[...] ryzyko zakażenia bakteriami, to unikanie świeżych produktów nie jest rozwiązaniem. Jeśli jednak mamy możliwość - lepiej kupić produkty nieposiekane, a przed ich spożyciem koniecznie je umyć, nawet jeśli producent zapewnia, że zostały umyte i są gotowe do spożycia. Produkty tego typu należy trzymać w lodówce i zjadać możliwie jak najszybciej.
[...] wg najnowszych opracowań odgrywa system odpornościowy, czyli leukocyty, limfocyty oraz makrofagi. Owszem, cholesterol jest elementem blaszki miażdżycowej, podobnie jak tłuszcz, zwapnienia i martwiczo zmienione komórki. Wg najnowszych badań białko serwatkowe może mieć wpływ na stan zapalny. Wiąże się je też z poprawą w przypadku [...]
[...] cukrzycę?! Czy wyciskane soki są dobre na odchudzanie? Wśród osób z wyjściowo zdiagnozowaną cukrzycą większe spożycie świeżych owoców wiązało się z: niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (o 17%), niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Komentarz Najbardziej szokujące, iż takie wyniki dały znikome dawki argininy i cytruliny. Normalnie rekomendowałbym nawet 10 g l-cytruliny w porcji, a co najmniej 5 g. Tu okazało się, iż porcja 1.2 g daje już pewne efekty. Cytrulina i arginina [...]
[...] w grupie, której dodatkowo podawano aminokwasy i węglowodany mierzone od 8:00 do 24:00, było o 25% wyższe w porównaniu do grupy kontrolnej (same posiłki). Co zapamiętać i jak to zastosować? Kreatyna ma duży potencjał w budowaniu siły, masy i wytrzymałości mięśni. Pośrednio ułatwia budowanie muskulatury na wiele sposobów. Białko serwatkowe i [...]
[...] krwi do reszty ciała. Wartość referencyjna dla zdrowego serca wynosi zazwyczaj około 50-70%. Obniżenie frakcji wyrzutowej może wskazywać na problemy z funkcją serca, takie jak niewydolność serca. W przypadku Kali Muscle'a wynosi ona około 25%, podczas gdy zazwyczaj mieści się w zakresie 55–65%, co naraża go na ryzyko nagłej śmierci. W 2021 roku [...]
[...] Łokieć golfisty a trening siłowy — rokowania Nasze możliwości wysiłkowe będą uzależnione od stopnia rozwoju stanu zapalnego. Niestety w przypadku takich przypadłości jak łokieć golfisty, wykonywanie regularnego treningu pod pełnym obciążeniem będzie mało realne. Czasem zastosowanie tzw. blokady — farmakologii opartej na kortykosteroidach, [...]
[...] Wyniki: nie stwierdzono istotnych różnic między grupami w żadnym z mierzonych parametrów. Wnioski Stres oksydacyjny i karbonylowy w tkance jąder nie był zależny od picia jakiegokolwiek rodzaju napoju typu cola. Dodatkowo, testosteron w jądrach i w osoczu, jak również ekspresja białkowego regulatora steroidogenezy w jądrach były porównywalne [...]
[...] C-reaktywnego, funkcje antyoksydacyjne ustroju, stężenie insuliny itd. Efekty stosowania zielonej herbaty Po 3 miesiącach suplementacji zieloną herbatą zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi było niższe w grupie, która otrzymywała ekstrakt. Odnotowano spadek BMI oraz obwodu w pasie (o 0,5 cm) przy tym należy dodać, iż nie [...]
[...] dzisiejszych czasach, gdy zachorowanie na insulinooporność, cukrzycę, Alzheimera oraz wiele innych chorób związanych z insuliną ciągle wzrasta, bardzo ważne jest, by poznać jak najlepiej rolę insuliny na nasz układ nerwowy. Może nam to pomóc zapobiegać oraz leczyć te choroby i pozwoli osiągnąć dużo szybciej upragnioną sylwetkę, gdyż utrzymanie [...]
[...] redukcję tkanki tłuszczowej i wpływa także na wydolność sportowca. Warto podkreślić, iż podawano tu naprawdę duże dawki kofeiny (500 mg kofeiny dla 100 kg mężczyzny), jak i l-karnityny (15 g). Może to dawać odpowiedź na pytanie, dlaczego w niektórych badaniach nie stwierdzono działania kofeiny – po prostu używano o wiele za małej ilości [...]
[...] wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w rodzaju „A mój kolega, to…”. Nikt nie udowodnił, by kreatyna powodowała zaburzenia odprowadzania ciepła czy negatywnie [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe, np. „energetyczne”, napojach typu cola), w produktach zawierających kakao lub czekoladę. Alkaloid ten jest spotykany w suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach [...]
W przypadku osób starszych trudno mówić o jednoznacznym kierunku, w jakim powinna zmieniać się waga pacjenta. Z jednej bowiem strony, musimy zadbać o to, aby otyłość, którą często obserwuje się w początkach "jesieni życia", nie generowała dodatkowych problemów zdrowotnych. A tak niestety często się dzieje… Nie jest natomiast w pełni jasna [...]
[...] koszykarze, którzy mogą skakać wyżej, lepiej rzucają rzuty wolne, mają więcej zbiórek i akcji ofensywnych piłkarze, którzy mogą więcej biegać podczas meczu i poprawia się ich celność podań oraz podobnie jak koszykarze mogą wyżej skakać siatkarze, u których stwierdza się zwiększenie liczby skutecznych akcji i zmniejszenie błędów podczas gry.
[...] skalę w latach 90. XX wieku i zawojowała rynek. Nie stało się tak bez przyczyny. Wiemy, iż korzystnie wpływa na przyrost siły, masy, mocy i szybkości, ale czy może mieć jakiś związek z funkcjonowaniem serca? Podsumowanie Wyniki tego eksperymentu sugerują potencjalne korzyści z suplementacji kreatyną dla zdrowia naczyń. Co więcej, czas [...]
[...] Bifidobacterium wraz ze wzrostem ilości hydroksytyrozolu w kale i kwasów dihydroksyfenylooctowych. W badaniach naukowych wykazano obecność w oliwie z oliwek takich związków, jak hydroksytyrozol, który hamuje niekontrolowane „namnażanie się” komórek raka okrężnicy, a także związków fenolowych, obniżających stres oksydacyjny w komórkach i [...]