Witam. Od razu informuję, że ta dieta nie jest mojego autorstwa i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne. -warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z [...]
Można wyciągnąć ciekawe wnioski- np. w posiłkach potreningowych zwiększyć spożycie produktów bogatych w związki lipotropowe - „rozpuszczające" tłuszcz (metionina, kwas glutaminowy, cholina), które w znacznych ilościach obecne są w mleku, chudym twarogu, wątrobie. Korzystne może być także spożywanie LECYTYNY, będącej bogatym źródłem choliny. Nie [...]
Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]
Było już o morelach, brzoskwiniach i nektarynkach, teraz będzie o cytrusach. Może komuś się spodoba. Historia Cytrusy, podobno, zaczęły swoją ewolucję około 20 milionów lat temu w Archipelagu Malajskim niedaleko morza południowo-chińskiego. Były gorzkie, prawdopodobnie niejadalne, ale czas, temperatura i inne czynniki zmieniły je nie do poznania. [...]
http://www.tatame.com/imagensup/5376/1248101186.g.jpg http://www.fight24.pl/trening-pod-sporty-walki-kompendium/ =========================================== UWAGA !!! OD WRZEŚNIA 2009 - NOWA WERSJA ARTYKUŁU O TRENINGU POD SPORTY WALKI - DOSTĘPNA NA BODY-FACTORY W TYM DUŻO O TRENINGU WG METODOLOGII CROSSFIT !!!! [...]
Ciekawy artykul, chociaz niespecjalistyczny, na temat pozywienia z tak zwanej "niższej pólki". Ogolny wniosek: zbyt oszczedny traci wiecej Najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny Czy to w ogóle ważne co się je? Trzeba jakoś wyżywić miliardy ludzi na świecie. Kupujemy tanio, [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
Jest to krótka recenzja artykułu naukowego dotyczącego wpływu przetwarzania borówki amerykańskiej. Zasadniczym tematem poruszanym w artykule jest zachowanie się substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka (takie jak polifenole czy antyoksydanty), w czasie produkcji i przechowywania dżemów z borówki amerykańskiej. Publikacja oparta [...]
Czy ktoś z was tutaj próbował Żywienia Optymalnego? Zdajcie jakieś relacje odnośnie tego żywienia. Dzięki! "KULTURYSTA OPTYMALNY A "ZŁOTA PROPORCJA" W internecie i nie tylko dominują głosy mówiące, że diety tłuszczowe nie sprawdzają się w budowaniu masy mięśniowej oraz siły. Jednak doświadczenia guru kulturystycznego i dietetycznego Vinca Girondy [...]
"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Witam, Mam 15 lat i logiczne jest, że mieszkam z rodzicami. I tu pojawia się problem. Moja mama robi różne potrawy, sałatki, dżemy ze śliwek, porzeczek, aronii i malin. Skąd mam wiedzieć ile taki np. dżem ma kalorii. Przecież nie będę stał za każdym razem obok, gdy gotuje coś i pytał się ile gram cukru dodała, ile śliwek albo z czego zrobiony jest [...]
Profil uzupełniony w miarę możliwości. Wymiary, poprzednie aktywności, zdjęcia. Nigdy wcześniej nie trenowałem stricte siłowo. Zapotrzebowanie kaloryczne policzone na 2900 kcal (praca + obecne treningi). Nie przykładam zbytnio wagi do % makroskładników.Jem pięć posiłków dziennie. Od trzech tygodni trenuję ogólnorozwojówkę co dwa dni. Najwyższy [...]
Tabela zamiany produktów Nie zawsze możemy spożyć zalecane produkty. W takich przypadkach zachodzi konieczność zamiany brakującego składnika na inny. Istotne jest by wymieniać produkty w obrębie jednej grupy, tzn. o podobnych wartościach odżywczych i z zachowaniem odpowiednich stosunków wagowych. Nie powinniśmy wymieniać składników dostarczających [...]
Witam ponownie! Ten artykuł będzie poświęcony redukcyjnej diecie węglowodanowej. Chciałbym od razu zaznaczyć, że nie uważam, że ta dieta jest najszybszym sposobem na spalenie tłuszczu. Są szybsze metody. Niemniej jednak, jak wskazują badania, taki sposób tracenia zbędnych kilogramów jest długoterminowy i TRWAŁY. Efekt jo-jo praktycznie nie [...]
Co sądzicie o dżemach Łowicz 100% ? Dżem 100% Extra Gładki Brzoskwinia Skład: brzoskwinie (100 g brzoskwiń na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny, Sporządzono ze 100 g owoców na 100 g produktu Dżem 100% Wiśnia Skład: wiśnie (100 g wiśni zużyto na 100 g [...]
Moje śniadanie to musli o składzie(w 100g): B 9,3 tłuszcz 6,9 (nasycony 3,1) i przede wszystkim węgle: 66,3 węgli ogółem i 19,6 cukrów. I co to za węgle, których jest ponad około 40g? (błonnik to 7,2) I czy takie musli na śniadanie są dobre?? (60g+250ml mleka, ale to nieistotne) Czy do diety liczyć węgle ogółem, czy tylko cukry? (jeżeli same [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]