Obecnymi czasy treningi w domowych warunkach stały się pewnym standardem. Jestem nawet pewien, że w wielu przypadkach trening w domu zagości na dłużej, nawet jeśli siłownie będą w pełni otwarte. Aktywność fizyczna w domu daje przewagę komfortu czasowego. Osoby zapracowane, które nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste wyjeżdżanie do klubu fitness, [...]
[...] naukowych nie dostarczają nam jednoznacznej odpowiedzi, czy duże spożycie soi będzie miało pozytywny, czy negatywny, wpływ na poziom testosteronu. Gdy w jednym badaniu podawano mężczyznom duże dawki soi, obserwowano niewielki wzrost SHBG, a co za tym idzie niewielki spadek poziomu wolnego testosteronu. Co samo w sobie może niekoniecznie być [...]
[...] Preparaty zawierające cynk i magnez należą do najpopularniejszych, jeśli chodzi o dbanie o testosteron poprzez stan odżywienia. Oba hormony uczestniczą w regulacji gospodarki hormonalnej, natomiast cynk wyróżnia wpływ na odporność i skórę, a magnez na relaksację i kości. Opracował dla SFD: Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Źródła: [...]
[...] Mierzono ekspresję genów zaangażowanych w regulację masy mięśniowej: MyoD; czynnik MyoD odpowiedzialny jest za zatrzymanie cyklu komórkowego i ostateczne różnicowanie, podczas którego nasila on produkcję miogeniny i Myf6, a jego ekspresja stopniowo obniża się miogeniczny czynnik wzrostu miostatyny (MSTN); Miostatynę (GDF-8) wiąże się z [...]
Co kilka lat pojawia się taka czy inna alternatywa dla sterydów anaboliczno-androgennych. SAA pojawiły się w obrocie pod koniec lat 40’ XX wieku, pierwsze użycie przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach [...]
[...] przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów egzogennych w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g [...]
[...] 3 ciasteczka owsiane (3,7 kcal/g produktu) Obserwacje kontynuowano przez 10 tygodni. Zawartość błonnika wynosiła ok. 6 g. W grupie jedzącej jabłka i gruszki spadła całkowita podaż energii (25.05 kcal dziennie w grupie jabłek i 19.66 kcal dziennie w grupie gruszek). Panie jedzące ciastka zwiększyły dzienną podaż energii (w sposób niewielki, ale [...]
[...] protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. [...]
[...] wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi: 0-3% dla tłuszczów, od 5 do 10% dla węglowodanów, od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%), od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli [...]
[...] w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne działanie rakotwórcze. Wg badań EFSA najbogatszym źródłem akryloamidu są frytki, chipsy, kawa instant, biszkopty, krakersy, pierniki, herbatniki, pieczywo chrupkie, [...]
[...] (odpowiednio w skrócie oznaczane, jako WPI I WPH). Dlatego nie powinno dziwić, iż Yates chętnie sięgał po odżywki białkowe. Dorian a trening Yates zrewolucjonizował podejście do treningu siłowego. Kiedyś myślano, iż trzeba trenować 1 - 2 x dziennie, 5 – 6 x w tygodniu, a tymczasem Dorian poświęcał na trening 4 sesje po 1 h każda (nie [...]
[...] wrażliwie na nadciśnienie, niedociśnienie, objętość krwi krążącej oraz odwodnienie ustroju. Dlatego kulturyści balansują na krawędzi zdrowia, ale wcale nie przez nadmierną podaż protein.Nadciśnienie tętnicze (wywołane np. przez SAA i utrzymywanie nadmiarowej m.c.) stanowi zasadniczy czynnik prowadzący do niszczenia czynnego miąższu nerkowego w [...]
[...] jest także tylna część uda, co widać po rozkładzie dwóch dni. Brakuje tu chociażby żurawia, martwego ciągu na prostych nogach, skłonu dzień dobry lub dowolnego innego, podstawowego boju ukierunkowanego na „tylny łańcuch”. Wykroki bardziej angażują pośladki, przywodziciele, w mniejszym stopniu m. czworogłowy uda (niby można przesuwać akcent [...]
[...] nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli [...]
[...] syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc to wszystko pod uwagę - jest on bardziej anaboliczny). Czym jest katabolizm? Są to procesy rozpadu, czyli ze złożonych związków organicznych powstają proste. Produkty mogą być użyte [...]
[...] przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów. Wiele osób wierzy, iż kreatyna powoduje utratę włosów. Czym jest kreatyna? Ile należy podawać kreatyny? Jaki protokół podawania kreatyny jest skuteczniejszy? Czy kreatyna powoduje utratę włosów? Czy kreatyna powoduje agresję? Gdzie i jak jest składowana [...]
[...] diety stosowanej przez różnego formatu zawodników i zawodniczki, węglowodany stanowią główny energetyczny składnik posiłków. Mężczyźni: spożywali średnio 3292 kcal dziennie podczas przygotowania do zawodów, przy czym 52% tej energii pochodziło z węglowodanów, 28% z białka, a 20% z tłuszczów. maksymalnie dostarczali 5 736.13 kcal dziennie, [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] Istnieją nikłe przesłanki, by uznawać, iż „okno anaboliczne” decyduje o przyrostach masy mięśniowej. W wielu badaniach wykazano, iż synteza białek mięśniowych może być podniesiona nawet do 48 h po zakończeniu treningu, dodatkowe porcje protein mogą zwiększać efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego, ściśle określonego poziomu). Istnieją [...]
[...] należy do grupy hormonów, który u osób trenujących wywołuje przede wszystkim negatywne skojarzenia. Wszystko za sprawą tego, że osoby uprawiające kulturystykę czy też podnoszenie ciężarów upatrują w nim działania ograniczającego możliwości wysiłkowe, czy wpływające negatywnie na wygląd sylwetki. Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości [...]