[...] Solcoserylu zagoiły się po 13 dniach, a przy aplikowaniu razem miodu i ekstraktu czosnku po 13,5 dniach. Po samym miodzie rany goiły się prawie 17 dni. Czyli oznacza to, że czosnek i miód są bardzo skuteczne lub iż Solcoseryl posiada średnią efektywność. Inne badania Istnieją badania dotyczące leczenia uszkodzeń rogówki. W jednym z takich [...]
Wykorzystanie czosnku w formie dodatku pokarmowego lub suplementacji zazwyczaj kojarzy się nam z praktykami naszych dziadków, gdzie medycyna ludowa nakazywała zajadać się nim, gdy łapał nas stan obniżonej odporności. Jak wykazują badania, pewne związki siarki zawarte w roślinie pełni nie tylko funkcje prozdrowotne, ale i wykazuje pewne cechy [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
[...] tłuszczów, w tym trans (w nadmiarze tłuszcze nasycone również nie są pożądane). Produkty, które są dla nas pożyteczne Ogólnie, prozdrowotnie działają np. pomidory, papryka, czosnek, cebula i inne warzywa. Czosnek i cebula pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko raka: jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, krtani, piersi, jajnika, [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] organizmu (krótko po zakończeniu treningu). Wydaje się, iż większe ryzyko zachorowania niesie za sobą praca o wyższej intensywności. Niektóre z substancji takie, jak czosnek czy żeń-szeń mogą mieć znaczenie dla przeciwdziałania przeziębieniom. Badania wskazują, iż np. cynk może skrócić czas trwania przeziębienia podobnie, jak witamina C. [...]
Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] to nie dziw się, że nikt nie chce trenować w pobliżu ciebie. Z różnorakich przyczyn m.in. fizjologicznych niektóre osoby wydzielają nieprzyjemny zapach. Z drugiej strony czosnek wywiera korzystny wpływ na proporcje HDL, LDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego, ma niewielki wpływ na trójglicerydy i ciśnienie krwi. Najważniejszą zaletą [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
[...] wciąż jednak trafiają na nie w innych potrawach, choćby zawierających cebulę. Bogatym źródłem fruktanów są rośliny takie, jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies, cebula, czosnek, por, cykoria, szparagi, sałata, słonecznik, ciecierzyca, kapusta, karczochy. Fruktany stały się alternatywą w stosunku do fruktozy przy wykorzystaniu jako słodzik. [...]
[...] z piersi indyka: 120 g Czosnek: 3 g Olej rzepakowy: 15 g Ser parmezan: 10 g Cebula: 50 g Ugotuj makaron razowy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oleju rzepakowym. Dodaj mięso mielone i podsmażamy aż będzie gotowe. Dodaj pomidory krojone i duś przez kilka minut. Podawaj spaghetti posypane startym serem [...]
W ciągu ostatnich tygodni pojawiło się wiele mitów związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. W dzisiejszym artykule postaram się oddzielić mity od prawdy. Wirus powstał w laboratorium w Chinach Pomimo wielu plotek w Internecie, nie ma dowodów na to, że tak jest. Niektórzy badacze uważają, że SARS-CoV-2 mogły nam przekazać nietoperze, jak [...]
[...] and indomethacin. Thromb Res. 1985 Czosnek Analiza 45 badań naukowych, dotyczących wpływu konsumpcji czosnku na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, m.in. wykazała, że czosnek zmniejsza w bardzo znacznym stopniu agregację płytek krwi, działając tym samym skutecznie przeciwzakrzepowo. Ackermann T. R. et al. Garlic Shows Promise for Improving [...]
[...] już wiesz, co zrobić, by wzmocnić swój układ odpornościowy. Unikaj przetworzonego jedzenia bogatego w cukier, dbaj o swoją dietę włączając do niej warzywa i przyprawy takie, jak czosnek i kurkuma, pamiętaj o produktach fermentowanych, zwłaszcza kiszonkach, wysypiaj się, regularnie ćwicz, śmiej się jak najwięcej i naucz się zarządzać stresem.
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]