Otyłość to nie jest tylko problem estetyczny, powiązano ją z nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, chorobami stawów, a nawet z rozmaitymi zaburzeniami poznawczymi. Według opublikowanych 5 lipca 2022 r. danych otyłość jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka dla pojawienia się demencji. Otyłość a ryzyko pojawienia się choroby [...]
W 2021 r. pojawił się artykuł sugerujący, iż kreatyna może powstawać lokalnie w mięśniach. To nie pierwszy raz, kiedy pojawia się przełom. Do tej pory wierzono i powtarzano we wszystkich opracowaniach, iż kreatyna powstaje tylko w nerkach, trzustce i wątrobie oraz jądrach, wskutek metylacji kwasu guanidynooctowego poprzez oddziaływanie [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
Testosteron od kilkudziesięciu lat jest jednym z najczęściej nadużywanych środków, nie tylko dopingujących. Naukowcy sprawdzali, czy duże dawki sustanonu będą toksyczne dla wątroby. Metody: Szczury podzielono na siedem grup: kontrolna, brak dopingu (iniekcje placebo), brak treningu (nieaktywne fizycznie), doping, brak treningu (nieaktywne [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
Niedawno (patrząc z punktu widzenia rozwoju społeczeństw) w USA stała się rzecz dość szokująca, oczekiwana długość życia przestała wzrastać, mamy do czynienia z regresją. Po dziesięcioleciach wzrostu średniej długości życia ten parametr w rozwiniętych zachodnich krajach jest obecnie w stagnacji lub w regresji. Tradycyjnie prognozowana długość [...]
Beta-alanina (BA, β-alanina) jest jednym z najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców różnych dyscyplin. Wykazuje wpływ na osiągi w pracy krótkotrwałej (sprint, walka, zapaśnicza, krótka seria w treningu siłowym), także w tej trwającej od 60 do 240 sekund (kilka minut), poprawia wyniki (w biegu na 800 m, ale przynosi korzyści np. [...]
Metformina jest lekiem pierwszego rzutu stosowanym w leczeniu cukrzycy typu II. Niestety, bez zastanowienia, według obecnej mody jest często nadużywana bez wskazań i nadzoru lekarza, na własną rękę nawet przez sportowców. Wbrew powszechnym w Internecie opiniom, metformina nie działa na osoby zdrowe, a może przynieść im poważne skutki uboczne, w [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Pisaliśmy już o filipińskim badaniu epidemiologicznym, które sugeruje, że zwalczenie niedoboru witaminy D może znacząco poprawić perspektywy pacjentów z Covid-19. Tymczasem pojawiło się nowe amerykańskie badanie z podobnym przesłaniem. Witamina D a Covid-19 Covid-19 nie uderza we wszystkich ludzi jednakowo. Osoby o ciemnej skórze, osoby starsze, [...]
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]
Jak długo zajmuje młodej mamie powrót do formy po ciąży? Według jednego z badań ok. 75% mam nawet tych, które były bardzo wysportowane przed zajściem w ciążę, powrót do pełnej sprawności sprzed ciąży może zająć nawet trzy lata. Badania przeprowadzone przez Martin Army Community Hospital w Georgii wykazały, że z 460 badanych kobiet, z których [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
Niedobór snu może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Osoby, które nie sypiają dobrze i odpowiednio długo, a także mają niewłaściwą higienę snu, są narażone na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy dysfunkcji seksualnych. Niewyspani ludzie są rozdrażnieni, mają problemy z koncentracją i [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Naukowcy sprawdzali, jak w sumie 200 minutowa praca w ciągu 5 dni wpłynie na ilość tkanki tłuszczowej u kobiet. Były to 24 młode, dość sprawne panie. Eksperyment prowadzono: w temperaturze 15°C, w temperaturze -20°C (jednak w masce, gdzie powietrze było ogrzane do 18 °C), w temperaturze -20°C (bez maski). W niskiej temperaturze [...]
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Zmniejszenie stężenia glukozy, insuliny i lipidów w surowicy oraz oddziaływanie ekstraktu TT na kluczowe szlaki metaboliczne. W toku eksperymentu wykazano również łagodzący wpływ T. terrestris na insulinooporność. Oceniono to poprzez wartości np. HOMA-IR. Zatem ekstrakt T. terrestris można uznać za [...]