[...] węglowodanów wynosiła około 50 g na 1 l płynu, co zapewni izotoniczność roztworu. Co więcej, w składzie powinny być wyszczególnione minerały, jak sód, potas, magnez czy wapń, aby uzupełnić brakujące pierwiastki, tracone podczas wysiłku. Podsumowanie To, jaki rodzaj odżywki węglowodanowej wybierzesz, powinno być podyktowane rodzajem sportu, [...]
[...] bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy. Pomarańcze Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] Tutaj znów kłaniają się odżywki białkowe przeznaczone dla wegan i wegetarian. „Nabiał jest niezbędny dla mocnych kości” To nie nabiał jest niezbędny, a wapń w nim zawarty. Jest on istotny dla wielu funkcji organizmu, w tym utrzymaniu ciśnienia krwi, skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje [...]
Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
[...] Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za bogate źródło żelaza. Mówiąc szpinak, jako druga myśl nasuwa nam się na pewno znana wszystkim bajka Papaj, który [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
[...] Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego snu, jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że jest to dobry wybór na posiłek przed snem. Zarówno niska ilość białka, jak i wapnia, wiążą się z niską jakością snu, [...]
Ostatnimi czasy w Internecie można bardzo często natknąć się na reklamy wody alkalicznej nazywanej też „żywą wodą”. Reklamujący ją przekonują nie tylko o jej cudownych właściwościach odkwaszających organizm, ale zapewniają, że ma ona wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Podsumowanie Woda alkaliczna jest często reklamowana jako [...]
Trening siłowy, jego wykonywanie, wiąże się z pewnymi działaniami, które mogą wpływać na przeciążenia aparatu ruchu. Działania te są czasem powiązane z brakami dietetycznymi, gdzie dieta jest niedoborowa w pewne składniki mineralne czy odżywcze. Przyczyną może być również trening, który jest zbyt intensywny lub przekracza możliwości regeneracyjne [...]
[...] że odczuwamy także niepokój. Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem odżywki białkowej. Złożone węglowodany mogą poprawić nastrój i zmniejszyć niepokój związany z PMS, natomiast wystarczająca ilość [...]
[...] bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość substancji antyodżywczych, dzięki czemu produkty, takie jak tempeh i miso, są jej zdrowszą formą. Są one również łatwiejsze [...]
[...] wykorzystują tofu. Możliwości jest naprawdę wiele. Nasiona też są zdrowe Okazuje się, że wartościowe są także nasiona. Mają mnóstwo minerałów, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a także witaminy z grupy B. Ponadto nasiona zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, [...]
[...] również witaminy C, D, K i E oraz miedź, mangan, molibden i jod. Niektóre z witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]