[...] znaczenia jakość żywności. Często wystarczą drobne zmiany i wykluczenie niekorzystnych dla organizmu człowieka produktów, by osiągnąć duże efekty. Przykłady: nietolerancja i nadwrażliwość na gluten oraz jego wykluczenie z menu, wyeliminowanie z menu produktów powodujących huśtawkę glikemiczną, odpowiednia podaż zdrowych tłuszczów w miejsce [...]
[...] w zarodku ziaren pszenicy, ale również innych zbóż, między innymi w postaci sekalin w życie, hordein w jęczmieniu oraz awenin w owsie. Należy pamiętać, iż celiakia i nadwrażliwość na gluten dotyczą bardzo małej części populacji i „eliminacja w ciemno” u zdrowych ludzi nie ma żadnego sensu. Pomimo rzadkości występowania schorzeń takich, [...]
[...] DQ8. Charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych oraz występowaniem specyficznych markerów we krwi (IgA tTA, IgA EmA, GAF). Choroba dotyczy około 1% populacji. Z kolei nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Potrzebujemy czarnych bohaterów Pamiętam czasy, gdy na czarnej liście były [...]
[...] DQ8. Charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych oraz występowaniem specyficznych markerów we krwi (IgA tTA, IgA EmA, GAF). Choroba dotyczy około 1% populacji. Z kolei nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Oczywiście to zjawisko jest znakomicie poznane. Nazywa się ono efektem placebo i [...]
[...] glutenu nie wie, na czym polega związany z nim problem. Celiakia jest nietolerancją glutenu o podłożu immunogenetycznym. Tylko 1% populacji cierpi na tę chorobę, a nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. U osób mających celiakię spożywanie np. pszenicy, jęczmienia czy żyta, powoduje uszkodzenie kosmków w jelicie cienkim. W [...]
[...] Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. Obecna panika związana z pszenicą ma nikłe podparcie w badaniach naukowych. Celiakia dotyczy około 1% populacji. Z kolei nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Wiem, iż unikanie glutenu jest modne, ale sami dietetycy kliniczni twierdzą, iż [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
[...] Jeśli po jedzeniu często masz wzdęcia, zacznij od wolniejszego jedzenia w spokoju oraz prowadź dzienniczek posiłków przez kilka tygodni. Pomoże to zidentyfikować ewentualną nadwrażliwość pokarmową, która może przyczyniać się do wystąpienia problemu. Jeśli problem utrzymuje się przez dłuższy czas, skontaktuj się z lekarzem, aby wykluczyć [...]
[...] jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką samą dawkę [...]
Żyjemy w świecie, w którym ludzie sposobów leczenia samodzielnie poszukują w sieci, gdyż nie ufają lekarzom. Wielu ludzi sugeruje, iż produkty zalecane przez dentystów mają niszczyć uzębienie. To bardzo ciekawa teoria, tylko zęby zawsze wymagają mniejszych lub większych interwencji, podobnie jak samochód. Zawsze coś się zepsuje, spali, zużyje, [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] – nie prowadzi. Komentarz ekspertów Chyba nie ma bardziej znanego i cenionego eksperta od chorób powiązanych ze spożyciem glutenu (takich jak celiakia i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten) niż dr Alessio Fasano - gastroenterolog, pediatra, naukowiec i założyciel Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital. W tym [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjne 2024.12.30 Magnez to pierwiastek, który pełni kluczową rolę w organizmie człowieka. Bierze udział w ponad 300 procesach enzymatycznych, wspierając układ nerwowy, mięśniowy, kostny oraz sercowo-naczyniowy. Jego niedobory mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, dlatego warto zadbać o odpowiednią podaż magnezu [...]
[...] pokarmowej, nadmiernym połykaniu powietrza, retencji wody, zaparciach. Przyjrzyjmy się każdemu z tych czynników bliżej. Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa i nadwrażliwość pokarmowa to prawdopodobnie najczęstsza przyczyna problemów ze strony układu pokarmowego i wzdęć, które pojawiają się nagle i znikają. Jeśli wzdęcie jest [...]
[...] Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten. Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, [...]
[...] których przebiegu dochodzi do zaburzenia syntezy hemu, niezbędnego do powstania hemoglobiny. Porfiria to nie pojedyncza choroba, a grupa schorzeń, których cechą wspólną jest nadwrażliwość na słońce i bladość skóry. Dlatego też kiedyś porfiria potocznie była zwana wampiryzmem. Po tym, jak Chris Bumstead odszedł z Classic Physique, aby przejść do [...]