SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Porady w dziale Kuchnia Sfd - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 297684

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1186 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8663
Witam Panowie

MAm pytanie dotyczące dania przed jak i po treningowego , gdyż z reguły ryż nie wchodzi mi dobrze , bo zjadam go może z 30g i potem wymiotuje ... to postanowiłem nieco urozmaicić jego smak paroma dodatkami , jednakże nie mam pojęcia , czy w czasie redukcji(bądź masy) jest to dobre rozwiązanie a więc napisze wam jak przyrządzam sobie posiłek przedtreningowy:


Gotująć ryż(paraboiled) dorzucam odrobinke kukrumy , by ten zabarwił się na bardzo piękny żółciutki kolorek

po Ugotowaniu odsypuje do miski i mieszam z pieczarkami ( około 30g) by w smaku był nieco inny

Do tego kroje w kosteczke fileta z kurczaka (około 150g) , posypuje przyprawą do kebaba-gyros i na oliwie z oliwek leciutko podsmażam na małym ogniu ;)

Dodając później kilka warzyw ,bądź jakąś własnej roboty suruweczke , jest to niebo w gębie i za każdym razem mam ochote na więcej

Czy w czasie redukcji jest porządany taki posiłek ? ma on dobre wartości odżywcze ?

Instagram : zdrowie.odzera

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To jest bardziej danie na masę. Ryż z jabkami lub cynamonem polecam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1186 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8663
myśle,że się mylisz bo jak wszyscy wiedzą zależy to od dziennego zapotrzebowania, więc jeśli przed jak i po treningu dam syty posiłek to również w czasie innych posików w ciągu dnia , będę musiał ująć coś kalorii... pytanie , czy to jest zdrowe czy są jakieś przeciwskazania

Instagram : zdrowie.odzera

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 432 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8458
Zdrowe :) też tak robie tylko używam ryżu brązowego 100g+150g piersi i warzyw resztka. Po treningu to samo tylko bez warzyw (surówki)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 18 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 296
chyba nie mogę tutaj podać Ci strony do obliczania wartości odżywczych produktów[ tak zrozumiałem regulamin] na podstawie której sam sobie układam dietę, ale w stukaj sobie w google, kurczak wartości odżywcze i powinna Ci jakaś wyskoczyć. w tej Twojej potrawce wychodzi plus minus bo nie wiem na jakieś ilości tej oliwy to smażysz i przy porcji ryżu 50g po ugotowaniu: 35 biała 22 tłuszczyku 31 węgla 460kalorii, oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, ale i tak w tej porcji jest jej dużo, jak wskazane jest spożywać 5/6 posiłków dziennie. wcześniej kolega napisał o kurczaku gotowanym na parze, o wiele lepszy jest niż smażony.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 383 Napisanych postów 551 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7839
Mam pytanko , grillował ktoś z was może serduszka drobiowe albo żołądki ?
Są to twarde mięsa i zastanawiam się jak to zrobić , czy da radę bez gotowania. Macie jakieś pomysły ?

"Lepiej być sądzonym przez ludzi 12-stu , niż niesionym przez 4-ech na wieki do piasku"
Karramba

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 432 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8458
Można musisz po prostu przetrzymać je w marynacie najlepiej ze 12 godzin zrób marynatę wieczorem a rano masz gotowe. Hym marynatę zrób według upodobań bazuj na oliwie z oliwek albo oleju dodaj jakieś zioła papryke śól pieprz co uważasz, czosnek itp Znam przepis na serduszka z grilla ale w piwie :) serduszka olej i piwo w proporcjach 1:1 zioła prowansalskie sól pieprz czosnek najlepiej przeciśnięty robisz marynatę wrzucasz oczyszczone serduszka. Trzymasz cała noc w lodówie i gotowe na grill :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 383 Napisanych postów 551 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7839
dzięki za odpowiedź , ale czy marynata z oleju/oliwy to dobry pomysł ?
bo nie powinno się tłuszczów nienasyconych poddawać wysokiej temperaturze na dłuższy czas bo się robią strasznie szkodliwe.
A jak bym użył soku z cytryny ? lub soku z cytryny z piwem ?

"Lepiej być sądzonym przez ludzi 12-stu , niż niesionym przez 4-ech na wieki do piasku"
Karramba

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 432 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8458
Oliva z olivek wytrzymuje temperaturę 180 stopni, grillujesz w jakies temperaturze 175-185 stopni, ruszt zamocuj odrobinę wyżej aby się nie paliły. Pilnuj i przewracaj będzie git :) marynata bez olivy, możesz dać to piwo sok z cytryny papryke sól pieprz ewentualnie sos sojowy sam musisz zobaczyć jak to będzie się komponować. Taka marynata będzie słabiej chroniła mięso przed przypaleniem więc też musisz uważać i pilnować grilla.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 383 Napisanych postów 551 Wiek 34 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7839
a widzisz , nie wiedziałem że taka jest temperatura grilla (używam normalnego grilla na działce) , w takim razie mogę spokojnie użyć zwykłego oleju roślinnego. Dzięki.

"Lepiej być sądzonym przez ludzi 12-stu , niż niesionym przez 4-ech na wieki do piasku"
Karramba

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Wysokobiałkowe leczo

Następny temat

Naleśniki z cycem kuraka

WHEY premium