Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] nietolerancji mleka może mieć zawartość β-kazeiny typu A1 i A2. 45 osób mieszkających w Chinach losowo przydzielono na 14 dni do grup: picia mleka zawierającego dwa rodzaje β-kazeiny (A1 i A2) lub tylko β-kazeiny typu A2. Po 14-dniowym okresie „czyszczenia” eksperyment powtórzono. Badano dyskomfort po spożyciu [...]
[...] jest do bólów pierwotnych i sąsiaduje w tej kategorii m.in. z bólem kaszlowym, czy koitalnym (związanym z aktywnością seksualną). Współczesne prace badawcze nad tym rodzajem bólu zaczęły się w latach 60-ych XX wieku. Dane dotyczące częstotliwości występowania różnią się ze względu na trudności diagnostyczne, jednak do tej pory [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
[...] i neurodegeneracyjnych Stan zapalny może dotyczyć wielu systemów czy rodzajów narządów, w tym układu nerwowego. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak poszczególne rodzaje diety wpływają na stan zapalny w układzie nerwowym. Jak różne rodzaje diety wpływają na stan zapalny w ustroju? W badaniach oceniano skutki zastosowania diety [...]
[...] jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na lepszy. Inne rodzaje stresu, takie jak stres psychiczny, są mniej korzystne, a wręcz mogą być szkodliwe. Okazuje się, że stres psychiczny utrudnia odzyskanie sił po intensywnym treningu [...]
[...] topionych, które są odpadem mleczarskim) i mleka. Mleko dostarcza licznych związków hormonalnych, które wcale nie są korzystne dla zdrowia (np. estrogeny, wszystkie rodzaje). Mleko, jogurty i inne produkty mleczne powodują nasiloną odpowiedź insulinową, więc z jednej strony zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, z drugiej możemy [...]
Na rynku suplementacji coraz bardziej popularną substancją, wspomagającą kontrolę gospodarki glukozy we krwi, jest berberyna. Należy ona do związków pochodzenia roślinnego klasy protoberberyn, a jej działanie biologiczne zawdzięczamy alkaloidowi izocholinowemu. Suplementy na bazie berberyny wykazują silne działanie biologiczne, niekiedy [...]
[...] w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? Drób - ogólne określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, [...]
[...] jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje białek wpływają na odczuwanie sytości po ich spożyciu. Wart zaznaczenia jest również fakt, iż nie tylko zmniejszają nasz apetyt, ale również oddziałują na regulację [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
[...] co mamy na myśli. Zarówno trening niższej intensywności, jak i wyższej, ciągły lub z przerwami wypoczynkowymi, mają swoje miejsce w planie, określone wady i zalety. Jakie rodzaje treningu interwałowego pomijasz? Wchodzenie po linie Nie tylko kształtuje przedramię, biceps, mięsień najszerszy grzbietu, siłę chwytu (siłę palców), ale też wpływa [...]
[...] Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stwierdziła, że hCG nie przynosi korzyści w leczeniu otyłości. Mimo to, ze względu na lenistwo fizyczne i intelektualne ludzi, podobne rodzaje „alternatywnych kuracji” świetnie się sprzedają na Facebooku, Instagramie, blogach, na łamach różnorakich forów dyskusyjnych itd. Istnieje również kilka doniesień o [...]
[...] Każda faza eksperymentu dietetycznego trwała 4 tygodnie. 18 mężczyzn dobrze tolerowało glukozę, 11 wykazywało zaburzenia glikemii. Jeśli chodzi o parametry w ciągu dnia, oba rodzaje diety u osób zdrowych i mających problemy z glikemią przyniosły podobne efekty: najgorsze dla osób z insulinoopornością jest jedzenie węglowodanów po południu (przy [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] szczególnie przy zastosowaniu zakresu 8-10 powtórzeń w serii (z odpowiednim, odczuwalnym ciężarem roboczym). Korzyści Rozwiązanie holistyczne. Możesz uderzyć we wszystkie rodzaje włókien, szczególnie jeśli realizujesz interwał w formie uzupełnienia zasadniczego treningu siłowego. Przykład? Przysiady w module A dobrze komponują się z [...]