[...] i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i bardziej dynamiczną osobę. Kilku z [...]
[...] przepalonym tłuszczem odpadki wieprzowe oraz wycofane z marketu stare kurczaki. Włożone w bułkę i przyprawy kawałki najgorszej jakości mięs trudno nazwać źródłem pożywnego białka czy kalorii. Można tym wprawdzie zaspokoić głód, jednak z punktu widzenia osób dbających o sylwetkę to prawdziwe kulinarne przestępstwa. Połączenie sterydów z [...]
Charakterystyka makroskładników W prawidłowo ułożonej diecie powinny znajdować się odpowiednio dobrane do naszych potrzeb ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Właściwe żywienie może powstrzymywać rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] alkaloidy, glikozydy i inne. Do naturalnych związków obniżających poziom cholesterolu w krwi zalicza się: fitosterole (b-sitosterol), disulfidy, indole, saponiny, białka soi i inne. ROŚLINNE FLAWONOIDY CHRONIĄ PRZED MIAŻDŻYCĄ Najbardziej efektywnymi w walce z miażdżycą substancjami są roślinne polifenole - zwłaszcza ich grupa znana [...]
[...] Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu jest niezbędna, szczególnie podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Potrzebna jest wtedy duża ilość energii, a same białka i węglowodany nie mogą potrzeb tych w pełni zaspokoić. Wtedy też jest uzasadnione wprowadzenie do diety produktów bogatych w tłuszcze, zarówno roślinne, jak i [...]
[...] Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu jest niezbędna, szczególnie podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Potrzebna jest wtedy duża ilość energii, a same białka i węglowodany nie mogą potrzeb tych w pełni zaspokoić. Wtedy też jest uzasadnione wprowadzenie do diety produktów bogatych w tłuszcze, zarówno roślinne, jak i [...]
[...] stosuje się jej aż dwa razy więcej. Słodycze to mój wróg? Na pewno w dużych ilościach nie pomagają w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Ale na przykład ciasta dostarczają nam białka i wapnia. Niegroźne w rozsądnych ilościach są lody i ciastka, które zapewniają dużo energii, wapnia i fosforu, zapełniają też zapotrzebowanie na cukry. "Wrogami" na [...]
Witam! Jestem po redukcji dosyć ostrej, gdzie zredukowałem aż do 6 % BF i teraz chcę budować czystą, suchą masę i pytanie czy ta dietka się sprawdzi? D Z I E Ń T R E N I N G O W Y W Y S O K O - W Ę G L O W O D A N O W Y Trening dużych partii: Nogi, Plecy [...]
kumpel po przeczytaniu mojego poprzedniego postu http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=106143 powiedzial mi, ze moge go sobie wsadzic i kazal mi opracowac ten temat tak, jak powinien on byc opracowany, albo w ogole lepiej nie wysylac takich rzeczy, bo tylko w glowach mieszaja no to siadlem do komputera i pisze powyzszy post radze [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] dla większości osób uprawiających sport , że powinni dostarczać w pożywieniu większych ilości białek niż ludzie sportu nie uprawiający. Szczególnie ponadprzeciętnych ilości białka potrzebują organizmy uprawiających sporty w których siła ma decydujące znaczenie ( kulturystyka , trójbój siłowy , podnoszenie ciężarów , zapasy , rugby i inne. ) W [...]
[...] Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca [...]
[...] dla większości osób uprawiających sport , że powinni dostarczać w pożywieniu większych ilości białek niż ludzie sportu nie uprawiający. Szczególnie ponadprzeciętnych ilości białka potrzebują organizmy uprawiających sporty w których siła ma decydujące znaczenie ( kulturystyka , trójbój siłowy , podnoszenie ciężarów , zapasy , rugby i inne. ) W [...]
[...] mięśni. Składa się z 22 aminokwasów (właściwych cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne. [...]
[...] C i kwasowi solnemu, który zawarty jest w soku żołądkowym. Przyswajanie go zwiększają kwas askorbinowy (wit. C), niektóre aminokwasy oraz tzw. meat factor - występujący w białkach mięśniowych (mięso, drób, ryby), a utrudniają m. in. wapń, niektóre białka roślinne, fosforany i szczawiany. Żelazo jest: składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu [...]
[...] różnorodne warzywa. W diecie nie może zabraknąć owoców. Ograniczamy sól i przyprawy o nią oparte jak maga, ziarenka smakowe, a wybieramy zioła. Ile potrzebujemy dziennie białka, węglowodanów oraz tłuszczy? Białka, czyli składnika budulcowego naszego organizmu potrzebujemy w granicach ok. 1g/kg masy ciała. Czyli mężczyzna ważący ok. 70 kg [...]
[...] O D Ż Y W I A N I E MODEL ODŻYWIANIA: 1 - Woda Rano i w ciągu dnia przed i po treningu duże ilości węglowodanów złożonych (o niskim indeksie glikemicznym) duże ilości białka niewielkie ilości tłuszczy utrzymujemy stały, niewielki poziom cukru we krwi, powodujemy stałe i równomierne ładowanie mięśni energią pochodzącą ze składników [...]
[...] diety masowej mówi że powinniśmy przekroczyć nasze dzienne zapotzrebowanie kaloryczne o około 24% w tym ze mikroskłądniki rozkładać się będą w sposób następujący; 2,2g białka na kilogram masy ciała, 25% diety to tłuszcze, resztę zapewniają węglowodany. Oczywiście to tylko ogólny zarys który musimy zmieniać w zalezności od efektów diety. Gdy [...]
[...] skierowałam do Instytutu Higieny Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wlkp. Dowiedziałam się tam, że studentom, w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, zaleca się białka 1-3,5 g, tłuszczu 0,7-0,9 g na 1 g białka oraz 4-4,5 g węglowodanów na 1 kg masy ciała. Te najwyższe dawki białka - do stosowania maksymalnie przez 3 dni - zaleca się [...]