Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. Przyjmuje się, iż [...]
[...] są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen składowany w astrocytach, w mózgu) to aminokwasy muszą być stale dostarczane. Pewną ilość białka tracimy podczas ciężkiego treningu, jednak dla dobrze odżywionego kulturysty jest to marginalne zjawisko (inaczej [...]
[...] Aug 16. “The effects of topical Arnica on performance, pain and muscle damage after intense eccentric exercise.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23947690 „Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness.” Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 [...]
[...] Fauquant, Daniel Tomé, and Claire Gaudichon “Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement” http://ajcn.nutrition.org/content/84/5/1070.long Reid LD1, Hubbell CL. “An assessment of the addiction potential of the opioid associated with milk”. [...]
[...] Przeprowadzono liczne badania dotyczące wpływu białka na łagodzenie lub zapobieganie objawom związanym z uszkodzeniem mięśni. W wielu przypadkach naukowcy posługują się aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA). Spotyka się też użycie koncentratu białka serwatkowego (np. izolatu, koncentratu, hydrolizatu), białek mleka czy białka kazeinowego. [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Które aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem (są niezbędne)? Arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Aminokwasy, które nie muszą być [...]
[...] nawodnieni. Według historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy jesz regularnie co 3 godziny lub dostarczasz zaraz [...]
[...] ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u człowieka jest różna. Dodatkowo uzyskane wyniki różnią się, w zależności od zastosowanych metod ekstrakcji! Dekompozycja niektórych aminokwasów w trakcie hydrolizy kości sprawia, iż dane musiały być poprawione względem oszacowanych strat (dotyczy to np. zawartości seryny i treoniny we wspomnianych [...]
[...] 4. Julien Bohé, J F Aili Low, Robert R Wolfe, and Michael J Rennie “Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/ 5. Cuthbertson D, Smith K, Babraj J, Leese G, Waddell T, Atherton P, Wackerhage H, Taylor PM, Rennie MJ. [...]
[...] doradców, lekarzy, laboratoria, możliwość wykonania badań. Zakazane składniki W suplementach spotkano od jednej do nawet siedmiu zakazanych substancji i były to: 2-aminoizoheptan HCl (Stymulant. Znany jako: DMHA; dimethyl hexylamine (DMHA), 2-amino-6-methylheptane, 2-metil-5-amino-eptano. Lepiej znana jako oktodryna. Wpływa na wyrzut [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
[...] tryptofanu; szybkość syntezy serotoniny w mózgu jest regulowana przez transport wolnego tryptofanu, prekursora serotoniny, przez barierę krew-mózg. Istnieje hipoteza, że aminokwasy rozgałęzione (BCAA) łagodzą ośrodkowe zmęczenie, konkurując z tryptofanem w przekraczaniu bariery krew-mózg przez transporter układu L. Podwyższone stężenie BCAA [...]
Po użyciu DNP zmarła siostra mojego kolegi, Paulina. Miała pracę, wcale nie miała zatłuszczonej sylwetki (ważyła ledwie 60 kg przy 175 cm wzrostu), a przed sobą całe życie. Niedawno miał miejsce jej pogrzeb. W domu znaleziono napoczęte opakowanie zawierające 4-dinitrophenol (DNP). Dlaczego ludzie stosują truciznę? Bo nie zdają sobie sprawę z [...]
[...] dyskusyjna. Dlaczego kulturyści pokroju Yatesa sięgają po odżywki, skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów [...]
[...] osoby lekkie i wytrenowane (osoby cięższe i mniej sprawne muszą liczyć się ze znacznie większym wydatkiem energetycznym w trakcie godziny pracy). Zakładając, że utlenianie aminokwasów stanowi ~ 5% całkowitego wydatku energetycznego podczas wysiłku, to sportowcy mogliby stracić ~ 14 g lub odpowiednik ~0.2 g białka na 1kg masy ciała dziennie. [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]