W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
[...] to, że gdy staramy się dostarczać kwasów omega-3 z ryb (co postulowałem wyżej), ryzykujemy spożywanie nie tylko kwasów omega 3, na których nam zależy, czy znakomitej jakości białka, ale również wiele zanieczyszczeń, których coraz więcej pływa w morzach. Dlatego oraz u osób, które nie tolerują smaku ryb, warto pomyśleć o suplementacji gotowymi [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
[...] najbardziej sycące makroskładniki, białko wybija się zdecydowanie na czoło i to niezależnie od sposobu odżywiania (nieco inaczej jest w przypadku różnych form podania białka, ale to temat na inny artykuł). Musimy jednocześnie pamiętać, że dobrze skonstruowana dieta roślinna, powinna zawierać nieco większe spożycie białka niż ma to miejsce [...]
[...] jest zdrowy Po części jest to prawda - nabiał ma szereg dobrych właściwości. Posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy oraz jest dobrym źródłem białka. Chociaż nie jest on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia przez nasz organizm. Co więcej, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
Im bardziej popularne są diety wegańskie i wegetariańskie, tym więcej pojawia się produktów roślinnych, które zastępują te pochodzenia zwierzęcego. Jednym z przykładów jest mleko (czy też napój) roślinne. Dawniej niewiele się o nim słyszało, a dziś nie dość, że mamy ogromny wybór w sklepach, to jeszcze wiele osób z łatwością przygotowuje podobne [...]
[...] sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym dominującym przedstawicielu [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] i jakości składników odżywczych w diecie. Niestety zdarza się tak, że źle zaplanowana dieta wegańska opiera się głównie na węglowodanach i jest uboga w białko (w tym białka kolagenowe) oraz zdrowe tłuszcze. Część wegan zastępuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone [...]
[...] źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się zastąpić. W przypadku rezygnacji z ryb i owoców morza pomija się nie tylko cenne białka, aminokwasy, czy witaminy i składniki mineralne, ale również drogocenne kwasy tłuszczowe: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne [...]
[...] zawierają pełny aminogram i mogą sie w 100% równać z białkiem zwierzęcym.Są to np ziemniaki,ryż,kasza gryczana,orzechy. Sprawa następna.Dlaczogo miałbym nie wliczać gramów białka roslinnego zjedzonego podczas jednego dnia jako części białek które sobie ząłożyłem np 2g na kg masy ciała????Troche tego nie rozumiem. Przykład? Zjadam w jednym [...]
[...] po prostu lepiej mi jest go wtedy ważyć) /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/496fa862013b4cb69a3d97e818763253.png Zmieniony przez - pk38a w dniu 2014-11-05 16:23:07 Wychodzi 2,4g białka na kilogram masy ciała, przy czym białko zwierzęce stanowi 77% a reszta to roślinne. Ryby jem w dni treningowe i zamieniam makrele z łososiem zaleznie co w sklepie [...]
Pytanie odnośnie ilości białek w diecie. Z diety wychodzi mi 177g białka zwierzęcego co daje około 2,3g/km. Suma wszystkich spożywanych białek z diety wychodzi 244g. I czy tymi roślinnymi w ogóle się nie przejmować i tak zostawić czy jednak razem tych białek jest za dużo i może to się na mnie negatywnie odbić. Z góry dziękuję za odpowiedzi.