Zbyt duża podaż energii połączona z nieaktywnym trybem życia są przyczyną wielu negatywnych zmian w ustroju człowieka. Przekarmianie węglowodanami i tłuszczami (np. obecnymi w pokarmach fast food) stało się jednym z największych współcześnie występujących problemów. Niezdrowe pokarmy i nieaktywność fizyczną wiąże się z otyłością, cukrzycą [...]
Regeneracja mięśni jest kluczowym elementem każdego sportowca. Gdyby nie czas potrzebny na odnawianie się komórek mięśniowych, zasobów glikogenu, IMTG oraz innych elementów, człowiek mógłby ćwiczyć o wiele częściej. Niestety, nie ma nic za darmo. Im cięższy trening, tym dłuższy czas jest potrzebny na regenerację. Zresztą słowo cięższy jest [...]
W badaniu wzięto pod lupę 10 700 dzieci ze Stanów Zjednoczonych w wieku 2 i 4 lat. Większość piła mleko 2% lub o większej zawartości tłuszczu. W porównaniu do osób pijących 2% lub mleko pełne 2-letnie i 4-letnie dzieci pijące 1% (mleko odtłuszczone) miały o 64% większe szanse na nadwagę lub o 57% większe szanse na otyłość. Istniał trend, który [...]
TABATA to krótki intensywny trening, mający trwać 4 minuty. 8 ćwiczeń x 20 sekund = 160 sekund 8 x 10 sekund przerwy = 80 sekund 240 sekund = 4 minuty. Naukowcy sprawdzali, jak trening wytrzymałościowy i siłowy sprawdzą się u wytrenowanych graczy rugby i hokeistów. Celem było porównanie efektów treningu siłowego oraz: treningu interwałowego o [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]
Metodyka crossfit budzi wiele kontrowersji. Często wykonuje się tam złożone ćwiczenia przy rosnącym zmęczeniu, co może prowadzić do wystąpienia kontuzji. Przykład? Nie jest dobrym pomysłem rwanie, podrzut sztangi, martwy ciąg, zarzut lub wycisk podrzut na ilość. Podsumowanie On-line można napisać wszystko, nie wiemy nawet, czy ankietę wypełniały [...]
Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Cóż, jeśli chcesz wiedzieć w największym skrócie: otyłość powiązano z różnorakimi rodzajami nowotworów. Przykładowo pacjentki z rakiem piersi miały 45% więcej tłuszczu wisceralnego, w porównaniu do grupy kontrolnej. Ponadto istnieją duże wątpliwości odnośnie substancji, np. karmelu czy cukru, zawartych w wielu popularnych napojach. Każda [...]
Ludzie boją się szczepionek oraz innych "zagrożeń", które mają więcej wspólnego ze science-fiction niż z rzeczywistością. Sztandarowym przykładem są zamienniki cukru, słodziki, które stały się ofiarą wojny z „chemią”. Taki sam los spotkał syrop glukozowo-fruktozowy, nikt nie patrzy na badania mówiące o tym, iż równie negatywnie oddziałuje na [...]
Istnieje wiele przykładów leków, które są straszliwymi truciznami. Najlepiej znany przykład to warfaryna, pierwotnie trucizna na szczury, zatwierdzona jako lek u ludzi w 1954 r. do dzisiaj jest stosowana. To samo dotyczy odtrutki stosowanej przy zatruciu środkami fosforoorganicznymi, czyli atropiny. Obecnie naukowiec John G. Geisler przekonuje, [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi niesłusznie uważa, że ma insulinooporność. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]
Ćwiczenia fizyczne dostarczają fizjologicznego bodźca zwiększającego zapotrzebowanie mięśnia sercowego. Mięśnie wymagają zwiększonego przepływu krwi, a więc serce musi wykonywać cięższą pracę (zwiększa się pojemność minutowa). Zwiększa się ilość uderzeń serca, kurczliwość mięśnia (wskaźnik kurczliwości odzwierciedla maksymalny przepływ krwi [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Historycznie rzecz ujmując, rak prostaty był przeciwwskazaniem do TRT (hormonalnej terapii zastępczej) u mężczyzn z hipogonadyzmem. Niektóre badania prowadzone w latach 40. XX wieku wykazały, że mężczyźni z rakiem prostaty (gdzie występowały już przerzuty) wykazywali poprawę pod względem parametrów klinicznych, jak i pomiarów biochemicznych po [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]