[...] 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (350 g) 140 g mąki żytniej razowej 320 g mąki pszennej chlebowej 260 g letniej wody 10 g soli 130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę) 20 g kleiku [...]
[...] 225 g letniej wody 225 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h. Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone (500 g) 200 g mąki żytniej razowej 460 g mąki pszennej chlebowej 370 g letniej wody 17 g soli 100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę) 20 g [...]
[...] nam bez użycia dodatkowego tłuszczu), przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do momentu, gdy góra się zetnie na tyle, że będziemy mogli bez problemu przekręcić nasze ciasto. Po przekręceniu smażymy ciągle na tym samym ogniu przez około 2 min. Ciasto zdejmujemy do ostygnięcia i analogicznie postępujemy z drugą połową, która została nam w [...]
[...] 1. 50g gorzkiej czekolady 90% lub jezeli ktos woli moze sobie zrobic polewe z kakao, oleju kokosowego i jakiegos slodzidla, badz tez i nie. PRZYGOTOWANIE: 1. Skladniki na ciasto wyrabiamy rekami przez dobrych kilka minut. po uzyskaniu kuli z ciasta rozgniatamy je na jakiejs formie, moze byc silikonowa, jakies naczynie zaroodporne, wszystko sie [...]
[...] ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w miarę rozsądnie. Należy jeść ok. 20-30% białek, 50-60% węglowodanów oraz ok. 15% tłuszczów. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyżej) , [...]
[...] smietankowego -jogurt naturalny, cale opakowanie; ja mialem Pilos z Lidla 1,5%, weszlo prawie 500g (moim zdaniem to wlasnie jogurt nadaje sernikowi swietna konsystencje, ciasto nie jest suche w srodku) Wykonanie -Zoltka i jaja rozbijamy na 2 osobne miski, bialka do bialek zoltka do zoltek -Zoltka miksujemy robotem, az zmienia troche kolor, w [...]
[...] KRUCHE CIACHO Ten przepis jest chyba najbardziej czasochłonny i wymaga pewnego skilla w kuchni, ale efekt jest wart wysiłku-zresztą sami zobaczycie Podstawą jest ciasto(wyglądające jak nie wiem co-foto 1), które otrzymamy z następujących składników: *szklanki mąki razowej żytniej *szklanki mąki orkiszowej bez otrąb(z braku laku może [...]
Na rozkaz wrzucam swój przepisik i daje gwarancję naprawdę świetnego doznania dla podniebienia:-)) Przy okazji może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę;-) Zacznijmy [...]
[...] słonecznika - 30 g suszonych żurawin ( można także rodzynki) - 4 białka jaj - pół łyżeczki proszku do pieczenia - słodzik wg uznania - alternatywnie mąka 10 g - jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie + DO POJEMNIKÓW: 75 g makaronu białego i 300 g truskawek mrożonych po treningu aerobowym Przygotowanie krokietów: - Mięso z drobno posiekaną cebulką [...]
[...] kilka osobistych sytuacji z wesołą stroną Arnolda? Pewnego razu, w 1981, na zawodach Mr. Olympia kiedy Arnold i jego przyjaciele byli w osobnych pokojach, Maria przyniosła ciasto jabłkowe z kremem. Kiedy zaczęła pytać ludzi czy aby krem jest świeży od razu oczywiste dla mnie było że jest to jedna z sztuczek Arnolda. Ja nie powąchałem kremu, [...]
[...] ograniczac "zle" tluszcze, slodycze i zywnosc przetworzona. Mozna robic sobie tzw. dzien wolny od diety. ja np. robie tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemnosci, jednak w miare rozsadnie. Nalezy jesc ok. 20-30% bialek, 50-60% weglowodanow oraz ok. 15% tluszczow. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyzej) , [...]
[...] Zarządzenie MZiOS dopuszcza stosowanie tego dodatku w proszkach do pieczenia. W mieszaninie z węglanami, po dodaniu wody, wytwarza się dwutlenek węgla spulchniający ciasto. E339b Ortofosforan dwusodowy. Nazewnictwo jest dość skomplikowane, gdyż występuje on w kilku formach: bezwodnej i trzech uwodnionych - dwuwodzianu, siedmiowodzianu i [...]
[...] dozwolone tylko w postaci soków i przecierów. Ponadto deserami dozwolonymi w tej diecie są kisiele owocowe i mleczne, galaretki żelatynowe, biszkopty, herbatniki i czerstwe ciasto drożdżowe. Nie podaje się natomiast tortów, kremów cukierniczych, bitej śmietany, lodów oraz wyrobów z ciasta francuskiego. Napoje. Napojami dozwolonymi są napary z [...]
Więc tak przychodzę z pytaniem o zasadę 80/20. Co powinno znajdować się w 20% ? Taki kupny hummus masło orzechowe skyry smakowe czy domowe ciasto na bazie jaj mleka ciemnej mąki owoców czy inne podobne produkty które stricte słodyczami czy fast foodami nie są a jakoś strasznie przetworzone chyba też nie więc gdzie powinno się je zaliczyć ?
[...] na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z poprzedniego chleba czy mogę to olać? Poproszę krok po kroku jak obliczyć kaloryczność i makro chleba a potem jednej kromki - będę bardzo wdzięczna za pomoc :-)