SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DIETA DLA SZCZUPŁEGO

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 8019

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Dieta

Dzień pierwszy

Śniadanie ( godz. 7.00 - 7.30)
Płatki owsiane 70g ( niepełna szklanka) na mleku 400g ( dwie szklanki mleka) + 20g rodzynek ( 1/3 filiżanki suchych rodzynek), do tego 2 duże jaja na miękko, 140g,szczypta soli, dwie kanapki z pieczywa razowego żytniego z soją i słonecznikiem ( 50g)posmarowane masłem ( 5g), z zielona sałatą ( 10g) i średniej wielkości pomidorem ( 200g).
Ok. 900kcal. 45 g białka, 32g tłuszczu, 120g węglowodanów.

II śniadanie ( do zabrania za sobą do pracy/szkoły) dzielone na dwa równe posiłki ( Cz. 10.00 - 10.30, IIcz 13.00 - 13.30)
Sałatka: mięso z piersi kurczaka gotowane w ziołach 200g, pokrojone na drobne kawałki, 1 i pół torebki ryżu białego basmatti lub innego dobrego gatunkowo, 150g,
Rodzynki 30g, ananas w plastrach ( z puszki) 120g ( 4 plastry) drobno pokrojony, garstka orzechów włoskich 10g., dwie łyżki majonezu domowego z olejem słonecznikowym, szczypta soli do gotowania ryżu, - szklanka soku marchwiowo- jabłkowego, 1 duży banan do II cz. posiłku.
Ok. 1500kcal. 60G białka, 35g tłuszczu, 250g węglowodanów. ( Dzielone na dwa posiłki).

Trening.

Obiad ( po treningu) ( 16.30 - 17.00 Zależnie od zakończenia sesji treningowej) dorsz filet bez skóry obtoczony w ziołach i łyżce oleju z oliwek, pieczony na folii, 500g ziemniaków, surówka z marchwi, selera i jabłka ( 150g w równych 3 porcjach), kiwi na deser.
Ok. 900kcal. 45 G białka, 23 g tłuszczu, 130g węglowodanów.

Kolacja (20.00 - 20.30 ) 23 - 7.30)23 - 7.30)23 - 7.30)23 - 7.30)23 - 7.30)Kanapki z białego pieczywa ( ok. 5 kromek) 150g,z masłem 5g, z białym półtłustym serem 200g ( kostka), dwie łyżki dżemu owocowego niskosłodzonego, jabłko 200g ( średniej wielkości).
Ok. 800kcal. 45 G białek, 15g tłuszczu, 130g węglowodanów.


Razem ok. 3600kcal. 175G białek, 100g tłuszczu ( kw. Tłuszczowe nasycone do jednonienasyconych do wielonienasyconych jak 1: 1: 1) węglowodany 565g. 50g błonnika. Razem energii z białek 20% z tłuszczu 23% z węglowodanów 57% . Sód 2131g ( 371 % dziennego zapotrzebowania), potas 8071g ( 231 % dziennego zapotrzebowania), wapń 1008g ( 126% dziennego zapotrzebowania), fosfor 2923g ( 450% dziennego zapotrzebowania), magnez 632g ( 175 % dziennego zapotrzebowania), żelazo 19,1g (153 % dziennego zapotrzebowania), cynk 17,5g (117 % dziennego zapotrzebowania), miedź 2,5g ( 127 % dziennego zapotrzebowania), mangan 9,7g (?) Witamina A : 2017 mcg ( 252 % dziennego zapotrzebowania), witamina D : 4,35mcg ( 44% dziennego zapotrzebowania) , witamina E : 17,7mg ( 177 % dziennego zapotrzebowania), wit. B1 : 1,8mg ( 103% dziennego zapotrzebowania), wit B2 : 3,4mg ( 142% dziennego zapotrzebowania), niacyna 39mg ( 185% dziennego zapotrzebowania), wit B6 : 5,32mg, (242% dziennego zapotrzebowania), kwas foliowy : 400mcg ( 134 % dziennego zapotrzebowania), wit B12 : 7,63mcg . ( 250% Dziennego zapotrzebowania) wit C : 98mg ( 140% dziennego zapotrzebowania).

