Stres jest ogólnym pojęciem oznaczającym zaburzenie homeostazy, czyli jest to zaburzenie środowiska, które jest optymalne dla organizmu. Stres ma obecnie złą reputację, ale jest częścią naturalnych mechanizmów adaptacyjnych i odpowiedzi fizjologicznej typu walka lub ucieczka (ang. fight or flight). Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] większość (od 60% do 80%) całkowitego wydatku energetycznego (TEE). Termin REE jest często używany zamiennie z BMR (metabolizm spoczynkowy) i jest definiowany jako minimalna ilość energii niezbędna do utrzymania jednostki przy życiu w stanie równowagi energetycznej. Co wchodzi w skład REE/BMR? Utrzymanie pracy serca i krążenia krwi (krew [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
W Internecie powielane są rozliczne mity dotyczące treningu, diety i suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ czytanie książek jest męczące - łatwiej jest oglądać skrótowe opracowania na YouTube, których jakość bywa zróżnicowana. Zdarzają się bardzo dobre podsumowania, ale spotyka się też ewidentną dezinformację. Oto 6 nadal najpopularniejszych [...]
[...] w skrajnych przypadkach (gdy jesteśmy silnie odwodnieni) może nas wręcz zabić. Jak wzbogacić wodę? Do wody należałoby dodać węglowodanów (glukoza, maltodekstryny, niewielka ilość fruktozy), elektrolitów (sód, potas, magnez, chlorki, wapń). Jeśli jest to praca wielogodzinna, to w celu uniknięcia zagrażającej życiu hiponatremii, do wody należałoby [...]
[...] wchodzą tu rozmaite, dodatkowe czynniki: stężenie hormonów tarczycy, wolnych hormonów tarczycy, testosteronu i wolnego testosteronu, estradiolu, IGF-1, insuliny, glukozy, ilość masy mięśniowej efektywnej itd. Podsumowanie Jeśli zużycie 400 kcal na treningu powtarzanym 5 razy w tygodniu powinno wywoływać pozbywanie się 250 g tłuszczu tygodniowo [...]
[...] nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa powoduje, że jesteś słabszy, wolniejszy, czyli odczuwasz spadek możliwości wysiłkowych. Spada ilość glikogenu („paliwa”) i pojawiają się uszkodzenia włókien. Osłabienie może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Wzrost masy mięśniowej i siły zależy od tego, co robisz [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
[...] Podsumowanie Na koniec warto wspomnieć, iż nawet metoda DEXA może wykazywać liczne błędy pomiarowe, np. u osób otyłych zaniża znacząco masę kości lub silnie przekłamuje ilość tkanki tłuszczowej przy jednokrotnym skanowaniu ciała (nawet do 5%!). To też może tłumaczyć „fenomenalne” wyniki pomiarowe w cytowanym badaniu. Referencje: Małgorzata [...]
Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo [...]
[...] dostarczany wyłącznie z produktów roślinnych. Dorosłym, zdrowym osobom zaleca się dzienne jego spożywanie w ilości ok. 30 g. zaś w dietach Kwaśniewskiego i Atkinsa jego ilość jest znikoma. Jego braki w diecie wpływają negatywnie na pasaż jelitowy, przyczyniają się do zalegania resztek pokarmowych w jelitach, zwiększają wchłanianie [...]
[...] otoczenia (rodziny, koleżanek itd.). Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w trzech posiłkach to wystarczy. Zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. [...]
[...] mnie, czy to ma być 300, 500 czy 1000 kcal w posiłku. Zależy, jak masz ułożony plan i czy trzymasz się określonych założeń dietetycznych. Jeśli jesteś na redukcji: skład i ilość kalorii w posiłku potreningowym również będzie zależeć od przyjętego dobowego rozkładu kalorycznego. Może się okazać, iż jest to najlepsza pora na porcję węglowodanów [...]
W niedawno przeprowadzonym wywiadzie na kanale Joe Rogana, słynny 8-krotny Mr. Olympia opowiada tak dziwne rzeczy, iż temat wydaje mi się być wart skomentowania. Po pierwsze - Coleman twierdzi, iż nie brał dopingu aż do 30. roku życia. Coleman urodził się w 1964 r., a więc rzekomo aż do 1994 roku nie sięgnął ani po sterydy, ani po insulinę, ani po [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
Wokół treningu dla kobiet krąży wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. W największym skrócie postaram się przedstawić najskuteczniejsze sposoby na poprawienie tzw. formy. Jaki rodzaj treningu? Przy każdego rodzaju celu odpowiedni będzie schemat: FBW (całe ciało na jednej sesji) Gotowy trening znajdziesz w tym artykule: Trening FBW z samymi [...]
[...] oszacowano, iż początkujący biegacze odnoszą prawie 18 kontuzji na 1000 h treningu, bardziej zaawansowani 7,7 kontuzji na 1000 h treningu. Niemniej całkowita, maksymalna ilość kontuzji u biegaczy wynosiła 33 na 1000 h treningu, 6-krotnie więcej niż w strongman, która to dyscyplina jest przecież mocno kontuzjogenna! Dla porównania w trójboju [...]