nux1995:
woda pozostała po gotowaniu warzyw, czyli tzw. wywar może mieć wartości odżywcze i często znajduje zastosowanie w przyrządzaniu dietetycznych potraw. Co w nim jest? Zwykle błonnik, minerały, witaminy z grupy B, beta-karoteny, wit. E i wszystko inne co znajduje się w warzywacha, z ktorych przygotowywany był wywar. Oczywiście o ile dane związki nie sa termowrażliwe i nie ulegają degradacji w podyższonej temperaturze.Z tego co sie orientuję to wywar trzeba przyrządzać w temperaturze niższej od temperatury wrzenia wody. A czy wywar z marchewki mozna wykorzystac do soku? Wydaje się , że tak. Pytanie tylko do jakiego soku i w jakim celu? nie lepiej zjeśc surowa marchewkę, zamiast spożywać wygotowane z jej substancje?
Odnśnie wartości odżywczej serwatki otrzymanej po produkcji sera, to w jej skład wygląda mniej więcej tak: woda-93%, laktoza- 4-5%, białko- max 1%, reszta tłuszcz i skłądniki mineralne. Czyli
wartość odżywcza z pewnością ma, pytanie tylko do czego chesz wykorzystać "słodką wodę posoloną białkiem"?
Takie zastosowanie "pozostalości" po przetwarzaniu produktów przypomina mi założenia diety mezenchymatycznej, która miała oczyszczać w organizmie tkankę łączną wywodzaca się właśnie z mezodermy wystepującej w okresie zarodkowym (swoją droga "najlepsza" dietą o jakiej słyszałem, jej twórcz przeszedł samego sibie w pomysłowości ;) ).