[...] jest wędzona makrela, posiada ponad 20 g białka w 100 gramach, dużą ilość zdrowego tłuszczu, a jej cena wynosi około 15 zł za kilogram, co również jest porównywalne do piersi z kurczaka. Zaś makrela w porównaniu do sklepowego kurczaka może być dużo lepszym wyborem ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią [...]
[...] nie wiedzą oni do końca, dlaczego je stosują. Tymczasem wcale nie jest powiedziane, iż każda osoba będzie musiała korzystać z IA w trakcie cyklu na SAA. U kobiet z rakiem piersi (hormonowrażliwym) często stosuje się inhibitory aromatazy, takie jak: anastrazol (Arimidex®), exemestane (Aromasin®), letrozol (Femara®). W badaniu z 2016 [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] g Odżywka białkowa WHEY ALLNUTRION 20 g Płatki owsiane 70 g Mleko UHT 3,2% tłuszczu 300 ml Śniadanie II: Tortilla z mięsem i warzywami Tortilla pełnoziarnista 65 g Mięso z piersi indyka 150 g Winiary Majonez dekoracyjny (Winiary) 10 g Papryka czerwona 120 g Papryka zielona 120 g Obiad: Pomidorowy ryż z soczewicą Ryż basmati 100 g Pomidory w [...]
[...] - odpowiednia podaż jest stosunkowo duża, oznacza dostarczanie 45 g białka na posiłek. Przy 3 posiłkach dziennie to już 75 g białka jednorazowo (75 g to 350 g kurczaka piersi bez skóry). Czy muszę regularnie dostarczać protein? I tak i nie. Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. [...]
[...] myślenia w zakupach Pomyśl, czy produkt, który kupujesz, będzie mógł zostać wykorzystany w jak największej ilości potraw. Dla przykładu, zamiast kupować wyłącznie piersi z kurczaka, możesz kupić całego (tańszy), podzielić go, wykorzystać osobno piersi, skrzydełka, nogi - główne nastawienie na mięso, a z reszty możesz nagotować [...]
[...] 200 g steku wołowego Posiłek 3 350 g makaronu 180 g mielonego mięsa wołowego shake po treningu domowy sok z ananasa Posiłek 4 2 szklanki ryżu białego 250 g piersi z kurczaka Posiłek 5 pół kurczaka z frytkami i kukurydzą (Nando's) Posiłek 6 Sushi https://youtu.be/c7-sJdC6JLk Pomimo wyjątkowej masy i wagi 145 kg, Dauda ma [...]
[...] optymalny wiek na rozpoczęcie treningu to 6-8 lat. Uwaga: „stadium dojrzewania płciowego zazwyczaj lepiej koreluje z wiekiem kostnym, niż kalendarzowym. Na przykład piersi zaczynają się powiększać wtedy, gdy wiek kostny odpowiada 10 r.ż., a pierwsza miesiączka występuje po osiągnięciu wieku kostnego około 12,5 roku niezależnie od tego, [...]
[...] przed menopauzą z hiperprolaktynemią nie ma mlekotoku, a wiele z mlekotokiem nie ma hiperprolaktynemii. Dzieje się tak dlatego, że mlekotok wymaga odpowiedniego kontaktu piersi z estrogenem lub progesteronem; mlekotok może występować także przy normalnych stężeniach prolaktyny), zmniejszenie libido, bezpłodność, zmniejszenie masy kostnej. [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] ryzyko wystąpienia raka endometrium Urosło o 56%. Należy dodać, iż rocznie na 382 tys. przypadków tego rodzaju raka, umiera prawie 90 tys. kobiet. Dla porównania, raków piersi diagnozuje się ponad 2 mln, umiera ponad 626 tys. kobiet. Dane pochodzą z opracowania „American Association for Cancer Research”, więc trudno oczekiwać, iż naukowcy [...]
[...] tylko w trakcie jego podawania, konkurując o receptory estrogenowe. Odstawienie SERM sprawia, iż masa receptorów dla estrogenów staje się wolna, możliwość powstania zmian w piersiach rośnie drastycznie. Jeśli chodzi o źródło, kiedyś, w 1978 r. stwierdzono iż u mężczyzny wskutek terapii klomidem rozwinęła się ginekomastia. Taki sam przypadek [...]
[...] kobiety zbudowane są z tkanki łącznej, tłuszczowej oraz gruczołowej, które uzupełnione są naczyniami krwionośnymi, limfatycznymi i unerwieniem. Z tego też względu lifting piersi na siłowni jest utrudniony. Nie da się przecież rozwijać powyższych tkanek ćwiczeniami siłowymi, dlatego też nie ma ćwiczeń stricte powiększających biust. Jest jednak [...]
Znana fitnesska Paige Hathaway przechodzi dziś operację wymiany implantów. Od jakiegoś czasu odczuwała bardzo nieprzyjemny ból w klatce piersiowej. Powodowały go implanty, które po 9 latach były po prostu za duże. Dodatkowo zrobiły jej się zrosty, a jej skóra z powodu małej ilości tkanki tłuszczowej nie utrzymywała tak dużych piersi. Lekarz użył [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]