SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dziennik Kuby vol. 2

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 254250

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 23820
Czy w takim przypadku jest sens nastawiania tego w mikrofali? Pomijam kwestie zdrowotne itd. Dobry garnek z podwójnym dnem, wrząca osolona woda wedle wskazań (np 1.6 porcji wody na porcję ryżu w przypadku basmati). Gotujesz chwilę ostro, potem lekko, na końcu wyłączasz i zostawiasz na palniku. Najlepiej działa na kuchniach ceramicznych, elektrycznych oczywiście. Na gazowej trzeba dłużej na małym ogniu potrzymać.
Przede wszystkim nie ufam żadnym plastikom w połączeniu z wysoką temperaturą. Choćby.nie wiem jak bezpieczne dla zdrowia były.
Ryż brązowy kupowałem z marki Roma. Drogi jak cholera ale dobry. Największa zawartość błonnika z dostępnych. Czas gotowania jakieś 40min. Ja gotowałem z 5mi ostro, 20min lekko a potem kilkanaście minut po prostu stał. Czy w mikrofali wychodzi szybciej albo taniej? Czy jest coś co za takim sposobem przygotowania przemawia?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
przede wszystkim wygoda
wrzucam do pojemnika, dodaje warzywa, zalewam wodą
to ładuje do mikrofali ustawiam czas i mam spokój do czasu aż się zrobi (zero mieszania itp)
może kiedyś kupię garnek specjalny do gotowania ryżu i będę robił tak jak radzisz bo może się to okazać ekonomiczniejsze (mamy płytę indukcyjną)

co do plastiku i gotowania to nie przesadzajmy, idąc tym tokiem rozumowania nie powinniśmy pić herbaty zrobionej z wody zagotowanej w czajniku elektrycznym itp
mięcho paruje też w plastikowym parowarze (wcześniej parowałem w tych plastikach co ryż i też w mikrofali)

co do przyrządzania żarła w mikrofali, kto jak kto, ale Ty Ami powinieneś mieć wiedzę z pierwszej ręki

http://forum.klinikatestosteronu.pl/viewtopic.php?f=7&t=154

jeśli chodzi o ryż to mi najbardziej podszedł dziki, ale jest on cholernie drogi

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
Obaj chyba macie trochę racji.
Ryż i inne potrawy łatwo rozgotować. Przez długotrwałe przetrzymywanie w wodzie można je po prostu wypłukać ze składników odżywczych.
Plastik w kontakcie z żywnością też mógłby być marny, ale jak to jakaś odmiana polimerów, bez dodatków produktów ropopochodnych, to też im się chyba nic nie stanie.

Natomiast już sam proces obróbki... Różnie o tym mówią. Podobno ryże, kasze itp. to jeszcze. Warzywa tak średnio, a mięsa to już całkiem nie wolno.
Otóż, podobno, świeże warzywa są czynne energetycznie. W sensie prawdziwej energii (jony, elektrony i inne faraony). Mikrofale to dewastują i warzywo, rzec można, starzeje się. Mięso miałoby rzekomo pod wpływem mikrofal tworzyć wadliwe struktury białkowe. Budowanie mięśni i organów z takich białek podobno może być czynnikiem rakotwórczym.
Wszystko to spór ekologów z inżynierami Nie zajmuję określonego stanowiska, ale kuchni MW nie mam

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480

    2014-05-16 piątek - DT    
 

    Cykl - 13 / dzień - 33    
 


PARAMETRY PODSTAWOWE

   Waga [kg]           93,8        
   Waga tłuszczu [kg]           15,9        

   Zapotrzebowanie [kcal]           3 438       
   Dieta [kcal]           2 695       
   Bilans [kcal]           -743        


DIETA / SUPLE
miska na 100%

  MAKRO  
    Kcal       Białko       Węgle     Tłuszcz     Błonnik       Cukry   
    2 695       226,1       250,8       89,4        27,9        25,3    

  MAKRO W PRZELICZENIU g/kgmc  
   Białko       Węgle     Tłuszcz   
       2,4       2,7       1,0

  MAKRO W PODZIALE NA ŹRÓDŁA  
  Źródło       Kcal       Białko       Węgle     Tłuszcz     Błonnik       Cukry   
    Zwierzęce        1 345     150,7      27,2      68,0       0,0       0,0
    Roślinne        1 075      31,6     198,6      20,4      26,2       1,8
    Owoce           95       1,0      23,5       0,3       1,7      23,5
    Suple          180      42,8       1,5       0,7       0,0       0,0