Dzień drugi
Pory posiłków rozłożone, co 3 godziny podobnie jak w dniu pierwszym

Śniadanie: ryż brązowy (pełnoziarnisty) 100g ( jedna torebka) gotowany ze szczyptą soli, do tego pokruszyć 100g sera białego półtłustego, 20g rodzynek ( 1/3 filiżanki) dwie łyżki powideł śliwkowych lub jabłkowych - 30g, wszystko polać jogurtem naturalnym 2%.
Ok. 750kcal. 40G białka, 13g tłuszczu, 130g węglowodanów.

II śniadanie ( do zabrania ze sobą do pracy/szkoły) dzielone na dwie równe porcje: pasta z makreli wędzonej - 100g, oraz sera białego półtłustego - 100g, rozdrobnić i wymieszać razem ze szczyptą soli, pieprzu, posiekana cebulką - 10g, łyżką majonezu domowego z olejem słonecznikowym - 15g, nałożyć na kanapki z pieczywa żytniego razowego z soją i słonecznikiem- 200g, do każdej porcji dodać liść sałaty ( może tez być inne warzywo). Do drugiej części posiłku: duży banan i szklanka soku marchwiowo-jabłkowego.
Ok. 1500kcal, 60g białka, 40g tłuszczu, 250g węglowodanów.

trening

Obiad: spaghetti: podsmażyć na patelni z 1 łyżka oleju z oliwek - 15g,mieloną chudą wołowinę 200g( może też być chuda wieprzowina lub indyk) dodać sos do spaghetti lub koncentrat pomidorowy -50g, ugotować makaron bezjajeczny z pszenicy durum - 100g, dodać przyprawy, sól i pieprz dwie łyżki groszku zielonego. Koniecznie spożyć surówkę może być z białej kapusty lub inną -100g. Na deser jedno duże jabłko. - 200G.
Ok. 900kcal. 45G białka, 30g tłuszczu, 125g węglowodanów.

Kolacja: chleb żytni jasny - 150g ( 5 kromek) z masłem śmietankowym - 5g, z szynką z kurczaka - 150g, sałatka z pomidorów- 200g, kwaszonych ogórków - 100g, cebulki - 20g, z łyżeczką oleju lnianego lub sojowego - 7g.
Ok. 650kcal, 40g białka, 15g tłuszczu, 100g węglowodanów.

Razem 3450kcal, 170g białka, 90g tłuszczu, ( stosunek kw. tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych do wielonienasyconych jak 1 : 1 : 1.) 540G węglowodanów, 53 g błonnika, sód: 5014 g ( 872% dziennego zapotrzebowania), potas: 7220g ( 206% dziennego zapotrzebowania), wapń: 1000g ( 123% dziennego zapotrzebowania), fosfor: 2716g (418% dziennego zapotrzebowania), magnez: 734g ( 204% dziennego zapotrzebowania), żelazo: 22mg (178% dziennego zapotrzebowania), cynk: 19,5mg ( 130% dziennego zapotrzebowania), miedź; 2,5mg ( 1265 dziennego zapotrzebowania), mangan: 11,3mg. Wit A: 1517 mcg (190% dziennego zapotrzebowania), wit D: 8,4mcg ( 84% dziennego zapotrzebowania), wit E: 16,8mg ( 168% dziennego zapotrzebowania), wit B1: 2,1mg ( 117% dziennego zapotrzebowania), wit B2: 3,3 mg ( 138% dziennego zapotrzebowania), niacyna: 43mg ( 205 % dziennego zapotrzebowania), wit B6: 5,36mg ( 244% dziennego zapotrzebowania), kwas foliowy: 350mcg ( 117% dziennego zapotrzebowania), wit B12: 13,9mcg ( 462% dziennego zapotrzebowania), wit C: 75mg (107 % dziennego zapotrzebowania).

