[...] nadaje się dla sportowców. Jaką korzyść mógłby ktoś odnieść z dostarczania laktozy i 1% białka? Efektem mogą być jedynie problemy żołądkowe. Serwatka była wykorzystywana, jako pasza lub surowiec do produkcji laktozy (cukru mlecznego). Podsumowanie Czy serwatka białkowa nadaje się dla sportowców? Absolutnie nie!!! Serwatka białkowa idealna dla [...]
[...] i średnią, zużycie ATP (zmniejszone) oraz na prawie 50% zwiększenie glikogenolizy (rozpad glikogenu) oraz prawie 30% zwiększenie glikolizy (rozpad glukozy). Sprawdzono, jak formoterol wpływa na siłę i moc, metabolizm oraz fosforylację CaMKII Thr(287) oraz FXYD1 podczas przyspieszeń na ergometrze. Metodą podwójnie ślepej próby 13 mężczyzn [...]
[...] kolagen pochodzący z ryb. Badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi czy któryś z kolagenów ma przewagę. Wydaje się, iż przyniosą podobne rezultaty. Decydujące znaczenie ma jakość surowca i technologia produkcji. Nie zawsze to, co najtańsze najbardziej się opłaca, a zdrowie jest bezcenne. W Polsce najczęściej spotykamy kolagen wieprzowy, [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost masy mięśniowej. Na zakończenie Trening aerobowy jest jednym z licznych narzędzi. Nie należy traktować go jako panaceum na wszystkie problemy. Spotykałem też ludzi, którzy wierzą, że można np. „wybiegać” ciastka czy pączki. Przykro mi, ale przypomina to chłodzenie domu, używając [...]
[...] NLPZ uważa się za rzadką, a częstość jej występowania szacuje się na 1–23 przypadki na 100 000 pacjentolat. Podsumowanie Zarówno alkohol, sterydy anaboliczno-androgenne, jak i niesteroidowe leki przeciwzapalne mogą stanowić zagrożenie dla wątroby. Według wiedzy z ostatniej dekady zarówno sterydy anaboliczno-androgenne, jak i niesteroidowe [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
[...] treningów. Ale dlaczego wcześniej napisałeś, że potrzeba 2.5 roku treningu na pozbycie się 10 kg tłuszczu? Gdyż tamte wyliczenia nie uwzględniają np. wydatku energetycznego, jaki ponosisz w ciągu dnia, to była tylko czysto teoretyczna wartość utleniania tłuszczu w trakcie wysiłku. Poza tym, środowisko hormonalne, wydatek energetyczny ulegają [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. Beta-alanina dobrze komponuje się z kreatyną, cytruliną, kofeiną i innymi związkami wpływającymi na pobudzenie, jakość treningu, wzrost siły, wytrzymałości i mocy mięśni. Beta-alanina należy do jednych z najpopularniejszych suplementów diety, ma wpływ na biegi krótkodystansowe i [...]
[...] Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczów i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop glukozowo-fruktozowy. Tak. Cukier to cukier, niezależnie czy to miód, cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy czy inna [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] gorszym wyborem, organizm nie wykorzysta go tak skutecznie. Po pierwsze: pomiar syntezy białek mięśniowych prowadzony na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były [...]
[...] lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie [...]
[...] jest tanie, nie może być dobre, a to, co jest dobre i jeszcze z zachodu, na pewno będzie kosztowało dużo więcej, niż krajowe wyroby. Nie usprawiedliwiam tu wcale patologii, jaką jest oszustwo, tylko w większości wypadków ludzie oczekują niemożliwego i kupują rzeczy tylko pozornie dobre (o „idealnym” stanie licznika, nieważne, iż w [...]
[...] w ustroju przez DPP-4 (okres półtrwania GLP-1 wynosi ~ 2 minuty). GLP-1 reguluje łaknienie drogą obwodową i bezpośrednio w mózgu, w rejonie podwzgórza (funkcjonuje, jako neuroprzekaźnik). Wspomniane hormony inkretynowe (GIP, GLP-1) odpowiadają za 60 do 70% poposiłkowego wyrzutu insuliny. GLP-1: wywołuje zwiększony wyrzut insuliny, jest [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
W dzisiejszych czasach co drugi trenujący mężczyzna chce wyglądać co najmniej jak model z okładki gazety sportowej, a niektórzy aspirują do bycia kulturystami. Kobiety też ciągle chcą coś „poprawić”, niektóre całe dorosłe życie są na diecie. Jakie rzeczy mogą znacząco zmieniać reguły gry? Jest bardzo dużo takich elementów, w tym krótkim tekście [...]
[...] siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz [...]