[...] Istnieje wiele badań obejmujących podaż bardzo dużych ilości białka (np. 4,4 g/kg m.c.), nie stwierdzono w żaden sposób, by było to szkodliwe dla nerek czy wątroby. Były to badania krótkoterminowe, ale istnieją tysiące zawodników spożywających ogromne dobowe ilości protein, wiele lat - bez uszczerbku na zdrowiu. Wniosek – na razie nie ma żadnych [...]
[...] Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym względem udowodnione naukowo działanie. Właściwości przeciwzapalne W badaniach wykazano, że ekstrakt z Bacopa skutecznie hamuje powstawanie czynników prozapalnych PGE2. Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
[...] tkanki tłuszczowej, gonadotropina kosmówkowa jest w stanie przynosić zadowalającą poprawę odtłuszczenia ciała u mężczyzn z niskim stężeniem testosteronu. Na przykład w badaniach Peter Y Liu i wsp., podawanie 5000 IU hCG 2 x w tygodniu przez 3 miesiące u mężczyzn w wieku 60-85 lat zaowocowało: wzrostem beztłuszczowej masy ciała o 2 kg, [...]
[...] często w pierwszym etapie towarzyszy jej insulinooporność. Naukowcy już wcześniej wykazali, iż bogata w kofeinę kawa niekoniecznie musi być sprzymierzeńcem sportowca. W badaniach Lesley L. Moisey i wsp. zastosowano w jednej z prób preparat TRUTOL. Jest to napój dostarczający 75 g dekstrozy. Okazało się, iż podawanie kofeiny (5 mg na kg masy [...]
Im mięsień większy, tym większą siłę powinien generować, jednak nie tylko rozmiar się liczy! Ważniejsze jest tutaj pojęcie sprawności mięśniowej, która jest ściśle powiązana z układem nerwowym. Trening siłowy daje nam możliwość na aktywowanie większej ilości jednostek motorycznych. Korzystaj z rozciągania dynamicznego Badania dowodzą, że [...]
[...] Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z promowania diet niskowęglowodanowych, nagle twierdziły, iż węglowodany nie są szkodliwe. Najsmutniejsze, iż te i inne badania Jeffa S. Volka, są beztrosko powielane w Internecie i nikt nie zauważył, że to podstęp. Być może diety LC mają potencjał odwracający zespół metaboliczny, ale potrzeba [...]
[...] o 4%, co odpowiada 50 kcal (porównania REE w grupie, która nic nie robiła i w grupie aerobowej). Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Izabela Karwacka, Piotr Wiśniewski, Krzysztof Dworczak „Stany nagłe w tyreologii cz. I” [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] trans zawartych w przetworzonej żywności, CLA ma właściwości wspomagające organizm. Jego działanie wykazuje potencjalne korzyści usprawniające metabolizm. Jak pokazują badania, posiada również potencjalne korzyści we wsparciu walki z otyłością, wspiera pracę serca, jak i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sugerowana dawka, która [...]
[...] funkcjonować. Poza tym wywiera inne, liczne skutki. Mniej znanym aspektem jest wpływ picia alkoholu na stężenie kortyzolu. Czy alkohol ma wpływ na stężenie kortyzolu? Celem badania była ocena związku między wskaźnikami spożycia alkoholu a stężeniem kortyzolu. Do badania włączono osoby pierwotnie poddane naborowi do badań w latach 1985–1987. [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
[...] naszym ciele znajdziemy liczne receptory, które reagują na witaminę D. Dlatego też od kilku lat dość wyraźnie sugeruje się, aby włączyć ją do stałej suplementacji. Liczne badania wskazują, że niedobory witaminy D są powszechne. Oznacza to, że większość z nas nie spożywa jej w odpowiednich ilościach. Wiele publikacji pokazuje wyraźny związek [...]
[...] nie straciło na aktualności. Szczepionki nie są do końca bezpieczne, bo nie ma takich środków na rynku, jednak ryzyko związane z ich stosowaniem jest znikome. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: George A. Diaz Myocarditis and Pericarditis After Vaccination for COVID-19 https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782900 Elyse O. [...]
Woda jest niezbędna do życia — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Usuwa z organizmu toksyny, nawilża naszą skórę, gasi pragnienie i jest niezbędna do procesów przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
Regularna aktywność fizyczna to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz dla siebie zrobić. Przynosi korzyści zarówno, jeśli chodzi o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Z pewnością czytasz różne artykuły o tym, jak poprawić swoje zdrowie, jak zadbać o dobry nastrój, jak zmienić sylwetkę. Czy zauważyłeś, że w niemal każdym temacie mówi się, że [...]
Hydrolizowany kolagen stał się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]