Zarówno w dniu I jak i II wartości kaloryczne posiłków jak i witamin, minerałów zostały pomniejszone o straty zachodzące podczas obróbki kulinarnej. Powyższe straty wynoszą średnio po 10% dla białek, tłuszczy i węglowodanów, oraz po 10% dla minerałów, a nawet do 60% dla niektórych bardzo nietrwałych witamin.
Waga mięsa jest podana po obróbce kulinarnej, należy wiec uwzględnić 30% ubytek masy, związany z utratą wody i odpowiednio zwiększyć porcje przed gotowaniem, grilowaniem czy smażeniem. Waga ryżu, makaronu, płatków owsianych jest podana przed gotowaniem, czyli na sucho.
Należy przyjmować ok. 3,5 litra płynów dziennie. Co do suplementacji dodatkowej proponuję; multiwitaminę po śniadaniu, 300mg wapnia do drugiego posiłku ( chyba że będziemy spożywali znacznie większe ilości mleka niż te, które podałem), 1 tabl. Asparginu po obiedzie ( w ramach wyrównania różnic między sodem a potasem, oraz między fosforem a magnezem) oraz 500mg wit C przed treningiem ( w przypadku znacznego zwiększenia podaży owoców dawkę te można sobie darować). Powyższa propozycja uwzględnia zwiększone zapotrzebowanie sportowca na witaminy i minerały. ( Normy uwzględniają jedynie średnie wartości obowiązujące dla przeciętnego człowieka).
Ilości wagowe warzyw oraz owoców zostały podane jako minimalne, zachęcam, więc gorąco do zwiększonego spożycia zwłaszcza warzyw ( w drugiej kolejności owoców). wiosna oraz lato będą miały zdecydowanie korzystny wpływ na ich rynkową podaż, świeżość oraz niską cenę. Wykorzystanie tego wpłynie korzystnie na Wasze zdrowie, oraz zwiększy ilość witamin w proponowanej przeze mnie diecie.
Wdrażanie w dietę proponuję czynić stopniowo: tzn. przez pierwsze kilka dni realizować z niej jedynie śniadanie, następne dni: śniadanie oraz II śniadanie i. T. D. Stopniowe wejście w dietę zapewni czas niezbędny układowi trawiennemu do adaptacji spożywania częstszych i stosunkowo sporych posiłków, jak również nasz czas nie będzie od razu napięty przygotowywaniem od razu tylu posiłków.

Powyższa dieta poza zapewnieniem przyrostu wagi ciała, jest poprawna zdrowotnie. Dostarcza w każdym posiłku białko zwierzęce, każdy posiłek obfituje w porcje warzyw lub owoców, bogatych w witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oraz wzrostu organizmu. Śniadanie, które zawsze zawiera produkty mleczne, obfituje w wapń, pierwiastek niezbędny do rozwoju kośćca, szkieletu, na którym wsparte są rozwijane mięśnie.
Planowanie posiłków dopasowałem do standardowego rozkładu dnia młodego człowieka, który najczęściej jeszcze się uczy lub właśnie podjął pracę zarobkową. Uwzględniłem, więc że od godzin rannych aż do popołudnia czas jego jest zajęty przez szkołę lub pracę, a trening wypada zaraz po szkole lub pracy. Posiłek główny, ( czyli ten, od którego w dużej mierze zależą przyrosty masy oraz regeneracja) jest, więc spożywany po treningu.
Aby zbytnio nie obciążać i tak już napiętego dnia młodego człowieka przygotowywaniem wymyślnych posiłków, proponuje na ciepło spożyć śniadanie oraz obiad, do pracy zabrać posiłek na zimno dzielony na dwie równe porcje, kolacje może być ciepła lub zimna zależnie od upodobania. Wszystkie posiłki są stosunkowo proste w przygotowaniu, więc ich przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotów każdemu posiadającemu minimalne umiejętności kulinarne. Koszt miesięcznej diety waha się w zakresie 600 do 900zł ( powyższe kwoty są rozbieżne gdyż należy uwzględnić regionalne rozbieżności cenowe, oraz wprowadzanie zamienników białkowych przez stosującego dietę - dorsza można zastąpić mintajem lub inną tanią rybą morską, czasem kurczaka można zastąpić chudą wieprzowiną itd..) Założyłem, że większość zakupów będzie robiona w dużych sieciowych supermarketach, w których ceny są, co najmniej o 30% niższe niż w małych sklepach osiedlowych, względnie na wiejskich bazarach, gzie ceny również są znacznie korzystniejsze niż w standardowych sklepach spożywczych.
Kolejne moje założenie to: ilość dni treningowych 3 do 4 w tygodniu, czas trwania jednej sesji treningowej nie przekracza a 1,5 godziny. Jeśli chodzi o sporty uzupełniające: 1 do 2 dni pływania lub piłki nożnej, lecz nigdy nie w ten sam dzień, co trening siłowy. Sen 8 godzin dziennie. Czas trwania zajęć w szkole/ pracy ( nie fizycznej) do 8 godzin dziennie.
Średnia waga zawodnika, który ma daną dietę stosować wynosi 70kg ( z rozbieżnością 10kg w obie strony).


