Chcialbym nawiazac do tego co ostatnio napisalem o diecie, a wiec sa zwolennicy i przeciwnicy takiego modelu zywienia. Ale i jedni i drudzy zmuszeni(chca)sa do stosowania pozywienia bogatego w proteiny(bialka). Najpopularniejszymi naturalnymi zrodlami bialek sa miesa, produkty mleczarskie, jaja, ryby itp. Jedne oczywiscie sa lepsze od drugich ale [...]
[...] który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych [...]
[...] mialem diete ale taką nie do konca, bo mialem obiad ktory sobie nie wybirałem, teraz jest inaczej :) I. Rano: jajka na twardo 100g 150kcal; 12,7g białka; 1g węgli; 10,8g tłuszczu Płatki okukurydziane- 70 gram 270kcal; 4,8g białka; 59g węgli; 1,8g tłuszczu Mleko 0,5%- 300ml 117kcal; 10,5g [...]
[...] , która jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych [...]
[...] witaminy i minerały to niektóre są ponad dzienne zapotrzebowanie, ale sprawdziłem i nie powinny one przekraczać maksymalnych dawek. czyli chyba jest dobrze 2) Jeśli chodzi o białka to z tego co czytałem zwierzęcych powinno być więcej niż roślinnych, tak więc 60 do 40 chyba jest okej? 3) jeśli chodzi o tłuszcze to czytałem ,że stosunek powinien [...]
[...] Mroza, w profilaktyce wielu schorzeń powinniśmy szukać tzw. zdrowych zamienników. Na przykład tłuszcze zwierzęce należy zastąpić miękkimi margarynami i olejami. Z kolei białka zwierzęce(wieprzowina, tłustsza wołowina), którym z reguły towarzyszą tłuszcze nasycone (często ukryte), najlepiej zastąpić białkiem z ryb morskich oraz z roślin [...]
[...] znajdziecie tu również wiele ciekawych linków ;) Po wyliczeniu naszego zapotrzebowania przechodzimy do następnego kroku a mianowicie obliczenia ile potrzebujemy białka, węglowodanów i tłuszczy, tutaj posłużę się taką ciekawostką: Etap pracy nad siłą - Białka 30%, Węglowodany 50%, Tłuszcze 20% Faza Wzrostu - Białka 25%, Węglowodany [...]
[...] Podaj kryteria, na podstawie których wyróżniono te kategorie białek i po 1 przykładzie źródeł białek kazdej kategorii/uzupełnij tabelę/. no i mamy podane kategorie białek: 1.białka pełnowartościowe 2.białka częściowo niepełnowartościowe 3.białka niepełnowartosciowe kryterium określające przynależność białek do danej grupy: ad1. zawierają [...]
[...] na białko można w całości pokryć białkiem pochodzenia roślinnego - mówią propagatorzy odżywiania się tym, co jedzą kurczaki. Nie, mówią drudzy, trzeba jeść mięso; białka mięsne są lepsze niż roślinne. Nigdy nie waham się przed zabraniem głosu w tej sporej kwestii i zdecydowanie opowiadam się po stronie mięsa. Na poparcie moich [...]
Jak to w koncu jest z tym liczeniem bialka w diecie? czy do naszego bilansu powinnismy wliczac tylko bialka zwierzece czy zwierzece i roslinne(np. b.jaja+b.platkow owsianych)?poniewaz eksperci sa na ten temat podzieleni.kulturysci mowia ze tylko zwierzece a na forum ze obydwa.kulturysci moze mowia tak poniewaz niektorzy stosuja pewne wspomaganie?
Białko jest niezbędne do życia. Bez tłuszczu i węglowodanów możemy przez pewien czas przetrwać bez szkód dla zdrowia, ale bez białka - życie nie jest możliwe. Dodajmy jednak, że we wszystkim co żywe jest mniej lub więcej białka... Białko jest nie tylko w jajkach, w tym co pochodzi ze świata zwierzęcego ale także w tym co pochodzi ze świata [...]
[...] odpowiednią ilość węglowodanów(trening na masę),mam tylko problem z białkiem.Mianowicie czytając różne posty ciężko jest dojść do wniosku czy do codziennej diety wlicza się białka roślinne czy tylko zwierzęce, jednak nie to jest tutaj moim pytaniem, bo zdania są podzielone(jednak możecie się wypowiedzieć, Waszym zdaniem, czy białka zwierzęce w [...]
[...] na białko można w całości pokryć białkiem pochodzenia roślinnego - mówią propagatorzy odżywiania się tym, co jedzą kurczaki. Nie, mówią drudzy, trzeba jeść mięso; białka mięsne są lepsze niż roślinne. Nigdy nie waham się przed zabraniem głosu w tej sporej kwestii i zdecydowanie opowiadam się po stronie mięsa. Na poparcie moich [...]
Pierwszy raz zakladam tutaj nowy temat.Przeczytalam chyba wszytkie mozliwe artykuly zamieszczone na tym forum i wielkie dzieki za nie bo mi pomogly,tylko szkoda ze tak pozno znalazlam to forum.Prosze o ocene mojej diety i przykladowego jadlospisu.Mam jeszcze pytanie dotyczace ilosci spozywanych weglowdanow czy nie za duzo ich w mojej diecie. [...]
Instenieje cos takiego jak rownowaga bialek w organizmie?? Chodzi mi o to czy organizm ludzki funkcjonuje jak pownien, gdy wiekszosc bialek jakie spozywam to bialka zwierzece? Czy jest jakas zasada aby organizm przyswajał odpowiednio bialka, to trzeba odpowiednio regulowac spozycie tych białek czy tez nie ma to wplywu, i nie ma to roznicy czy sa [...]
[...] i tam prawie całkowicie jest pochłaniany, a do krwi krążenia ogólnego przedostaje się tylko jego niewielka ilość. Dzialanie : Działa poprzez swoisty receptor, aktywację białka Gs i zwiększenie stężenia cAMP, wpływając na: (a) przemianę węglowodanów: zwiększenie glikemii poprzez uwalnianie glukozy z glikogenu wątrobowego, (b) przemianę [...]
[...] z białek zwierzęcych? Otóż wyszło mi z obliczeń że muszę rozłożyć sobie 3700kcal dziennie: 45%ww 30%b i 25%t. Rozpisałem posiłki jadłospis i nie mogę dojść do ładu z tymi białkami roślinnymi. Jeśli mi wychodzi ze codziennie muszę przyswoić 278g białka to to ma być razem z roślinnymi? Bo gdzieś słyszałem ze liczą się tylko zwierzęce, ale to jak [...]
[...] preparat produkowany wyłącznie z wysokiej jakości koncentratu białek serwatkowych pozyskiwanego metodą mikrofiltracji w niskich temperaturach. Dzięki temu wszystkie białka w nim zawarte są niezdenaturowane i posiadają właściwości bioaktywne. Iron HORSE Series Supreme Whey charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych [...]
[...] preparat produkowany wyłącznie z wysokiej jakości koncentratu białek serwatkowych pozyskiwanego metodą mikrofiltracji w niskich temperaturach. Dzięki temu wszystkie białka w nim zawarte są niezdenaturowane i posiadają właściwości bioaktywne. Iron HORSE Series® 100% Pure Whey charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów [...]