Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
[...] podnieść możliwości układu immunologicznego na cyklu. Jednak przede wszystkim, gdy jesteśmy podatni na wszelkiego rodzaju infekcje, wynikające choćby ze zmiany pory roku, zadbać musimy o odpowiednią podaż witamin C, E i D3, a także wspomóc organizm ekstraktami roślinnymi, jak czosnek, których działanie wspomoże utrzymanie nienagannej kondycji.
Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Zdolność rozpoznania stadium przeziębienia może pomóc Ci wdrożyć odpowiednie metody leczenia i przewidzieć czas trwania choroby. Będziesz również w stanie ocenić, kiedy możesz leczyć się samodzielnie w domu, a kiedy powinieneś udać się do lekarza. Osoby narażone na powikłania grypy, które bezwzględnie powinny udać się niezwłocznie do lekarza: [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] sygnalizować problemy z przemianą materii. Zjedzenie czegoś ostrego może ją przyspieszyć. Dobrym źródłem cynku są pestki dyni, słonecznika, jaja, rośliny strączkowe oraz czosnek, więc warto dbać o obecność tych produktów w naszej diecie. Inne zachcianki Ochota na mięso może być spowodowana niedoborem żelaza lub zaburzeniami we wchłanianiu. [...]
[...] wszystkim każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli lubisz konkretny smak to z pewnością zainteresują cię: Cooking Spray Garlic Oil - który wzbogaci smak mięsa o aromatyczny czosnek, Cooking Spray Chili Oil - dla tych, co lubią ostre potrawy, Cooking Spray Herbs Oil – aromatyczna ziołowa mieszanka do mięs i innych potraw, Cooking Spray [...]
[...] objawów jest zazwyczaj katar. Spróbuj wypić herbatę z dużą ilością imbiru, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogące pomóc w walce z infekcją. Zjedz czosnek, który jest przez wielu uważany za naturalny antybiotyk. Możesz zrobić też domowy syrop z cebuli, który z pewnością nie zaszkodzi. Unikaj pikantnych potraw oraz [...]
[...] olej kokosowy i zamrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i odparuje część wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką oraz wciskamy przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy do momentu odparowania wody. Zdejmujemy szpinak z ognia. Jak przestygnie, dodajemy rozbełtane jajka, ricottę i wszystko mieszamy. [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
Czego potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku baby 60 g suszonych pomidorów 60 g surowego boczku 3 ząbki czosnku przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]