Witam.Co będzie lepsze/zdrowsze do posłodzenia dania cukier trzcinowy nierafinowany czy słodzik?W Tesco był dwa słodziki na bazie aspartamu o taki aspartamu i na bazie cyklaminianu i sacharynianu o taki cyklaminianu cukier trzcinowy nierafinowany trzcinowy. Zmieniony przez - ~Igor w dniu 2013-03-25 16:52:24 Zmieniony przez - ~Igor w dniu [...]
Witam wszystkich! od paru lat mniej więcej od 8, wiecznie sie odchudzam a z każdym rokiem chudnę coraz wolniej bo oczywiść popełniam wszystkie możliwe błędy a przede wszystkim jestem leniuchem do sportu i strasznym żarłokiem, ostatnio czyli od września 2003 do lutego tego roku przytyłam 16 kilo(to jest mój rekord) jak narazie schudłam 10 a więc [...]
Witam. Przewertowalem setki tematow n/t Oliwy i slodzikow, przerosly mnie jednak rozne opinie na ten temat wiec chcialbym ostatecznie poprosic o fakty n/t owych skladnikow, mianowicie: SLODZIK: co lepiej, slodzik czy cukier, ogolnie wegle bardzo mi ida w fat, jestem na low carb a herbate i kawe pic lubie..Nasluchalem sie i naczytalem roznych [...]
pewnie bylo na forum.ale to byly badania zachodzie ktore w ogole nie docieraly do polskich mediow > a zatem : "Popularny slodzik sprzyja zachorowaniu na bialaczke i chłoniaka.Na razie zespół specjalistów z Centrum Badań nad Rakiem w Bolonii dowiódł tego w doświadczeniach na szczurach. Naukowcy podawali gryzoniom aspartam-niskokaloryczną substancję [...]
[...] zrzucić 5 kg. Pomóżcie i powiedzcie, co robię źle??? A teraz druga sprawa: co sądzicie o słodziku, jest taki dostępny w pudrze Sweet Top, i ja tego duzo zjadam(do kawy, slodze surówki, nawet arbuza. Wiem, ze to niezdrowe draństwo, ale od cukru psują sie zęby, a od slodzika podobno nie. Co o tym sądzicie??? Pozdrawiam i prosze o rede:))) Asia
2007-04-23 10:34 Aktualizacja: 2007-04-23 17:48 Słodzik nie szkodzi zdrowiu Dobra wiadomość dla cukrzyków i wszystkich dbających o sylwetkę. Wbrew pogłoskom zastępujące cukier słodziki nie powodują raka. Ogłosiły to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Na początku lat 90. opublikowano wyniki [...]
Cukier mniej tuczący niż niskokaloryczny słodzik! Niewiarygodne? A jednak - naukowcy odkryli, że sztuczne słodziki, które mają wspomagać odchudzanie, działają w ludzkim organizmie wprost przeciwnie - pisze "Daily Mail". Dzieje się tak dlatego, że słodki smak przygotowuje organizm na przyswojenie dużej ilości kalorii (jak dzieje się przy jedzeniu [...]
[...] acesulfamu potasu, cyklaminianów i scharynianów D-tagatoza jest substancją pochodzenia naturalnego, a z jej stosowaniem póki co nie wiążą się żadne kontrowersje zdrowotne (czego nie można powiedzieć o wymienionych przed chwilą słodzikach). Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4825/najbezpieczniejszy--slodzik-d-tagatoza
Pytanie jak w temacie. Jeśli już było to poproszę tylko o jakiś link do tematu i ten temat można usunąć. Pytam ponieważ codziennie na czczo wypijam wodę z wyciśniętym sokiem z polówki cytryny, dodatkowo kawy na czczo dodaje m.in łyżeczkę kakao 5g (około 15 kcal) i zastanawia mnie czy takie dodatki nie przerywają postu? Jakiś czas temu [...]
tyle można zrobić naprawdę świetnych produktów spożywczych z dodatkiem aspartamu zamiast cukru, a w polskich sklepach widnieje tylko Cola Zero, lub inny tego typu napój, ale za kosmiczne pieniądze (np. Sprite)... od kilku tygodni jestem na CKD i lody na bazie pełnego mleka z naturalnymi aromatami mocno mi się marzą, nie wykluczone, że sam będę [...]
Sztuczne środki słodzące to otrzymywane syntetycznie związki chemiczne mające słodki smak i będące substytutami cukry jadalnego. Cześć z nich jest odporna na wysoką temperaturę (sacharynian sodu, acesulfam czy cyklaminiam sodu). Słodziki z powodzeniem zastępują cukier, mają ten sam słodki smak, a przy tym- w przeciwieństwie do cukrów prostych - [...]
[...] moge stwierdzic ze wszystko jest w porzadku i trace na wadze. Moje pytanie jednak dotyczy czegos innego, a mianowicie czy jest mozliwosc wprowadzenia do diety zamiast cukru slodzika? Mam dosyc aktywny dzien i z checia napil bym sie kawy, kubek kawy ma ok 5kcal, dwie lyzeczki gorzyste cukru maja ich 80, w sumie 85kcal. Slodzik jest ok 200-400 [...]
Czego potrzebujemy: 50 nasion chia 150 g płynnego mleka kokosowego 3/4 szklanki wody 12 g kakao 10 g maca 5 g kawy rozpuszczalnej szczypta soli 30 g miodu ( dla wersji light - słodzik ) Jak wykonać: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez kilka minut blendujemy na wysokich obrotach. Gdy masa będzie miała kremową konsystencję, przekładamy [...]
Składniki: 40g oleju kokosowego 10g kakao słodzik (według uznania) kilka borówek lub malin kilka sztuk migdałów/orzechów Sposób przygotowania: Olej mieszamy z kakao i słodzikiem w małej miseczce. Masę przelewamy do małego pudełka wyłożonego folią, aby łatwiej wyciągnąć gotową czekoladę. Na wierzchu układamy borówki i orzechy. Wkładamy na kilka [...]
Czego potrzebujemy: 8 g Dziko Słodkiej galaretki 200 ml mleko 2% tłuszczu + 50 ml wody 45 g kaszy manny 20 g WPC - najlepiej natural 2 łyżeczki erytrytolu - jeśli lubicie mega słodkie to 3. Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Jak będzie zimna wlewamy do kieliszków/szklanek/słoików. Jeśli chcecie by Wasza panna cotta [...]
Czego potrzebujemy: 70 g ksylitolu lub inny słodzik w odpowiedniej ilości 60 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 110 g mąki orkiszowej 150 g płatków owsianych 50 g żurawiny 40 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Masło razem z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy - jajko, szczyptę soli, sodę, cynamon, [...]
Składniki: 50g płatków owsianych 1 jajko 3 białka jaj 170g truskawek (połowa do ciasta, druga połowa do ozdoby na wierzch) jedna mała morela (na wierzch) cynamon 5g kakao 20g masła orzechowego dowolny słodzik Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy. Smażymy pod przykryciem na najmniejszym ogniu, do momentu kiedy omlet nie będzie już w [...]