Witamina D jest niezwykle ważna dla człowieka, można powiedzieć, iż nie powinna być nazywana witaminą, gdyż wykazuje działanie typowe dla hormonów. Wynik i wniosek Badanie przeprowadzono w okresie od stycznia 2018 r. do września 2018 r. Osiemdziesiąt sześć (92,5%) kobiet w grupie leczonej i 73 (78,5%) w grupie kontrolnej miało udaną owulację. [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Przyjście zimnych i wilgotnych miesięcy to jeden z najtrudniejszych momentów w roku, jeśli chodzi o utrzymanie dobrej kondycji psychofizycznej. Nie tylko zwiększa się ryzyko złapania różnego rodzaju infekcji, ale pogorszeniu często ulega również skupienie, motywacja, czy zdolność do relaksacji. Zaburzenia nastroju tego typu nazywa się sezonową [...]
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest powszechnie występującą chorobą o podłożu zapalnym, a jej głównym skutkiem ubocznym jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. [...]
[...] a depresja i lęk Neuroprzekaźniki, których poziomy regulowane są przez aktywność fizyczną, odgrywają dużą rolę w różnych zaburzeniach nastroju. Dobry przykład stanowi tutaj regulacja poziomu dopaminy i serotoniny u osób z depresją, które mają problem ze znalezieniem w życiu motywacji i satysfakcji. W przypadku lęku z kolei szczególnie przydatny [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Składniki mineralne to liczna grupa związków chemicznych o wielu funkcjach, a jednym z najważniejszych pierwiastków dla ludzi jest cynk. Należy obok żelaza, chromu, miedzi czy sodu i potasu do podgrupy metali alkalicznych i podobnie jak one odgrywa specyficzną rolę w organizmie. Wybór suplementu z cynkiem Branża związana z suplementami diety [...]
[...] dla tego związku wykazują duże zagęszczenie w mózgu i tkankach obwodowych, a efektem ich działania jest m.in. wzmożenie produkcji neurotrofin (czynników wzrostu nerwów), czy regulacja syntezy neuroprzekaźników. Do tej pory zaobserwowano powiązania pomiędzy niedoborem witaminy D a ryzykiem wystąpienia schorzeń neuropsychiatrycznych (schizofrenia) [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Witamina D jest związkiem o charakterze hormonalnym, który wytwarza się w organizmie podczas kontaktu skóry z promieniowaniem słonecznym. Pełni wiele funkcji w organizmie, a jedną z nich jest udział w regulacji stanów zapalnych, nocycepcji (nerwowego przewodnictwa informacji bólowej) oraz odczuwania (percepcji) bólu. Niedobory witaminy D często [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] i na organizmach żywych oraz w badaniach z udziałem ludzi. Kannabinoidy dostarczane pod postacią suplementów mogą aktywować specyficzne receptory w mózgu, obwodowym układzie nerwowym, układzie odpornościowym, układzie hormonalnym, mięśniach oraz w przewodzie pokarmowym. Efektem tego jest m.in. regulacja nastroju, snu, apetytu, ale również i bólu.