[...] Jesz białko - dostarczas aminokwasów. W czasie trawienia białko jest rozbijane na poszczególne cegiełki, one są wchłaniane do krwi, a następnie z nich organizm buduje własne białka np. białka mięśni. Niektóre aminokwasy mogą być wytworzone przez organizm z innych substancji, ale są też takie których organizm nie może sam wytworzyć - te niestety [...]
[...] To znaczy , teraz waga 80 kg , później z 82-83 i znowu żeby było 560 + itd. 6.Mianowicie chodzi o to jakie produkty najlepiej wliczać. Więc skoro ja chcę wliczać tylko białka zwierzęce , węglowodany np : makaron/ryz i tłuszcze oleje/awokado to mogę bez problemu stosować taką dietę i w ogóle nie wliczać np : białka z makaronu itd 7.BCAA - [...]
Sorry, że odkopuję stary temat ale muszę ze względu na dezinformowanie ludzi, którzy to czytają i myślą, że te informacje, które piszecie o białkach to prawda... Jezu.. Ludziska, białka, czy to mięsne czy roślinne składają się z AMINOKWASÓW które w obu przypadkach są TYM samym, jest jednak przewaga zwierzęcych w tym, że są kompletne więc [...]
w mojej diecie wychodzi ze muszę jeść 260 gram białka dziennie a gdzieś kiedyś czytałem ze stosunek białka(g) do masy ciała (kg) powinien wynosić maks 2.5 inaczej można zakwasić organizm. To nie kwestia zakwaszenia, a potrzeb. Poza tym, nie tylko produkty będące źródłem białka mają działanie zakwaszające. Równie dobrze można jeśc mniej białka i [...]
[...] Migdały 10g Orzechy włoskie 10g Dynia, pestki 5g Warzywa XXg 477 kcal BTW: 33/30/19 5. Ser twarogowy półtłusty 150g Oliwa z oliwek 15g 332 kcal BTW: 28/22/6 W tym białka zwierzęce stanowią 82% czyli ~143g. Często posiłek 4 będzie posiłkiem numer 2. Jeśli ktoś widzi jakieś braki, błędy to pisać, oceniać, bardzo mi na tym zależy. Z góry [...]
[...] to bym nie był pewien. Chyba że jest jakiś obowiązek umieszczania w kolejności białek pod względem ich zawartości, ale wątpię. Gdybym ja produkował odżywkę w której 80% białka byłaby z soi 10% jajka i 10% serwatki to i tak soję dałbym na ostatnim miejscu a wyeksponowałbym białka zwierzęce. I myslę że każdy tak robi, chyba że jest jakiś [...]
BIAŁKO: Z niego wlasnie budowane sa miesnie. Sklada sie one z 22 aminokwasow, endogennych (organizm sam potrafi je zsyntezowac ) oraz egzogennych ( ktore musza byc dostarczane z zewnatrz, tzw. BCAA ). Bialko potrzebne jest do przebudowy tkanki miesniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spozywac bialka, ktorych sklad aminokwasow jest pelny. [...]
fajna masz kreatyne z bialkiem np reactor ma białko w sobie ale w 100 g ma 15 czy jakoś tak . ale nie wiem czy reaktora można zaliczyć do kreatyn ??? kezman16 zajedziesz ale 5 razy wolniej tu ci napisze co powinnienes jesc ----------------------------------------------- Białko: Ser twarogowy chudy 20gB Serek wiejski 12,5gB Tuńczyk w oleju 27gB [...]
13.wybieramy produkty o wysokiej zawartości błonnika 14.zapewnic wystarczajaca ilosc tluszczu czesty blad to eliminacja tluszczow 15.starac sie zastepowac tluszcze zwierzece tluszczami pochodzenia roslinnego 16. wybierac bialka zwierzece nad roslinnymi
1. Niektórzy mówią żeby liczyć tylko białka zwierzęce a niektórzy żeby roślinne też wliczać. W sumie jest to tak że jeśli do białka roślinnego dodasz jakieś pochodzenia zwierzęcego stanie się ono pełnowartościowe także jeżeli dodasz jakieś jaja do tej owsianki to licz ale pamiętaj żeby stosunek białek zwierzęcych do roślinnych w diecie był jak 3:1 [...]
Myślałem nad syropem stavin, gdyż jest to płynny suplement, który podobno właśnie dlatego wchłania się o wiele lepiej i szybciej aniżeli tabsy. Jeśli mam wliczać białka niepełnym aminogramie(roślinne) i białka zwierzęce to wychodzi(z wszystkich produktów diety) dokładnie 2.7g/kg masy.
Te wszystkie białka roślinne i inne ziarna odpadają to dla A grupy. U nas czyli gr 0 sprawdzą się białka zwierzęce. A dlaczego ziemniaki odpadają? Makaron razowy nie dobry. Ile tego pieczywa typu waza jeść? Te bataty to można jeść dłuższy czas? Zmieniony przez - MikX w dniu 2010-01-26 00:18:58
Według mnie łączenie białka z jajek i z piersi z kurczaka jest fajnym rozwiązaniem i według mnie mógłbyś tak robić - są to dobre białka zwierzęce więc czemu by nie mieszać :) Białko to białko, jaczęsto jadłem np na potreningowy trochę wołowiny i trochę piersi z kurczaka.
Masło orzechowe na bazie orzechów arachidowych - nie specjalnie nadaje sie na jakąkolwiek porę. Nie poruszając już tematu twarogu na kolacje. Czy 2.3 g/kg mc białka (zwierzęce i roślinne) to za mało? Ja akurat mam całościowo 116g białka zwierzęcego i 44g roślinnego dziennie. Ujdzie. Zmieniony przez - Skerx w dniu 2012-09-10 12:39:29
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] skład aminokwasów tj. drob, ryby, wolowina, cielecina, jaja, mleko, chudy twarog oraz inne przetwory mleczne. Ilość: Przyjęło się, że dziennie powinno spożywać się 2-3g białka na kilogram masy ciała (nie więcej). Kaloryczność: 1g białka = około 4 kcal. Węglowodany Co to jest: Główne źródło energii. Wyróżniamy węglowodany proste oraz złożone. [...]
[...] jest białko z ryb więc jest dobre a to białko z kaszy więc to syf i to wydalimy:D (..) A więc jeśli komponujemy posiłki tak aby podczas jednego "posiedzenia" zjeść białka zarówno roślinne (nawet te niepełnowartościowe) oraz białka zwierzęce, to mamy pewność że póla aminokwasów (po strawieniu tych 2 rodzajów białka) bedzie dobra" [...]
zasady zdrowego zywienia mowia aby jesc ok. 1g bialka na kazdy kg ciała jako ze ciwczysz mozesz zwiekszyc do 1,5g/kg wystarczy. pamietaj aby minimum polowa z tego byly to bialka zwierzece, gdyz są to bialka"pelne". tłuszcze- 0,7-1,5g/ kg ciala minimum polowa tlsucze roslinne[oliwa z olwiek, lniany itp=zrodlo zdroweych dla nas tluszczy. [...]