Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
W dzisiejszych czasach problem otyłości wśród najmłodszych stale wzrasta. Niestety, jeśli już w dzieciństwie pojawi się nadwaga lub otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory [...]
Według większości zaleceń dietetycznych powinniśmy spożywać dziennie kilka porcji warzyw i owoców. Z wielu badań wynika, że wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Podobno w Stanach Zjednoczonych tendencja ta jest rosnąca, ale wynik ten jest chyba trochę zawyżony, skoro najczęściej spożywane warzywa to pomidory i ziemniaki (często w postaci [...]
Z pewnością wielu z Was pamięta, jak w dzieciństwie zajadał się owocowymi przetworami roboty mamy lub babci. To były smaki! Kompoty, dżemy, kisiele... Wiśniowe, truskawkowe, malinowe... Kiedy to było? Z pewnością w czasach, kiedy nie myślałeś jeszcze o kaloriach, cukrze i tym, że dzisiaj jest dzień klatki. W każdym razie smaki pozostały i każdy, [...]
Wszechobecny konsumpcjonizm, duża ilość produktów dostępnych na półkach sklepowych oraz różnorodność sprawia, że kupujemy bardzo dużo. Często marnujemy jedzenie, gdyż nie zdążymy go zjeść, skończył się termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym [...]
Niektóre chwile, wspomnienia chcielibyśmy zamknąć w szklanym słoiku, aby nigdy nie zbladły i zawsze można było do nich szybko sięgnąć. Podobnie jest ze smakami, szczególnie tymi sezonowymi, które kojarzą się ze słonecznym latem lub pierwszymi dniami złotej jesieni. Znajdujemy je zazwyczaj w domowych przetworach, które później goszczą na naszych [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
Moje śniadanie to musli o składzie(w 100g): B 9,3 tłuszcz 6,9 (nasycony 3,1) i przede wszystkim węgle: 66,3 węgli ogółem i 19,6 cukrów. I co to za węgle, których jest ponad około 40g? (błonnik to 7,2) I czy takie musli na śniadanie są dobre?? (60g+250ml mleka, ale to nieistotne) Czy do diety liczyć węgle ogółem, czy tylko cukry? (jeżeli same [...]
Co sądzicie o dżemach Łowicz 100% ? Dżem 100% Extra Gładki Brzoskwinia Skład: brzoskwinie (100 g brzoskwiń na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny, Sporządzono ze 100 g owoców na 100 g produktu Dżem 100% Wiśnia Skład: wiśnie (100 g wiśni zużyto na 100 g [...]
Witam ponownie! Ten artykuł będzie poświęcony redukcyjnej diecie węglowodanowej. Chciałbym od razu zaznaczyć, że nie uważam, że ta dieta jest najszybszym sposobem na spalenie tłuszczu. Są szybsze metody. Niemniej jednak, jak wskazują badania, taki sposób tracenia zbędnych kilogramów jest długoterminowy i TRWAŁY. Efekt jo-jo praktycznie nie [...]
Tabela zamiany produktów Nie zawsze możemy spożyć zalecane produkty. W takich przypadkach zachodzi konieczność zamiany brakującego składnika na inny. Istotne jest by wymieniać produkty w obrębie jednej grupy, tzn. o podobnych wartościach odżywczych i z zachowaniem odpowiednich stosunków wagowych. Nie powinniśmy wymieniać składników dostarczających [...]
Profil uzupełniony w miarę możliwości. Wymiary, poprzednie aktywności, zdjęcia. Nigdy wcześniej nie trenowałem stricte siłowo. Zapotrzebowanie kaloryczne policzone na 2900 kcal (praca + obecne treningi). Nie przykładam zbytnio wagi do % makroskładników.Jem pięć posiłków dziennie. Od trzech tygodni trenuję ogólnorozwojówkę co dwa dni. Najwyższy [...]
Witam, Mam 15 lat i logiczne jest, że mieszkam z rodzicami. I tu pojawia się problem. Moja mama robi różne potrawy, sałatki, dżemy ze śliwek, porzeczek, aronii i malin. Skąd mam wiedzieć ile taki np. dżem ma kalorii. Przecież nie będę stał za każdym razem obok, gdy gotuje coś i pytał się ile gram cukru dodała, ile śliwek albo z czego zrobiony jest [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]