zakażenia rynowirusami lub koronawirusami, natomiast grypa wywoływana jest przez wirusy grypy, które są groźnymi patogenami. Możemy wyróżnić aż trzy ich rodzaje — typ A, B i C. Objawy grypy są zazwyczaj cięższe niż w przypadku przeziębienia i pojawiają się nagle. W przypadku szybkiej reakcji i łagodnego przebiegu grypy, [...]
Opisane ćwiczenie może budzić pewne kontrowersje. Wbrew powszechnym, błędnym opiniom oba rodzaje wyciskania nad głowę (z klatki piersiowej i zza karku) sprzyjają rozbudowie przede wszystkim przedniego i środkowego (w nomenklaturze angielskiej bocznego) aktonu mięśnia naramiennego, a nie tylnego aktonu! O czym warto wiedzieć? Przedni akton [...]