[...] utrzymać i odnowić tkanki organizmu potrzebne jest białko woda i minerały, białko stanowi również wymienialny składnik enzymów, hormonów i innych gruczołów. Spożywane białka są w procesie trawienia rozkładane na cząstki zwane aminokwasami. Istnieje minimum 22 aminokwasów uznawanych za istotne dla organizmu ludzkiego. O aminokwasach mówimy [...]
[...] skierowałam do Instytutu Higieny Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wlkp. Dowiedziałam się tam, że studentom, w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, zaleca się białka 1-3,5 g, tłuszczu 0,7-0,9 g na 1 g białka oraz 4-4,5 g węglowodanów na 1 kg masy ciała. Te najwyższe dawki białka - do stosowania maksymalnie przez 3 dni - zaleca się [...]
[...] skierowałam do Instytutu Higieny Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wlkp. Dowiedziałam się tam, że studentom, w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, zaleca się białka 1-3,5 g, tłuszczu 0,7-0,9 g na 1 g białka oraz 4-4,5 g węglowodanów na 1 kg masy ciała. Te najwyższe dawki białka - do stosowania maksymalnie przez 3 dni - zaleca się [...]
[...] po nią organizm sięga do mięśni (ok. 60% suchej masy), dlatego warto wspomóc się dodatkową suplementacją tego aminokwasu. Znajdziemy je w produktach o wysokiej zawartości białka. · Profilaktyka układu odpornościowego o Dieta Aby zadbać o zdrowe ciało i dusze należy skupić się na prawidłowym odżywianiu. Ono odgrywa kluczową rolę. W okresach nie [...]
[...] owocami, produktami zbożowymi. bez witamin się umiera - na SZKORBUT - bez mięsa można przeżyć całe życie (w lepszym zdrowiu). NAJWAŻNIEJSZE SĄ WĘGLOWODANY I WITAMINY, potem białka (białka roślinne są łatwiej przyswajalne). Jest szereg badań które to potwierdzają. FANATYKOM golonki i smalcu polecam także BSE, pryszczycę, salmonellę, ptasią grypę, [...]
[...] jako codzienny dodatek do potraw. Kolejnym składnikiem tej diety są nasiona roślin strączkowych, które dostarczają węglowodanów a także są relatywnie bogatym źródłem białka. Warzywa oraz owoce dostarczają mniej energii, ale za to są źródłem soli mineralnych, a także wielu witamin, z których olbrzymie znaczenie w sensie działania przeciw [...]
[...] cienkie jak i grube, są któtkie, przy czym jelito grube jest proste i gładkie. Zwierzęta roślinożerne natomiast obydwa jelita mają długie. Ponieważ mięso zawiera dużo białka i niewielką ilość błonnika, jego strawienie nie trwa długo, toteż jelita zwierząt mięsożernych są krótsze niż jelita zwierząt roślinożernych. Jelita człowieka, tak [...]
Mam 23 lat, 195 cm wzrostu i około 80 kg wagi. Jak się łatwo domyśleć zbyt masywny nie jestem, ale za to poziom tłuszczu też prawie niewykrywalny (do 5%). Zamierzam rozpocząć treningi. Wcześniej trenowałem, ale ze względu na znaczne oddalenie czasowe i to że zawsze coś przeszkadzało mi w treningach można przyjąć, że zaczynam od zera. Nic nawet ze [...]
[...] przeciętnego Kowalskiego nie są tym, co na dłuższą metę będzie najlepsze dla Ciebie. WIĘCEJ BIAŁKA! W żadnym innym sporcie zasada „im więcej tym lepiej" w stosunku do białka nie jest bardziej oczywista niż w kulturystyce. Jasne jest, że będąc kulturystą potrzebujesz go, głównie do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas [...]