Życzę powodzenia

mc

IHS TEAM

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1669 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 40418
<i>"Kanapki z białego pieczywa"</i>

why??

NIE DAWAĆ MI SOGÓW !!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
1500kcal na posilek?


i to przed treningiem litosci

Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-12-06 14:53:16

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 515 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3585
masakra, chyba dieta sumo

+ i - to jedyne co widze... !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Koledzy , od razy widać , że nie czytaće dokładnie tego co napisalem ( jesli nie jesteście szczupli to rozumiem, jesli jednak należycie do ludzi szczułych to proponuję sobie to dokładnie przrczytać).Odpowiadam po koleji :
1. biąłe pieczywo nie posiada tak silnych włąsciwości zakwaszjących jak czarne, nie jest też wiatropędne (znam- mąka - biała śmierć itp) jednak tu występuje jako urozmaicenie dodatek, jest to dieta dla tych , którzy sa szczupli i nie bardzo potrafią gotwać , jadą często na kanapkach
2. kolego przed treningiem "szczupły "ma zjesc 750kcal ( nie czytasz dokładnie - to posiłek do szkoly / pracy dzielony na dwie części.
3. Jeśli trochę ponad 3000 kcal uważasz za dietę sumo , to widocznie jesz 1000kcal i ważysz bardzo mało ?( osobiscie przy wadze ok 110kg w dniu treningowym , przy ciężarach ponad 200kg - zjadam 4500kcal, w "pewnych okrasach" dochodziłem do 6500kcal i ćięzary w seriach wynosiły w granicach 250kg ). dla ścisłości przeciętna dieta zawodnikow sumo wynośi 12000kcal.

- cenie konstruktywną krytykę - lecz takiej tu nie zauwazyłem, niemniej wszystkim dziękuję za wypowiedzi, specjalnie dla Was wkleje dziś jeden z moich artykułow sprzed kilku lat - oczekuję krytyki KONSTRUKTYWNEJ - takiej która uczy , każdego kto czyta nasze wypowiedzi .
pozdrawiam
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
uloz normalna diete na 1 dzien

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
w sumie ja jem 2700-3000kcal wniosek jest taki ze to zapoptrzebowanie to indywidualna sprawa znany kulturysta w Polsce na dzien dzisiejszy daje 8000kcal

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Czy podał też ci ilosć i rodzaje insuliny , którą do tej diety stosuje ?

nie jest to złośliwośc - lecz próba zwrocenia ci uwagi , że nie wszystko jest tkakie na jakie wygląda i każdy kij ma dwa końce

pozdrawiam i życzę sukcesów
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2007 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 74703
wg mnie calkiem niezla, tylko szczupla osoba bedzie musiala na sile wrzucac w siebie takie ilosci jedzenia, dla 60-70kg to bedzie z 1000kcal nadwyzki,a moze i wiecej, ale lekko zmniejszajac porcje w razie czego i bedzie spoko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6629
witam Marku pomoz w ulozeniu diety na wage okolo 100kg tamta dietka jest stosowana przez mojego kolege bardzo dobrze chwali wiec jak moglbys rozpisac cos podobnego na wage 100kg oczywiscie masową,zdrowia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Marku piszesz aby jeść mniej więcej co 3 godzinki
A co gdy przerwy miedzy posilkami wydłuzymy do 4-5 godzin (oczywiście przy tej samej podaży kalorii)?
Czy ma to jakieś znaczenie, co o tym sądzisz?

Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-09-24 14:39:44

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ser bialy duze ilosci

Następny temat

Prosze o małą radę...jestem nowicjuszem:D

WHEY premium