  DIETA SZCZEGÓŁOWO  
  Godz      Info        Ilość       Kcal       Białko       Węgle     Tłuszcz     Błonnik       Cukry   
  6:20    suple poranne                   186      25,1      12,0       4,3       0,0       0,0
          Kefir         200       114       8,0      11,4       4,0                    
          HiTec Creatine Powder          10         0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
          Hi-Tec Whey C6          20        72      17,1       0,6       0,3       0,0       0,0
          Hi-Tec Nutrition - Vitamin A-Z           2         0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
  6:30    posiłek                   534      34,2      42,0      25,7      11,2       0,6
          Jaja         200       310      25,2       2,2      21,2       0,0       0,0
          Otręby żytnie (Sante)          20        41       3,0       5,2       0,9       7,8       0,6
          Płatki owsiane górskie (Melvit)          50       183       6,0      34,6       3,6       3,4       0,0
 11:00    posiłek                   324      35,8      38,4       3,0       1,2       0,3
          Filet z kurczaka         150       148      32,2       0,0       2,0       0,0       0,0
          Ryż brązowy naturalny (30 minut)          50       176       3,6      38,4       1,0       1,2       0,3
 14:00    posiłek                   324      35,8      38,4       3,0       1,2       0,3
          Filet z kurczaka         150       148      32,2       0,0       2,0       0,0       0,0
          Ryż brązowy naturalny (30 minut)          50       176       3,6      38,4       1,0       1,2       0,3
 16:50    przedtreningówka                     0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
          Hi-Tec A.M.G.          35         0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
 17:10    Aeroby (czas: 0:09)
 17:25    BCAA                     0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
          Hi-Tec BCAA Powder          15         0       0,0       0,0       0,0       0,0       0,0
 17:25    Siłownia (czas: 1:44)
 19:20    Aeroby (czas: 0:26)
 20:00    posiłek                   495      38,7      75,3       5,1       2,1      23,5
          Kefir         200       114       8,0      11,4       4,0                    
          Ryż biały          50       178       4,0      39,5       0,4       0,4       0,0
          Banany         100        95       1,0      23,5       0,3       1,7      23,5
          Hi-Tec Black Davil           8         0                                                  
          Hi-Tec Whey C6          30       108      25,7       0,9       0,4       0,0       0,0
 20:30    tłuszcz                    97       2,4       2,7       9,0       1,0          
          Orzechy          15        97       2,4       2,7       9,0       1,0          
 22:00    posiłek                   735      54,1      42,0      39,3      11,2       0,6
          Jaja         200       310      25,2       2,2      21,2       0,0       0,0
          Łosoś         100       201      19,9       0,0      13,6       0,0       0,0
          Otręby żytnie (Sante)          20        41       3,0       5,2       0,9       7,8       0,6
          Płatki owsiane górskie (Melvit)          50       183       6,0      34,6       3,6       3,4       0,0


AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

  Rodzaj    Godzina    Czas [minut]    Zmęczenie    Spalone kcal    Tętno średnie    Tętno maks  
      Bieganie              17:10               9:45                2 /10               120                 128                 142         

Dystans: 1500m          
standard


  Rodzaj    Godzina    Czas [godz]    Zmęczenie    Spalone kcal    Tętno średnie    Tętno maks  
      Siłownia              17:25               1:44                7 /10               558                 106                 153         



  Barki   Wyciskanie hantelek siedząc: 35kg x 7/5 ; 27kg x 9/8
  Barki   Unoszenie sztangielek bokiem: siedząc 11kg x 12/12/12/12
bardzo mocne palenie w barach
  Barki   Unoszenie sztangielek w opadzie: leżąc na ławeczce - 11kg x 15/15/15/15
  Czworoboczny   Szrugsy sztanga za plecami:
  Triceps   Dipsy: 15/15/14/14
  Triceps   Francuz siedząc nad głową hantlą oburącz: 4 serie robocze (30kg)
  Triceps   Prostowanie na wyciągu, lina: 4 serie robocze, niwielki ciężar, pełne spięcie tricepsa
  Łydki   Wspięcia siedząc (maszyna): 6 serii roboczych / niewielki ciężar / po ~20-30 powtórzeń
  Brzuch   Spinanie na maszynie: 5 serii roboczych

konkretnie styrane barki, podobnie triceps

praca pikawy w trakcie treningu




  Rodzaj    Godzina    Czas [minut]    Zmęczenie    Spalone kcal    Tętno średnie    Tętno maks  
      Bieganie              19:20               26:47               7 /10               360                 144                 156         

