[...] na słodko https://www.youtube.com/watch?v=_k9-WAXIZoM 2. Na wytrawnie Składniki: makaron, jaja, mozzarella, cebula, papryka, tuńczyk, sól, pieprz, tymianek, oregano, chilli, czosnek, masło klarowane, keczup zero. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zgarniamy do miseczki, dodajemy jaja, [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Zima to taka pora roku, która kojarzy się z wieloma wyjątkowymi aktywnościami. Sanki, narty, lepienie bałwana… Niestety, ale Polska zima jest od paru lat specyficzna. W wielu regionach temperatury są na plusie, a towarzyszą im liczne opady deszczu, wichury itp. A to niestety nie sprzyja zdrowiu wielu z nas i nie bez powodu mówi się, że jesień i [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
[...] 40 g Energia i makroskładniki 420.0 kcal Białka: 12 g Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 51 g Przekąska Kanapka z wędliną sojową i pastą z awokado chleb razowy 60 g awokado 30 g czosnek 2 g cytryna 2 g wędlina sojowa 40 g papryka czerwona 100 g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
Wspomaganie organizmu pod kątem odporności powinno skupić się przede wszystkim na produktach naturalnie wzmacniających nasz system immunologiczny, które dość obficie występują w pokarmach. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, jak i zmiany pogodowe, które potrafią płatać figle, odporność może być wystawiana na szereg prób. W [...]
[...] minimum 2-3 godziny. Wypłukać pod bieżącą wodą, nalać nowej wody i gotować do miękkości. Ciecierzycę należy przełożyć do miski, dodać przecier, sok z cytryny, przyprawy oraz czosnek wcześniej przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa nałożyć na chleb, a na to pokrojone w plasterki jajko. Można posypać [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
[...] majonezu niż lekkiego, kwaskowatego jogurtu. Jednak nie wyobrażam sobie też sosu czosnkowego na bazie jogurtu kokosowego... Sos nie jest idealnie gładki ze względu na dodany czosnek, ale to akurat jest jego zaletą. Nie jest też zbyt intensywny w smaku. Skład Woda, olej rzepakowy, czosnek (5,5%), cukier, cebula, skrobia modyfikowana kukurydziana, [...]