Szacuny
1
Napisanych postów
64
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1637
Mam problem otóż zacząłem układać dietę przy użyciu Vitalmaxa, który oblicza mi również zapotrzebowanie na wszystkie witaminy. A to jest trochę kłopotliwe bo chyba niemożliwym jest dobrać tak produkty żeby pokryć idealnie zapotrzebowanie na wszystkie witaminy.
Dla przykładu, gdy wrzuciłem do diety świeżego śledzia to wszystko pięknie, tylko okazało się, że zawiera on tyle wit. B12, że przekracza to moje dzienne zapotrzebowanie czterokrotnie.
Nie wiem czy przejmować się tymi wynikami, bo nie uda mi się tego dokładnie zrównoważyć a i te wartości mogą nie być do końca zgodne, jednak z drugiej strony skoro chcę już sumiennie podejść do diety to chciałbym, aby wyrzeczenie się różnych smakołyków dało mi w konsekwencji lepsze samopoczucie i zdrowie.
o właśnie dorzuciłem parę orzechów arachidowych żeby uzupełnić tłuszcze i tym samym pięciokrotnie przekroczyłem zapotrzebowanie na mangan, a przecież mangan to nie przelewki!
Zmieniony przez - Londi w dniu 2010-11-07 22:46:34
Szacuny
1
Napisanych postów
64
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1637
Czemu orzechy są kiepskie?
Potrzebuje jakieś dobre źródło tłuszczy (110g), dodałem oliwę z oliwek pod koniec dnia, dwie duże łyżki, ale to zbyt mało a orzechy wydały mi się dobrym źródłem.
Szacuny
32
Napisanych postów
3159
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
25123
Witam wczoraj wieczorem naszła mnie sama taka myśl bo mam lekkie problemy z objętością węglowodanów.
Suchy makaron wiadomo objętościowo jest mały...zmielę go na proszek i będę miał niskoindeksowe "carbo" tanie jak...makaron. Mogę to dodać na noc do jogurtu naturalnego żeby może troche nasiąkło wodą albo wogole pic z wodą tak jak carbo.
Czy te węglowodany będą dostarczone do mojego organizmu jeżeli tak zrobię ?
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
37030
Najpierw przydaloby sie ugotowac. W teorii wszystko dostarczysz, ale w praktyce makaron SUROWY moze byc po prostu grudami, ktorych nie idzie wypic tak jak prochu. Sprobuj, ale z ryzem brazowym czy parabolicznym taka "sztuczka" nie przeszla. :)