Sezon plażowy w pełni. Całymi garściami korzystamy z kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wróciły do łask po tym, gdy badania naukowe wykazały, że są najlepszym źródłem witaminy D, a witamina D jest najlepszą ochroną przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i infekcjami wirusowymi. Z opalaniem, jak ze wszystkim w życiu, nie można jednak [...]
[...] iż niektórzy hodowcy niezbyt przejmują się powszechnym zakazem stosowania do tuczu bydła określonych środków, choć na szczęście są one rzadko identyfikowane. Referencje, badania, literatura: A.Lagesson i in. Fish on steroids: Temperature-dependent effects of 17β-trenbolone on predator escape, boldness, and exploratory [...]
[...] do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
[...] równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie nie tylko dla kancerogenezy, ale także w chorobie niedokrwiennej serca. W badaniach naukowych wykazano, iż diety dostarczające białka serwatkowego powodują wzrost stężenia glutationu w wielu tkankach. Okazało się też, iż zablokowanie syntezy [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
[...] 30 minut, a kilka razy w tygodniu warto wdrożyć aktywność fizyczną (trening siłowy, jazda na rowerze, jakaś forma niezbyt intensywnego treningu interwałowego). Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Karina G. Pérez-Rubio, Manuel González-Ortiz, Esperanza Martínez-Abundis, José A. Robles-Cervantes, and María C. Espinel-Bermúdez.Effect of [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Withania somnifera (ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. W ostatnich kilku latach zyskało dużą popularność również w Polsce, zaczyna być rozpoznawalne podobnie jak różeniec górski (Rhodiola rosea) czy rozmaite odmiany żeń-szenia. Jeśli masz problemy z tarczycą Zanim zaczniesz na [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Prowadzenie siedzącego trybu życia jest niezdrowe i może prowadzić do nadwagi, otyłości, a także problemów z kręgosłupem. Badania pokazują, że długotrwałe siedzenie wiąże się z wyższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn, a szczególnie z powodów sercowo-naczyniowych. Nie każdy jednak ma wybór... Jeśli natomiast pracujesz w domu i nie masz [...]
Zielona herbata, czyli Camellia sinensis, jest rośliną pochodzącą z Azji Wschodniej, rośnie głównie w klimacie subtropikalnym. Produkcja jest skoncentrowana w krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Wietnam. Przyjmuje się, że jej korzystne właściwości zostały odkryte w Chinach ponad 4500 lat temu przez cesarza Shen Nonga. Obecnie jest jednym z [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]
Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]
[...] używanie kofeiny, wspomniane czynniki nabierały znaczenia. Dlatego po regularnym stosowaniu dużych dawek kofeiny, należy odstawić ją na parę tygodni. Z kolei w nowszych badaniach sprawdzano oddziaływanie na ustrój sproszkowanej zielonej herbaty. Katechiny i kofeina mogą mieć znaczenie dla utleniania tłuszczu w trakcie wysiłku fizycznego. [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Miałeś ciężki dzień w pracy i wszystko, na co masz ochotę, to usiąść na kanapie i zrelaksować się. Nie chcesz odpuścić, ale zmęczenie osłabia Twoją motywację. Co w takiej sytuacji zrobić? Zrezygnować z treningu, zrelaksować się, czy nie odpuszczać i pójść na trening mimo zmęczenia? Podsumowanie Nie bój się odpocząć lub zmodyfikować swój trening, [...]
[...] to przeciwciała wytwarzane w błonach śluzowych. Dzięki nim jesteśmy bardziej odporni na różnego rodzaju wirusy, bakterie, toksyny, a także antygeny pokarmowe. Jak pokazują badania, regularnie uprawiany seks wpływa na lepsze radzenie sobie ze stresem i rozwiązywanie trudnych zadań. Należysz do osób, które przed przemówieniem dopada trema, w [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]