SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

FiT TwiX :-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4481

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
FIT TWIX


SKLADNIKI NA SPOD:

1. 100g maki jaglanej
2. 1 jajo L
3. 25g oleju kokosowego (temp. pokojowa)

SKLADNIKI NA NADZIENIE:

1. 100g suszonych daktyli
2. 30g masla orzechowego (ja uzylem z nerkowcow)
3. 15g whey'a (u mnie poszedl smak slony karmel)
4. 30g orzechow laskowych

SKLADNIKI NA POWELE:

1. 50g gorzkiej czekolady 90%
lub jezeli ktos woli moze sobie zrobic polewe z kakao, oleju kokosowego i jakiegos slodzidla, badz tez i nie.

PRZYGOTOWANIE:

1. Skladniki na ciasto wyrabiamy rekami przez dobrych kilka minut. po uzyskaniu kuli z ciasta rozgniatamy je na jakiejs formie, moze byc silikonowa, jakies naczynie zaroodporne, wszystko sie nada. wczesniej oczywiscie natluszczamy spod formy. formujemy z ciasta kwadrat / prostokat, nakluwamy ciasto widelcem z kilku miejscach i wkladamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.
2. Daktyle namaczmy we wrzatku ok 20 minut. nastepnie skladniki na nadzienie, oprocz orzechow, blenduje na jednolita mase. orzechy zdlendowac osobno, badz posiekac nozem na odpowiadajaca nam grubosc.
3. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygniecia, a nastepnie nie przekladajac go z formy wkladamy calosc najlepiej do zamrazarki na ok. 20 minut.
4. Wyciagamy ciasto i rozsmarowujemy nasze nadzienie po jego powierzchni, a nastepnie obsypujemy posiekanymi orzechami lekko dociskajac je do nadzienia. mozna rowniez orzechy wymieszac z nadzieniem przed polozeniem na spod, jak kto woli.
5. Rozpuszczamy gorzka czekolade w kapieli wodnej i pokrywamy nia w calosci nasze ciasto.
6. Calosc wkladamy ponownie do zamrazarki na kolejne 30 minut.
7. Po tym czasie wyciagamy, kroimy na batony w taki sposob, w jaki nam pasuje.
8. Batony przechowujemy w lodowce owiniete np. w folie aluminiowa.

co do pkt 5 to jesli ktos woli, a polecam tak zrobic, bo na pewno bedzie lepsze, tylko oczywiscie makro pojdzie w gore, bo trzeba bedzie uzyc znacznie wiecej czekolady, to mozna na tym etapie juz pokroic ciasto, z nalozonym nadzieniem i orzechami, na batony i cale batony zanurzyc w czekoladzie. wtedy tak de facto uzyskamy rasowego Twixa

PS. oczywista sprawa, ze gramatura skladnikow w nadzieniu mozna spokojnie sobie zonglowac i dobierac pod swoje makro w zaleznosci, jakie je chcemy na baton z takiej ilosci skladnikow na ciasto wychodzi ok 5 batonow wielkosci takiej Princessy, moze ciut wezsze


MAKROSKLADNIKI CALOSCI:

Bialko 46 g
Tluszcze 86 g
Weglowodany 160 g
Kalorie 1598 kcal


SMACZNEGO!!



4

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93978 Napisanych postów 363783 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667084
Super
Bedzie trzeba zrobic

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 45 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 37641
Fajniutkie
Myślisz, że mąkę z przepisu można zastąpić kukurydzianą?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Myślę, że można, bo wydaje mi się, że w oryginale była kukurydziana https://www.sfd.pl/szybkie_pyt_nt_maki-t1152519.html  To nie jest stalking
1

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
deja vu
Myślę, że można, bo wydaje mi się, że w oryginale była kukurydziana https://www.sfd.pl/szybkie_pyt_nt_maki-t1152519.html  To nie jest stalking

Mistrz ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
deja vu
Myślę, że można, bo wydaje mi się, że w oryginale była kukurydziana https://www.sfd.pl/szybkie_pyt_nt_maki-t1152519.html  To nie jest stalking


wersji jest kilka mozna zrobic na kukurydzianej, ale wtedy przepis na ciasto sie zmienia, bo ida dodatkowo zoltka plus cos tam jeszcze (juz nie pamietam), bo wychodzi z tego kruche ciasto. mozna zrobic na miksie owsianej z ryzowa. no i ostatnia wersja mi znana, czy jak w przepisie wyzej na samej jaglanej, z ktorej tez ten spod wychodzi w miare kruchy
1

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Czy z jaglanej czy kukurydzianej aż ślinka cieknie na widok takiego ciacha :)

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5994 Napisanych postów 10057 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214349
o mniam, batoniki zawsze w cenie

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ale mega to ciacho wyglada :O jaki rozmiar formy bedzie najlepszy na taka grubość ciacha mniej wiecej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
nie robilem tego w formie tylko na silikonowej podstawce poniewaz mega istotne jest to zeby to na czym wylozysz ciasto weszlo do zamrazarki, bo jak zaczniesz ciasto przekladac to sie cale rozwali. tak na oko Ci powiem ze jak rozplaszczysz ciasto rekami na ksztalt powiedzmy kwadratu to wyjdzie tak z 15x15cm. wszystko zalezy tez jakiej chcesz je grubosci

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ja chyba zrobię bardziej płaskie, żeby dla oczu wydawało się więcej :P życie nauczyło mnie, że jak z tej samej masy robię 4 naleśniki to głodny, a jak cieńsze i wyjdzie 7 to przy 6 najedzony:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Twarog

Następny temat

Omlet jaglano-ryżowy z kulkami czekoladowymi i jabłkami

WHEY premium