Czy „dobry cholesterol" zwiększa śmiertelność? Jeśli czytałeś którekolwiek z moich wcześniejszych opracowań, to wielokrotnie wspominałem, że nie ma czegoś takiego jak „dobry cholesterol”. Niestety, powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by [...]
[...] Najlepszym zatem rozwiązaniem dla każdego z nas, byłoby: po pierwsze - sprecyzowanie dokładnego celu na najbliższy czas - i nie chodzi mi tutaj wyłącznie o takie ogólnik jak „przyrost mięśni/redukcja tkanki tłuszczowej”, ale o konkretne liczby np. 1 kg wagi w górę, przy niezmienionym obwodzie pasa albo siła pozostaje bez zmian, a waga spada o [...]
[...] sprzyja starzeniu się wszystkich tkanek w ustroju. W takich okolicznościach powstaje dużo reaktywnych form tlenu. W szerokim znaczeniu przeciwutleniacz jest definiowany, jako „każda substancja, która opóźnia, zapobiega lub usuwa uszkodzenie oksydacyjne cząsteczki docelowej”. Tak więc stres oksydacyjny oznacza brak równowagi między systemami [...]
[...] fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – fachowo określa się to jako nadmierną odpowiedź insulinową. Jeśli ktoś ma rano wysokie stężenie glukozy, to źle. Jeszcze gorzej, jeśli komuś towarzyszy podwyższone stężenie insuliny. Jeśli insuliny [...]
[...] pracy) ta wartość spadała do 3,4 g na minutę, Im dłużej trenowano wytrzymałościowo, tym mniejsze było zużycie glukozy. Dlaczego? Bo organizm uczył się korzystać z tłuszczu jako „paliwa”. Po 28 dniach treningu wytrzymałościowego wyraźnie spadało wykorzystanie glukozy, niezależnie czy sportowcy otrzymywali w trakcie wysiłku w czasie cyklu [...]
[...] truskawek po obiedzie nie stanowi problemu. Jednak ważny i istotny jest umiar. Ponadto staranna selekcja źródeł tego cukru pozwoli nam kontrolować podaż fruktozy w naszej diecie. Dlatego też wystrzegać się należy produktów wysoko przetworzonych, które w swoim składzie zawierają rafinowaną fruktozę, jak i syrop glukozowo-fruktozowy oraz sacharozę.
[...] Langerhansa. Działanie IGF-1 w tkankach jest regulowane przez białka wiążące zwane IGFBP (ang. insulin growth factor binding protein) – białka wiążące IGF (podobnie, jak w przypadku hormonów tarczycy lub testosteronu). W otyłości i zespole metabolicznym następuje deregulacja wydzielania białek wiążących IGF-1, co ma krytyczny wpływ dla [...]
[...] transkrypcyjnego potrzebnego do syntezy prozapalnych cytokin. Prawdopodobnie w ten sposób ochrania ona struktury zawierające tłuszcze w organizmie w narządach, takich jak płuca, serce, mózg, wątroba. U człowieka niedobór tauryny wydaje się zaburzać komórkowy łańcuch oddechowy, powodując zmniejszenie produkcji ATP i zmniejszenie wychwytu [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety i nie stało się tak przypadkiem. Cytrulina potrafi obniżać ciśnienie krwi, jest w też w stanie w pewnym stopniu zastąpić popularne środki z grupy PDE5 (sildenafil, tadalafil i awanafil). Wspomaga erekcję, w badaniach zwiększała też liczbę stosunków. Jak jeszcze działa cytrulina? [...]
[...] (chodzi o indukcję stanu zapalnego wywołaną przez nadmierną podaż kwasów omega-6). Prawda leży gdzieś pośrodku. Różne metaanalizy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, jaka ilość węglowodanów jest szkodliwa. Można próbować szukać odpowiedzi interpretując wyniki metaanaliz, pamiętając o tym, iż często skrajne wyniki pojedynczych obserwacji [...]
[...] pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] (polisacharydów). Składa się z: celulozy ligniny hemicelulozy gum śluzów pektyn Ponadto błonnikowi towarzyszą również składniki związane ze ścianą komórki roślinnej takie, jak: kwas fitynowy sterole roślinne białka krzemiany glukozydy Warto nadmienić, iż błonnik nie ulega trawieniu i wchłanianiu w naszym przewodzie pokarmowym. Ponadto nie jest [...]
[...] to zmniejszyć przedwczesne starzenie się mózgu i zmniejszyć ryzyko demencji. Styl życia jest bardzo związany z ryzykiem choroby Alzheimera. Wiele zależy od Ciebie, od tego, jak się odżywiasz czy jesteś aktywny fizycznie, czy palisz i pijesz. Podsumowując Na szczęście wiele zależy od nas samych. Regularne ćwiczenia, stosowanie diety [...]
[...] tkwi w tym, iż często są gęsto okraszone tłuszczem (masło, śmietana, oleje itd.), co sprawia, iż mamy do czynienia z nadmiarem kcal w porcji. Wiele zależy od tego, jak serwujesz i przygotowujesz dany produkt. Długo nasiąkające w tłuszczu posiłki też będą „dietetyczne”. Inaczej wysokokaloryczne pokarmy będzie tolerować [...]
[...] o wysokiej zawartości węglowodanów/niskotłuszczowa: HCLF) W grupach stosowano diety przez 6 tygodni, 2 tygodniowa przerwa i zamieniano je miejscami. Chciano ustalić, w jaki sposób diety LCHF wpływają na profile lipidowe u dobrze wytrenowanych biegaczy. Osocze pobierano w dniach 4, 14, 28 i 42 i analizowano pod kątem: trójglicerydów (TG), [...]
[...] i usprawnią odporność organizmu, ale też wspomogą układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Pigwa króluje jesienią! Może jeszcze nie jest aż tak popularna, jak inne owoce, ale zdecydowanie warta uwagi i wykorzystania w kuchni. Dlatego polecam skosztować, jak smakuje ten wyjątkowy owoc i sprawdzić we własnej kuchni, co można z [...]
Wirusy nie są żadnym nowym wynalazkiem. Istniały zawsze — tak samo, jak choroby nowotworowe. Czy możemy jakoś przeciwdziałać infekcjom wirusowym np. układu oddechowego? Tak, a na pewno nie zaszkodzi spróbować. Na zakończenie Wbrew mitom rozsiewanym w Internecie przez „szamanów XXI wieku”, nie udowodniono, by jakikolwiek potencjał antywirusowy [...]
[...] metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Jak ważna jest witamina C? Obok korzystnego działania na stawy, witamina C wpływa na układ odpornościowy i jest jednym z najbardziej znanych antyoksydantów [...]