[...] Randomised-Controlled ACOORH Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2537 Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka dobrego mleka. 100 g tuńczyka dostarcza od 14 do 30 g białka 100 g łososia dostarcza od 12 do 22 g białka 100 g [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] stosują coraz więcej medykamentów. Sok grejpfrutowy jest średniej mocy inhibitorem CYP3A4 oraz CYP3A5. Oddziałuje i w konsekwencji silnie zwiększa stężenie leków, takich jak triazolam, midazolam, terfenadina, cyclosporina oraz wielu blokerów kanału wapniowego (np. felodipiny, nifedipiny, nitrendipiny i nisoldipiny). Przykładowo: 250 ml soku [...]
[...] masy będzie większy u osób, które równolegle nie wykonują aerobów czy interwałów. W końcu przyrost siły będzie zawsze większy przy czystym treningu siłowym, bez dodatków. A jak się sprawdza równoległy trening u bardziej doświadczonych osób? W jednym z badań „Endurance Training Intensity Does Not Mediate Interference to Maximal Lower-Body [...]
[...] osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
[...] znajdujemy. Do tego celu służą wizualna ocena sylwetki, pomiar fałd tłuszczu, pomiar obwodów wybranych partii, badanie składu ciała (metoda DXA, ważenie podwodne itd.) Zarówno osoby mające więcej z sylwetki typowego ektomorfika, jak i endomorficy muszą znaleźć własną drogę, korzystając z licznych, wypracowanych przez ostatnie dekady rozwiązań.
[...] służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać pozbywania się tkanki tłuszczowej, o czym obszernie pisał m.in. T. Sowiński: [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
[...] zbudowane są przede wszystkim z dwu rodzajów białek: aktyny i miozyny. Siła kurczącego się mięśnia zależy od oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację, pomiędzy słabymi i mocnymi [...]
Wokół treningu dla kobiet krąży wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. W największym skrócie postaram się przedstawić najskuteczniejsze sposoby na poprawienie tzw. formy. Jaki rodzaj treningu? Przy każdego rodzaju celu odpowiedni będzie schemat: FBW (całe ciało na jednej sesji) Gotowy trening znajdziesz w tym artykule: Trening FBW z samymi [...]
[...] "zarazą" XXI wieku są influencerki z genem, które często nie muszą niczego robić, by dobrze wyglądać. One nigdy nie miały problemów z cellulitem, tłuszczem odłożonym jako „boczki” i „fałdki”, z wyglądem piersi czy pośladków. Już przed rozpoczęciem treningów miały efektowne pośladki i kuszące sylwetki. Często okazuje się, że wykorzystują [...]
[...] problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na łamach pisma wydawanego pod egidą American College of Cardiology. W porównaniu z mężczyznami [...]
[...] działanie ochronne. Rekomendowany produkt: Sprawdź Podsumowanie Trening bez wątpienia może przyczynić się do wzmocnienia (szczególnie w dłuższej perspektywie czasu), jak i osłabienia zdolności obronnych organizmu (krótko po zakończeniu treningu). Wydaje się, iż większe ryzyko zachorowania niesie za sobą praca o wyższej intensywności. [...]
[...] „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej masy mięśniowej, a nie nastawienie się [...]
Większość trenujących osób chce poprawić nie tylko ilość muskulatury (objętość włókien mięśniowych), ale też jej jakość, czyli zwiększyć odtłuszczenie sylwetki. Wraz ze stopniowym spadkiem ilości tłuszczu w ustroju, można odnotować nie tylko wzrost atrakcyjności sylwetki, ale też poprawę kluczowych parametrów zdrowotnych. Podsumowanie Efekty [...]
[...] częściej wykazywały pewne cechy ze spektrum psychopatii. Należy wziąć pod uwagę, że używanie SAA samo w sobie jest zachowaniem ryzykownym i może być sklasyfikowane jako nadużywanie substancji może nie psychoaktywnej, ale jednak farmakologicznej. Zatem przyszli użytkownicy SAA mogli angażować się w wiele innych ryzykownych zachowań, [...]