Tabela zamiany produktów
Nie zawsze możemy spożyć zalecane produkty. W takich przypadkach zachodzi konieczność zamiany brakującego składnika na inny. Istotne jest by wymieniać produkty w obrębie jednej grupy, tzn. o podobnych wartościach odżywczych i z zachowaniem odpowiednich stosunków wagowych. Nie powinniśmy wymieniać składników dostarczających białko na dostarczające energii, np. zamieniać mięso - chlebem lub tłuszczem, owoców - ciastkami.
Równie istotne jest zachowanie proporcji ilościowych. Przykładowo 100g mleka można zastąpić 15 g sera białego. Obie porcje mają zbliżoną zawartość białka i wapnia, czyli głównych składników odżywczych produktów mlecznych. Nie można jednak zastąpić mleka serem w żywieniu niemowląt i ciężko chorych, ponieważ jest on trudniej strawny od mleka.
Białko mleka lub jego przetworów doskonale zastępuje białko mięsa. Z uwagi jednak na niską zawartość żelaza w mleku, podczas zastępowania nim produktów mięsnych trzeba pamiętać o wprowadzeniu do jadłospisu potraw bogatych w żelazo. Mięsem nie można zastąpić mleka, gdyż u niektórych, przykładowo: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, wystąpiłby niedobór wapnia.
Oto przykłady:
* produkty zbożowe, tj. mąka, kasza (100g) można zamienić na: pieczywo (153g), lub makaron (100g), czy też groch i fasolę (100g)
* mleko (100g) na: maślanka (100g), mleko w proszku pełne (15g), mleko skondensowane (50g), sery twarogowe (15g)
* jaja (2 szt.)na: maślanka (400g), mleko skondensowane (200g), sery twarogowe (100g), kiełbasy suszone i szynka (80g), ryby (150g), drób (120g)
* mięso i ryby (100g) na: mleko chude i maślanka (500g), mleko skondensowane (200g), sery twarogowe (100g), kiełbasy suszone i szynka (80g), ryby (150g), drób (120g), jaja (100g)
* masło (100g) na: margaryna (100g), śmietana (400g)
* tłuszcze, np. oleje (100g) na: słonina (135g), masło (120g)
* warzywa dostarczające wit. C (100g) na: szpinak, szczypiorek, sałata (100g), soki naturalne z warzyw i owoców (80g), kompoty owocowe (150g)
* warzywa dostarczające karoten (100g) na: papryka i pomidory (100g), koncentrat pomidorowy (20g)
* strączkowe suche (100g) na: pieczywo (135g), makaron (100g), mąka i kasze (100g)
* cukier (100g) na: miód naturalny i sztuczny (125g), marmolady i dżemy (200g), słodycze (125g)
żródło:dlazdrowia.pl
Nie zawsze możemy spożyć zalecane produkty. W takich przypadkach zachodzi konieczność zamiany brakującego składnika na inny. Istotne jest by wymieniać produkty w obrębie jednej grupy, tzn. o podobnych wartościach odżywczych i z zachowaniem odpowiednich stosunków wagowych. Nie powinniśmy wymieniać składników dostarczających białko na dostarczające energii, np. zamieniać mięso - chlebem lub tłuszczem, owoców - ciastkami.
Równie istotne jest zachowanie proporcji ilościowych. Przykładowo 100g mleka można zastąpić 15 g sera białego. Obie porcje mają zbliżoną zawartość białka i wapnia, czyli głównych składników odżywczych produktów mlecznych. Nie można jednak zastąpić mleka serem w żywieniu niemowląt i ciężko chorych, ponieważ jest on trudniej strawny od mleka.
Białko mleka lub jego przetworów doskonale zastępuje białko mięsa. Z uwagi jednak na niską zawartość żelaza w mleku, podczas zastępowania nim produktów mięsnych trzeba pamiętać o wprowadzeniu do jadłospisu potraw bogatych w żelazo. Mięsem nie można zastąpić mleka, gdyż u niektórych, przykładowo: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, wystąpiłby niedobór wapnia.
Oto przykłady:
* produkty zbożowe, tj. mąka, kasza (100g) można zamienić na: pieczywo (153g), lub makaron (100g), czy też groch i fasolę (100g)
* mleko (100g) na: maślanka (100g), mleko w proszku pełne (15g), mleko skondensowane (50g), sery twarogowe (15g)
* jaja (2 szt.)na: maślanka (400g), mleko skondensowane (200g), sery twarogowe (100g), kiełbasy suszone i szynka (80g), ryby (150g), drób (120g)
* mięso i ryby (100g) na: mleko chude i maślanka (500g), mleko skondensowane (200g), sery twarogowe (100g), kiełbasy suszone i szynka (80g), ryby (150g), drób (120g), jaja (100g)
* masło (100g) na: margaryna (100g), śmietana (400g)
* tłuszcze, np. oleje (100g) na: słonina (135g), masło (120g)
* warzywa dostarczające wit. C (100g) na: szpinak, szczypiorek, sałata (100g), soki naturalne z warzyw i owoców (80g), kompoty owocowe (150g)
* warzywa dostarczające karoten (100g) na: papryka i pomidory (100g), koncentrat pomidorowy (20g)
* strączkowe suche (100g) na: pieczywo (135g), makaron (100g), mąka i kasze (100g)
* cukier (100g) na: miód naturalny i sztuczny (125g), marmolady i dżemy (200g), słodycze (125g)
żródło:dlazdrowia.pl
1