[...] lipidy w organizmie. Można je podzielić na 4 typy, zależnie od gęstości: Chylomikrony – mające najmniejszą gęstość (<0,94 g/ml) i największy udział procentowy lipidów do białka (98:2); VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości) – drugie po chylomikronach pod względem gęstości (0,94–1,006 g/ml) i wykazujące nieco mniejszy już stosunek lipidów [...]
[...] 3 serie do załamania (ok około 7 - 8 powt na stronę z 18kg hantlami) PIR na m. klatki i najszersze. Dieta Przed treningiem sok z buraków i 15g BCAA Po treningu 40g białka, 3g kreatyny, kisiel 30g, banan 130g, lód sinckers 50g, 20g smietany 30% Obiad Stek 250g, klarowane 5g, młoda kiszona kapusta 150g, oliwa 5g, winogrona 250g, borówki [...]
[...] RAK< ŚLIMAKI, TROĆ, TUŃCZYK, WĘGORZ •NALEŻY UNIKAĆ ---------- NABIAŁ I JAJKA Grupa 0 może spożywać niewielką ilość produktów mlecznych, ważnego żródła łatwo przyswajalnego białka, i kilka jajek tygodniowo. Są one jednak ubogim źródłem białek dla tej grupy krwi. Dlastego osoby z grupą krwi 0, a zwłaszcza kobiety, powinny zażywać dodatkowy wapń, [...]
[...] Roślinne W - Węglowodany TZ - Tłuszcze Zwierzęce TR - Tłuszcze Roślinne kcal - wartość energetyczna w kilokaloriach Obecnie ważę ok. 80kg, tak więc spożywam jakieś 3,3g białka, 7,5g węglowodanów oraz 0,5-0,6g tłuszczu na kilogram masy ciała. Proporcja: 28% energii pochodzi z białek, 61% z węglowodanów, i 11% z tłuszczu Jak widać moja dieta [...]
[...] aktywnie wykorzystały zwierzęcą substancję jako cegiełki do budowy struktur cukrowych na swojej powierzchni oraz do tworzenia glikoprotein - substancji składających się z białka i cukru. Powyższy proces mógłby świadczyć, że nasz organizm, wykorzystując różne składniki budulcowe, jest wręcz wzorcem gospodarności. Gdyby nie jeden drobiazg - [...]
[...] kanapki z pieczywa razowego żytniego z soją i słonecznikiem ( 50g)posmarowane masłem ( 5g), z zielona sałatą ( 10g) i średniej wielkości pomidorem ( 200g). Ok. 900kcal. 45 g białka, 32g tłuszczu, 120g węglowodanów. II śniadanie ( do zabrania za sobą do pracy/szkoły) dzielone na dwa równe posiłki ( Cz. 10.00 - 10.30, IIcz 13.00 - 13.30) Sałatka: [...]
[...] ktore wpływaja zbawiennie na budowe twojej tkanki miesniowej oraz utrudniaja jej utrate podczas redukcji!!) Żródła Białka Oczywiscie nieprzetworzone. Zródłami takiego białka są: Mięso: w kolejnosci od najlepszego : Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina Ryby: Najlepiej morskie, głębinowe i nie zapuszkowane jedz je [...]
[...] treningowy to około 2 lat. Wiek 33 lata Zapomniałem już jak to z tymi dietami jest i chciał bym żeby ktoś rzucił okiem na moje posiłki, zwłaszcza że jedni piszą żeby wliczać białka roślinne inni nie.Postanowiłem od mniejszej ilosci białek zwierzęcych w granicy 2g/kg masy ciała. Napiszę poszczegulnie z jakich posiłków składa się mój dzień, ile [...]
[...] czynników. Poszczególne makroskładniki pełnią określoną rolę w organizmie i dostarczają energii. Do podstawowych składników odżywczych zaliczamy: węglowodany, proteiny (białka), lipidy (tłuszcze) to wartości odżywcze, z których organizm może czerpać energię. Pozostałe to woda, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Są one niezbędne do [...]