Dystans: 4001m          Tempo: 6:41 [minut]          
początkowo biegło mi się dość fajnie, ale końcówka była dość męcząca


trening wg garmina






dziś ostatni dzień z tłuszczem na poziomie ~90g, od jutra schodzę na poziom ~50g, a w to miejsce będą szły węgle


dziś zakupiłem jajka - tzw stłuczki, czyli nadtłuczone, cena 0,20gr/szt - różne wielkości od małych do dużych
kupiłem tego 4 wytłoczki czyli 120 jajek
od jutra lecę na samych białkach



tutaj połowa jaj rozdzielona - aż żal było mi wyrzucać żółtka
(tak z ciekawości z 60jaj różnej wielkości wyszło ponad 2kg białka i coś ponad 1kg żółtek)






tutaj filmik jak robię i obracam omleta wieczornego i porannego (składniki w rozpisce miski)





a tutaj na gotowo + warzywa do wszamania (to ostatni w takiej formie bo teraz będzie szedł tylko na białkach z jaj - ten jeszcze szedł na 4 całych jajach)




skrypt wpisu wygenerowano za pomocą programu [SOFI - dziennik treningowy]

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 23820
Kuba - podeślij te żółtka jakby co, walnę sobie tiramisu na tydzień :). Takie LCHF oczywiście. A właśnie przygotowuję. Znalazłem sposób na wykorzystanie białek i robi się tego więcej, masa na prawdę puszysta. Bardzo podobnie można lody zrobić domowe o dowolnym smaku w zasadzie korzystając z tej metody.
Po prostu ubijam białka i żółtka jednocześnie na parze mikserem na maks obrotach. U mnie ze stewią. Można cukier albo inny słodzik. Ubija się na bardzo puszystą sztywną masę.
Schłodzoną trzeba ubić z mascarpone na tiramisu albo z kremówką do lodów. Wszystko.
Ale skoro poobcinałeś tłuszcze - nie dla psa kiełbasa :)

Co do ryżu - brązowy trudno rozgotować. Biały bardzo łatwo, zwłaszcza basmati. Długoziarnisty zależnie od marki. Uncle bens raczej długo się gotował.
Z tym czajnikiem to mnie Kuba zabiłeś, bo o tym nie myślałem. Tylko czajnik wydaje się ok a ja na te plastikowe pojemniczki w mikrofali patrzeć nie mogę. Odgrzewam w ceramicznych miseczkach. Gotować nie gotuję niczego. Używam tylko do odgrzania gdy nie ma lepszego i szybszego sposobu. Wygoda.

Zmieniony przez - Amidoman w dniu 2014-05-17 00:13:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
Ami - mnie się też serce kraje jak na te żółtka patrzę
A swoją drogą, to jestem w trakcie nawiązywania kontaktu z właścicielką piekarni (nic z tych rzeczy ) Na rynku piekarniczym są dostępne same żółtka w formie sproszkowanej albo płynnej. Jak tylko spotkam panią piekarzową, to poproszę żeby mi zamówiła z litr albo opakowanie proszku. Przecież taki wyrób to normalna "mąka"

Sprytnie Kuba tego omleta obracasz. Ale tylko dlatego, że on bidulek się w tłuszczu nie kąpie. Ja przy takim manewrze wylałbym cały święty tłuszcz z patelni. Używam dwóch łopatek i też jest pięknie.

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
kiedyś Karpiński wrzucił namiar na kupno samych białek, można tam i kupić same żółtka - zagadaj do niego lub poszukaj w dzienniku barkowym

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 520 Napisanych postów 10132 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 68495
Łatwiej mi będzie Kuba zagadać z Panią Martą Do jej piekarni mam 250 metrów, a ona zamówi to w totalnym hurcie.

------------------------------------
Сила это способность
http://www.sfd.pl/Kettlebells_Sztanga_Bieganie_Sila_dla_cierpliwych_By_MaGor_Vol3-t1078817.html
------------------------------------
Spis treści i indeksy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/69665444/sfd/pub/dziennik/spis_tresci.html
------------------------------------
http://www.sfd.pl/Pomoc_dla_małego_Igorka__serdecznie_zapraszamy_!-t1022615.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
nie wiem jak z żółtkami jest, ale zapewne podobnie z białkami, że muszą być przewożone w warunkach chłodniczych
dlatego też Magor lokalnie zawsze wyjdzie Ci taniej, nie licząc zalet związanych z nowymi kontaktami
Karp zamawiał w firmie ovovita z tego co pamiętam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1778 Wiek 48 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 23820
W celu zrobienia kilkudziesięciu porcji tiramisu w szklaneczkach od whiskey w cukierni 5* Radissona w którym spędziłem 5lat zamawialiśmy płynne pasteryzowane żółtka (salmonella free). Cholernie drogie to, w litrowych kartonikach jak mleko. Z tą ròżnicą, że tu wszystko drogie. Jajka ze sklepu z wolnego wybiegu kupuję za 1.85 euro 6sztuk. Od gospodarza takie same 5euro za 30 sztuk.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

42+

Następny temat

"DT Xzaar. Triathlon, cel Double IronMan 2017"

forma lato