[...] by znajdował się w naszej diecie, jest istotna, gdyż wspomaga on wzmacnianie kości. I choć za wcześnie jest, by mówić, że cynk zapobiega osteoporozie (potrzebne są dalsze badania), to wykazano już, że kobiety po menopauzie, których dieta zawiera odpowiednią ilość cynku, mają mniejsze ubytki masy kostnej niż te, które mają niedobory. Jakie są [...]
[...] układu odpornościowego. Żółty katar może pojawiać się jeszcze m.in. u osób z mukowiscydozą, czyli zaburzeniem genetycznym. Jeśli katar i osłabienie organizmu nie przemijają po 1–2 tygodniach, a dodatku flegma z górnych dróg oddechowych ma żółtawe lub zielonawe zabarwienie, powinno się za ordynacją lekarza wykonać precyzyjne badania diagnostyczne.
[...] elastyczność mięśni — przekłada się to na zmniejszone ryzyko urazów. Im bardziej elastyczne mamy mięśnie, tym ciało staje się bardziej gibkie. Zwiększa siłę — wszelkie badania naukowe wskazują, że szybki, dynamiczny ruch doskonale rekrutuje większą ilość jednostek motorycznych mięśnia, a to z kolei przekłada się na szybki wzrost siły. [...]
Wykorzystanie HMB w świecie kulturystyki doczekało się różnych mitów, spaczonych poglądów czy przypisywaniu magicznych zasług, co miało za zadanie zachęcić osoby trenujące do zainteresowania się tym środkiem. Jednak osoby stąpające twardo po ziemi przeanalizowały potencjalne korzyści produktu, które jak się okazuje, występują i są całkiem [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] Koreańczykach w wieku ok. 41 lat, których BMI wynosiło 30 lub więcej. Przez okres 20 tygodni otrzymywali oni o 600 kcal mniej, niż wynosiło ich zapotrzebowanie. Uczestników badania podzielono na grupy: grupa pierwsza otrzymywała codziennie 1200 mg kwasu alfa-liponowego rozłożonego na 3 porcje i przyjmowane na pół godziny przed posiłkiem, grupa [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
[...] jego niedotlenieniu, przepływu jonów przez błony komórkowe (warunkuje przepuszczalność błon komórkowych), funkcjonowania kanałów wapniowych (działanie antyarytmiczne), W badaniach okazało się, że u 8 osób z cukrzycą insulinoniezależną (typu II) podawanie magnezu miało duże znaczenie dla zdrowia. Wyniki Podawanie dużych dawek magnezu (2 g na [...]
[...] kalorii, co może być przydatne w okresach redukcji tkanki tłuszczowej. Łączna suplementacja Ginkgo biloba i różeńcem może przeciwdziałać zmęczeniu. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19568709/ Zhang ZJ, Tong Y, Zou J, Chen PJ, Yu DH. Dietary supplement with a combination of Rhodiola crenulata and Ginkgo biloba [...]
[...] naczyń. Co więcej, czas powrotu rytmu serca do normalnego po wysiłku jest istotnym markerem ogólnej śmiertelności, co świadczy o korzystnym wpływie kreatyny na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Referencje, badania, literatura: Holly Clarke i in. The Potential Role of Creatine in Vascular Health https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/857/htm
[...] dnia. Często bardziej miarodajny wynik daje badanie przeprowadzone w domu, gdyż nie towarzyszy mu stres związany z wizytą u lekarza. Podczas pomiaru należy być wypoczętym i siedzieć przez około 5 minut. Poleca się mieć opróżniony pęcherz moczowy oraz unikać badania ciśnienia po dużym posiłku, czy po używkach, takich jak nikotyna, czy kofeina.
Jak długo zajmuje młodej mamie powrót do formy po ciąży? Według jednego z badań ok. 75% mam nawet tych, które były bardzo wysportowane przed zajściem w ciążę, powrót do pełnej sprawności sprzed ciąży może zająć nawet trzy lata. Badania przeprowadzone przez Martin Army Community Hospital w Georgii wykazały, że z 460 badanych kobiet, z których [...]
[...] jednostkach treningowych. Bezpieczeństwo: Brak jest na ten moment jakichkolwiek ostrzeżeń przed stosowaniem HMB przez osoby zdrowe i aktywne fizycznie. Dawkowanie: W badaniach naukowych z udziałem sportowców najczęściej stosowano dawki rzędu 3 g HMB dziennie pod postacią soli wapniowej HMB; zaleca się, aby stosować ten preparat na około [...]
[...] kości, a także chroni przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca. Niski poziom tej witaminy może prowadzić do osteoporozy, a najnowsze badania wskazują, że odgrywa ważną rolę w wielu procesach, jak na przykład funkcjonowanie układu odpornościowego, a także zwraca się uwagę na jej rolę w rozwoju chorób o [...]
[...] jest istotnym elementem uczestniczącym w procesie wytwarzania kolagenu. Nieświadomie po raz pierwszy zaobserwował to James Lind, który dzięki temu stał się pierwszym autorem badania eksperymentalnego w historii (1747 r.). Zauważył on, że podawanie owoców cytrusowych żeglarzom zmagającym się ze szkorbutem (chorobą tkanki łącznej, która objawiała [...]
[...] glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie cholesterolu? Co mówią badania naukowe? W jednym z badań 14 mężczyzn i 5 kobiet w średnim wieku 56 lat, ze średnim całkowitym stężeniem cholesterolu 5,6±0,8 mmol/l zjadało 40 g tłuszczu w postaci [...]
[...] Use of Viagra® and Cannabis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6654297/pdf/CLC-25-133.pdf Kathleen Deska Pagana, Timothy J. Pagana Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie; 15 EDYCJA, 2021 r. Dhaliwal A, Gupta M. PDE5 Inhibitors. . In: StatPearls . Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. [...]