SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy chleb na zakwasie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 134

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10798 Napisanych postów 47731 Wiek 26 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z poprzedniego chleba czy mogę to olać? Poproszę krok po kroku jak obliczyć kaloryczność i makro chleba a potem jednej kromki - będę bardzo wdzięczna za pomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline SFD TEAM Moderator
Ekspert
Szacuny 1425 Napisanych postów 15945 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 229935
Najprostszym i najszybszym rozwiązaniem jest oprzeć się na kaloryczności chleba na zakwasie na bazie mąki jakiej użyłaś.
Dane znajdziesz w każdej tabeli kalorycznej. Jeśli się przyjrzysz kaloryczności różnych chlebów to zauważysz, że nie ma między nimi aż tak dużej różnicy w kaloryczności.

Jeżeli jednak zależy Ci na dokładności wówczas policz wartości BWT (białka, węglowodanów i tłuszczy) dla wszystkich składników jakich użyłaś do przygotowania zakwasu i później chleba.

1. Oblicz kaloryczność dla wszystkich produktów jakich użyłaś do przygotowania chleba
2. Zważ ciasto przed pieczeniem
3. Zważ ciasto po upieczeniu
4. Korzystając z proporcji oblicz kaloryczność dla jednej kromki

Np. Jeżeli ciasto przed pieczeniem waży 1 kg i ma 2300 kcal to po upieczeniu ważąc np. 700g dalej ma 2300 kcal.
Jeżeli jedna kromka waży 40g, wówczas liczysz z proporcji:
700g - 2300 kcal
40g - x

x= (40 x 2300)/ 700
x= 131 kcal

Oczywiście przedstawione wartości zostały wykorzystane tylko dla pokazania obliczeń.
Jeżeli oddzielasz część zakwasów, możesz oszacować na oko jaką jego część odjęłaś.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]Dlaczego_pieczemy_chleb_na_zakwasie_-t898924.html
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 726 Wiek 23 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 41910
A ilość wody, jakiej użyłam do chleba też trzeba wziąć po uwagę?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Banan - waga

NutLove