Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]
[...] grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy kiepskiej jakości. Podsumowanie Trening na masę jest dość bezpiecznym rozwiązaniem. Nadaje się zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, sprawdzi się nawet dla nastolatków. Jedyne [...]
[...] lat nie było możliwe. Przez długi czas nie działały także SMS-y wysyłane pomiędzy sieciami komórkowymi różnych operatorów. Później pojawiły się pierwsze aparaty, jednak ich jakość pozwalała na utrwalanie tzw. znaczków pocztowych, czyli fatalnych, nieczytelnych obrazów. Trzeba było poczekać wiele lat na lepszej jakości aparaty fotograficzne. [...]
[...] napoje, to stężenie insuliny jest stale podniesione i nigdy nie schudniesz. Dlatego na samym początku wspomniałem, że to, co jesz i wypijasz, jest ważniejsze od tego, jak trenujesz. Jak odnotować postępy? Poprzez zmniejszenie się fałd tłuszczu w określonych miejscach (np. brzuch), poprzez spadek centymetrów mierzony w tych samych [...]
[...] częściowo nieprawdziwe lub całkowicie fałszywe informacje. Powstała również liczna grupa osób, która negują naukę i medycynę, czyli funkcjonują na oślep, całkiem tak jak kiedyś ludzie pierwotni. Jakie są popularne mity związane z siłownią? „Hipertrofia to niekontrolowany przyrost masy ciała, siłownia sprawia, iż kobiety stają się zbyt [...]
[...] Ponadto u wielu ludzi zmiany z wiekiem powodują łatwiejsze otłuszczanie się. Osoby niestosujące sporej ilości środków farmakologicznych nie mogą jeść i trenować tak samo, jak zawodowcy. To się nigdy nie uda. Referencje: Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji chorób nowotworowych” [...]
[...] szybko zanikają. DNP - co to jest? Dinitrofenol (DNP) to środek chemiczny, był używany we Francji do produkcji materiałów wybuchowych w latach 1914-1918. Stosowano go także jako konserwant do drewna, herbicyd, środek w fotografii, jako preparat do barwników. Niestety jest niesłychanie silną trucizną, która posiada pewne korzystne właściwości dla [...]
Cóż, wcale nie zajmuję się tylko kulturystyką, często wykorzystuję elementy treningu podnoszenia ciężarów, wyciskania leżąc czy trójboju. Dla osoby postronnej to wszystko i tak jedna dyscyplina. Bardzo niewiele osób odróżnia poszczególne ćwiczenia, a kulturyści stają się ofiarami uproszczeń, przekłamań oraz mitów. Opiszę kilka, często spotykanych [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] Anna Wasążnik, Mariusz Grinholc, Krzysztof P. Bielawski „Czynne usuwanie leku z komórki jako jeden z mechanizmów oporności bakterii na środki przeciwdrobnoustrojowe i metody jego zwalczania” https://phmd.pl/api/files/view/25853.pdf [...]
[...] za to odpowiedzialności. Wszystkie obecne dowody naukowe sugerują, iż większość zamienników cukru dostępnych na rynku nie przynosi uszczerbku na zdrowiu zarówno matce, jak i dziecku. Jednak zawsze istnieje pewien element niepewności, dlatego decyzji nie należy podejmować samodzielnie, ale w porozumieniu z lekarzem (czy nawet kilkoma [...]
Od kiedy pamiętam, w Internecie demonizuje się wszystkie makroskładniki żywieniowe. O białku mówi się, że obciąża i niszczy nerki, co nie jest prawdą. O węglowodanach krążą opowieści, że są szkodliwe dla zdrowia, sylwetki, że powodują cukrzycę typu 2 i zespół metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, [...]
[...] sercowego. Meldonium zmniejsza szanse w konkurencjach wytrzymałościowych, daje przewagę w dyscyplinach bazujących na beztlenowym pozyskiwaniu energii. Wg badań nie jest jakimś „nowym EPO”. To raczej dopingowy kosmetyk. Ale to wcale nie oznacza, iż można sięgać sobie po meldonium wg uznania. Ponadto substancji dopingujących nie można oceniać [...]
[...] spotyka się stawianie znaku równości pomiędzy interwałami a treningiem wysokiej intensywności. Jest to popularny błąd, a samo określenie interwał wcale nie mówi nam, o jakiej intensywności wysiłku mówimy. To, że jakiś wysiłek jest wykonywany ze zmienną intensywnością, wcale nie oznacza, że musi być bardzo trudny do zrealizowania. Szybszy i [...]
[...] podaż energii, ale z różnych przyczyn nie są konsekwentne w swoim działaniu. Typowy przykład to osoba, która jest zabiegana do tego stopnia, iż tylko w weekendy odżywia się jak kulturysta. Występuje u nich „huśtawka”, odbudowują kilogramy w soboty i niedziele, tracą masę w tygodniu. W normalne dni robocze wspomniani atleci zjadają skromniejsze [...]
Mięśnie to nie tylko aspekt estetyczny i wabik dla płci przeciwnej, to nie tylko możliwość podnoszenia ciężarów. Mimo setek opracowań większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, iż mięśnie wymagają potężnej ilości energii w postaci węglowodanów i tłuszczów, a nie tylko protein. To znaczy, że wspomagają pozbywanie się tkanki tłuszczowej, [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
[...] Podsumowanie Wydaje się, iż „ciążowe brzuchy” kulturystów wynikają z łącznego wpływu objadania się, nadużywania farmakologii (rhGH, insuliny, IGF-1) oraz presji na budowę jak największych sylwetek. Prawdopodobnie kulturyści lat 70. i 80. XX wieku nie mieli podobnych problemów, gdyż nie spotykało się wtedy jeszcze stosowania insuliny oraz rhGH [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
[...] 6 badań dotyczących RAD 140. W bazie PMC jest 15 tekstów z ostatnich 5 lat. Dotyczą one albo linii komórkowych, zwierząt, albo wykrywania środka używanego, jako doping. Część z nich jest autorstwa osób zatrudnionych w firmie „Radius Health, Inc.”, więc ich wiarygodność pozostawiam każdemu do samodzielnej oceny. Poza tym, jaką [...]