witaj. Skręciłam kostkę z naderwaniem stawu skokowo-goleniowego kto dał taka diagnoze?:-) bo napisałeś, ze do lekarza i na rtg sie dopiero wybierasz, wiec ciekawi mnie na jakiej podstawie zostala wydana. 1) Czy możliwe jest, że przy najbliższym badaniu ortopedycznym ściągną mi gips i założą ortezę? raczej nie, jak gips zostal zastosowany w sposob [...]
[...] wskazówek jak sprawić by anabolizm wskoczył na wyższe obroty, jak wytworzyć dodatni bilans azotowy - by napakować mięśnie trzeba dostarczać do organizmu więcej azotu (z białka i wskutek treningu) niż organizm wydala na drodze naturalnych przemian metabolicznych. RADA 1: Nacisk na fazę negatywną. Przyrost mięśni jest logiczną konsekwencją [...]
[...] samego bialka? moze pora? moze jakosc? moze rozklad BTW? moze ilosc kcal? poprzez nieodpowiedni trening czy regeneracje? Wraz ze wzrostem ilości węglowodanów wzrasta ilość białka roślinnego, dlatego często niedość, że obniżymy ilość białka kosztem węglowodanów, to zamieniamy białko zwierzęce na roślinne, zmienia się stosunek przyjmowanego [...]
[...] wprowadze gdzieś za 2 tyg bo jeszzce musze do konca ten pociagnąć , no i zmiana makro ktore wprowadzam juz od poniedziałku , bedzie wygladać to mniej wiecej tak: DT 240g białka (zwierzece) plus dojdzie na pewno tez roslinne ale go nie wliczam 500g wegli i 50g tłuszczy ale tylko liczone z dobrych żródeł DNT 240g białka zwierzecego , 350g wegli [...]
BIAŁKO: Z niego wlasnie budowane sa miesnie. Sklada sie one z 22 amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi je zsyntezowac ) oraz egzogennych ( ktore musza byc dostarczane z zewnatrz, tzw. BCAA ). Bialko potrzebne jest do przebudowy tkanki miesniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spozywac bialka, ktorych sklad aminokwasow jest [...]
[...] oraz szereg składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Optymalnie zestawiona dieta powinna uwzględniać między innymi odpowiednią podaż białka - składnika niezbędnego dla utrzymania zrównoważonego lub dodatniego bilansu azotowego zapewniającego zachowanie lub przyrost masy mięśniowej. Białko stanowi cenny [...]
MIT#1: Większe spożycie aminokwasów, nie ma wpływu na zwiększoną sunteze protein Fakt: Wieksza dostepność do aminokwasow oznacza wieksza syteze bialek w komorka miesniowych MIT#2: Możesz przyswoić tylko 30 g bialek w czasie jednego posilku Fakt: Organizm ma umiejetnosc dostosowywania sie i moze przyswoic znacznie wiecej niz 30 g w ciagu jednego [...]
[...] wobec faktu, że stymulowanie białkiem zwierzęcym rozwoju i dojrzewania organizmu w ogólnym bilansie życia jest bardzo niekorzystne, np. białko zwierzęce, przeciwnie do białka roślinnego, wpływa m.in. na zwiększenie syntezy cholesterolu w organizmie i wzrost jego poziomu we krwi. Białko zwierzęce - większe zagrożenie Powszechnie [...]
[...] więcej i zjeść w domu. Skoro nie możesz liczyć i kontrolować porcji jakie jesz to staraj się wybierać przynajmniej te zdrowsze posiłki i te które mają odpowiednie ilości białka/tłuszczu/ww abyś przynajmniej odżywiała się 'dobrze' W diecie redukcyjnej dużą rolę odgrywa nadmiar białka, z opornością odkłada on się w tkance tłuszczowej, [...]
O planach to tu jest mnóstwo, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki. Tu jest dobra dieta która stosuje i chwalę. Od razu mówię że dieta nie jest mojego autorstwa, mam ja z SFD a nie mogę jej tutaj znaleźć. BIAŁKO: Z niego wlasnie budowane sa miesnie. Sklada sie one z 22 aminokwasow, endogennych (organizm sam potrafi je zsyntezowac ) oraz [...]
[...] opierać się na Impact Factor, albo też - brać pod uwagę i jedno i drugie. Przyznam, że nie spotkałem się z wieloma rzetelnymi publikacjami, które wskazywałyby, iż np 3g białka / kg to dawka optymalna dla jakiejkolwiek grupy docelowej wliczając nawet sportowców poddanych ekstremalnym przeciążeniom. Wyjątkiem są okoliczności w postyaci [...]
[...] węglowodanami. Każdy może o tym poczytać. Napewno bazujcie na tłustych mięsach, rybach, orzechach, nasionach, olejach, oliwach, tłustych serach żółtych/ 4. Podaż białka w obecności tłuszczy Gdy jest zbyt dużo białka w 1 posiłku w towarzystwie tłuszczy zawsze pojawia się niechciana retencja. Uważam, że białko jest przecenianym [...]
[...] w kwestii metodologii, choć nie widzę śladu wykłądu, a jedynie lakoniczną wzmiankę ;-) Sądzę jednak że w penwych kwestiach się nie zrozumieliśmy.Niegdzie nie napisałem, zę białka roślinne i zwierzęce są sobie równe pod wzgledem wartościo odżywczej, a o weganizmie w ogóle nie wspomniałem (ani o 24kcal / 1g białka). Praktyka polegajaca na [...]
Dez moze nie rozwala, ale moze to powaznie obciazyc przewod pokarmowy i watrobe. Wiem z wlasnego doswiadczenia. Nie powoduje to ze odrazu wioza cie na stol, wkazdym razie nalezy uwazac. Szczegolnie jesli mialo sie przedtem z tym problemy.Chetnie sam wyprobuje twoja metode, ale chcialbym troche na ten temat jeszcze podyskutowac. Dobra ide spac [...]
Czesc wszystkim, Dietka v2.0, wzialem pod uwage pare nowych rzeczy i wasze uwagi :) 1) Wliczac bialka roslinne? Liczylem (za wyczytana rada Michaila) przy bilansie azotowym tylko bialka zwierzece. Jestem ekto - razem z tymi roslinnymi wyjdzie mi ze 2.5g bialka na kilogram ciala... mam je jednak doliczyc i zaczac jesc smiesznie male ilosci miesa w [...]
mleko i jego przetwory zaliczasz do białek zwierzęcych , tylko nawiązuję do tego, że ludzie często liczą ogólną ilość spożywanego białka, ale trzeba rozróżnić białko pełnowartościowe zwierzęce i roślinne. Dlatego jeśli korzystasz z kalkulatora np vitalmaxa on pokazuje podział na białka zwierzęce i roślinne , zwracaj na to uwagę, bo czasem masz np [...]
[...] mają pełną pulę aminokwasów protegonneych (budujących bialka) których jest 20 oraz odpowiednie proporcje pomiędzy ich ilością co warunkuje lepszą wchłanialność. Zaś białka roślinne są niepełnowartościowe co jak możesz się domyślić nie zawierają pełnej puli aminokwasów protegonnych a brak nie których aminokwasów ogranicza wchłanialność [...]