[...] rynku (wartościowo) po Żywcu Zdroju (25 proc.) i Nałęczowiance (11 proc.). Źródlaną pijemy za często Czy to dobrze, że pijemy tak dużo wody źródlanej, pytam eksperta ds. żywienia dr Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską z Akademii Medycznej w Warszawie. - Niedobrze, gdy jest to tylko woda źródlana. Woda tak jak pożywienie powinna dostarczać [...]
[...] lat - pewne teorie upadają, nieraz te uświęcone przez największe autorytety - nie wytrzymują próby czasu. Żeby długo nie szukać wystarczy przypomnieć zasady zdrowego żywienia sprzed kilku lat. Tłuszcz pokarmowy obarczony był winą za cale zło. Kulturtysci unikali go jak ognia, bowiem panowało przekonanie, że jest to główny winowajca [...]
[...] na Harvardzie, przypomina sobie, że zanim praca została opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition", napotkała na ogromną niechęć pism medycznych. - W dziedzinie żywienia bardzo trudno jest opublikować coś, co jest w sprzeczności z ustalonym dogmatem - twierdzi Mozaffarian. - Dogmat mówi, że tłuszcze nasycone są szkodliwe, ale według [...]
[...] a zależą one od wielu czynników - płci, wieku, pracy, aktywności fizycznej, wagi, przemiany materii, stanu zdrowia. Korzystajmy więc z piramidy, ale z głową! Nowa piramida żywienia: Czubek czyli czerwone mięso, słodycze (bardzo rzadko) Umiejscowienie na szczycie czerwonych mięs (wieprzowina, wołowina, baranina) nie powinno dziwić. Są bardzo [...]
[...] na Harvardzie, przypomina sobie, że zanim praca została opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition", napotkała na ogromną niechęć pism medycznych. - W dziedzinie żywienia bardzo trudno jest opublikować coś, co jest w sprzeczności z ustalonym dogmatem - twierdzi Mozaffarian. - Dogmat mówi, że tłuszcze nasycone są szkodliwe, ale według [...]
[...] walki, siłownię/kulturystykę traktując jako hobby. Aktualnie zmiana o 180 stopni, spowodowała, że od roku wziąłem się za to w 100%. Wykształcenie: Inżynier z zakresu żywienia człowieka i produkcji żywności, przebyte kilka kursów z zakresu instruktażu sportu, żywienia oraz suplementacji. Od 5 lat praca w branży sprzedaży suplementów oraz [...]
[...] na Harvardzie, przypomina sobie, że zanim praca została opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition", napotkała na ogromną niechęć pism medycznych. - W dziedzinie żywienia bardzo trudno jest opublikować coś, co jest w sprzeczności z ustalonym dogmatem - twierdzi Mozaffarian. - Dogmat mówi, że tłuszcze nasycone są szkodliwe, ale według [...]
[...] rosły-nie mam pojęcia do dziś. Po 3 latach treningu w naszej piwnicy skończyłem technikum gastronomiczne. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że mając w tej szkole „zasady żywienia" i inne przedmioty związane z dietetyką, kończyłem ją nie mając „zielonego" pojęcia o właściwym odżywianiu. Dopiero dzięki kulturystyce poznałem jak to wygląda w [...]
[...] się rażącego defektu jest wykonanie dość kosztownej operacji, tzw. mammoplastyki. Polega ona na wykonaniu kosmetycznej redukcji tkanki piersiowej z zachowaniem otoczki sutka. Niestety zabieg ten rzadko przynosi zadziwiające rezultaty i przeważnie zawsze pozostawia po sobie cień kalectwa. Dariusz Szukała Promotor zdrowia, specjalista ds. żywienia
[...] do teraz, jest profesorem na Uniwersytecie na wydziale „Health and Exercise Science" w Colorado . Loren Cordain jest sławnym na całym świecie specjalistą, promującym sposób żywienia, w jaki odżywiali się nasi przodkowie. Jest autorem kilku książek odnoszących się do tego stylu odżywiania - tzn. diety paleolitycznej, są nimi „The Paleo Diet", [...]
[...] Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Opublikował kilkadziesiąt artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development. Niedawno jeden z jego [...]
[...] z Instytutu Żywności i Żywienia milej lektury Od kilku lat wzrasta zainteresowanie soją zarówno konsumentów, jak i naukowców zajmujących się zdrowotnymi aspektami żywienia. Moda na soję sprawia, że na świecie w ciągu roku pojawia się z niej ok. 500 nowych dań. Możemy kupić już z soi nie tylko kotlety, ale również kiełbaski, pasztet, [...]
[...] dzieci zdrowieje bez konieczności stosowania drenażu uszu". Dr Schmidt w swojej książce "Dziecięce choroby uszu" (Childhood Ear Infections) radzi po prostu wyeliminować z pożywienia nabiał jako pierwszy (a czasami jedyny) krok w kierunku rozwiązania zagadki nawracających infekcji uszu u dzieci. Michał Tombak "Droga do zdrowia" "Żaden żyjący na [...]
[...] Promocja Zdrowia) poznańskiej Akademii Medycznej oraz studiów doktoranckich Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Od kilkunastu lat zajmuje się zagadnieniami żywienia w sporcie wyczynowym i rekreacyjnym, żywieniowym leczeniem chorób metabolicznych oraz problematyką otyłości i nadwagi. Jest autorem kilkuset publikacji w [...]
[...] Pogrzebałem troche w wyszukiwarce na temat wody i często pojawialy się pytania : Jaką pić. Woda Źródlana Czy to dobrze, że pijemy tak dużo wody źródlanej? (ekspert ds. żywienia dr Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską z Akademii Medycznej w Warszawie.) - Niedobrze, gdy jest to tylko woda źródlana. Woda tak jak pożywienie powinna dostarczać [...]
Choć zagadnienia i teorie żywienia i treningu są bardzo złożone i skomplikowane to praktyka żywienia i treningu powinna być prosta Powyższe zdanie (nie mojego zresztą autorstwa) wyraża najpełniej stan rozbieżności pomiędzy stopniem komplikacji porad jakich różni eksperci udzielają a stopniem praktycznej użyteczności tych porad dla czytelników. [...]
[...] jakości opartego na kontroli zgodności deklarowanego składu z rzeczywistym (29). Światowa Agencja Antydopingowa stworzyła program (WADA Q&As 2004) dotyczący suplementacji żywienia. Organizacje antydopingowe, lekarze i naukowcy, elity sportowe oraz przedstawiciele rządów wielu państw nawiązali współpracę w celu poszukiwania rozwiązań problemu [...]
[...] się i aby mogły skądś czerpać energię. Jeśli chcesz, aby rozmiary twoich mięśni znacznie się zwiększyły, będziesz potrzebować dostatecznie dużo wysokojakościowego pożywienia, aby było z czego zastąpić kalorie spalone podczas treningu plus dodatkowe kalorie wspierające wzrost. Z drugiej strony, jeśli starasz się stracić na wadze [...]
[...] Żywienie się produktami wysokoenergetycznymi, przy małej aktywności fizycznej, to pewna i prosta droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych [...]