[...] prozakrzepowego płytek krwi. Niestety wiążą się z tym poważne skutki uboczne, dlatego ciężko sugerować komuś rutynowe stosowanie aspiryny. Kwas acetylosalicylowy, podobnie jak inne klasyczne NLPZ, powoduje uszkodzenia błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego, w mechanizmie pośrednim blokuje syntezę prostaglandyn. Ponadto zwiększa [...]
Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]
[...] detoksykacyjnych. Jak wyjaśnić pojawienie się stłuszczenia u osób niepijących alkoholu? Epidemią XXI wieku jest otyłość, często towarzyszą jej zaburzenia metaboliczne takie jak cukrzyca typu II, dyslipidemia i zespół metaboliczny. Najwyraźniej jednak nie u wszystkich otyłych osób rozwija się NAFLD i co ważniejsze, NAFLD może występować u osób o [...]
[...] iż jednym z najsilniejszych kancerogenów jest alkohol. A ludzie nie tylko chętnie sięgają po wódkę, wino, piwo czy bimber, ale używają toastu „na zdrowie”. To tak, jakby sięgać po heroinę i wznosić toasty za poprawę stanu swojego zdrowia. Alkohol jest w tej samej grupie co twarde narkotyki, wyniszcza użytkownika w mniejszym stopniu, ale [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
[...] populacjach wszystkożernych. W porównaniu z wszystkożercami częstość występowania raka i cukrzycy typu 2 była również znacznie niższa u wegetarian (mięso jest sklasyfikowane jako jeden z głównych kancerogenów, więc nie jest to żadnym zaskoczeniem). Jednak wegetarianie są narażeni na zwiększone ryzyko udaru, ze względu na podniesione stężenie [...]
[...] zawale, z genetycznymi uwarunkowaniami) powinny ściśle przestrzegać oficjalnych zaleceń lekarzy, bardzo często porady „internetowych szamanów” prowadzą na manowce. Nie wiemy jaki wpływ na zdrowie ma wieloletnie stosowanie diety niskowęglowodanowej, wysokotłuszczowej, niemniej niewiele wskazuje, by destrukcyjny. O wiele gorzej przedstawia się [...]
[...] zrelaksowanego stanu umysłu. Pamiętajmy, że zbyt duże restrykcje w diecie i zbyt intensywne lub zbyt długie treningi to również stresor dla naszego organizmu. Podobnie jak niedobór snu. 9. Uważaj na goitrogeny Goitrogeny są substancjami w niektórych środkach spożywczych, które zakłócają produkcję hormonów tarczycy przez zakłócanie [...]
Bikini fitness…. jak wygląda życie rodziny, w której i matka i córka wyczynowo uprawiają sport? Świetny temat do rozmowy, może przydałby się wywiad? Czy istnieje rywalizacja między tymi paniami, skąd pomysł na start w zawodach, czy trenują razem, czy mają te same programy treningowe i jak układa się ich współpraca, relacje w życiu codziennym w [...]
[...] kto codziennie dałby radę zjeść kilka kg indyka, kurczaka czy wołowiny? Z tego powodu szerokie zastosowanie znalazła kreatyna w postaci proszku, w kapsułkach, występująca jako osobny produkt i uzupełnienie np. środków do stosowania przed treningiem (preworkout) i po zakończeniu sesji. Kreatyna, a skoki i bieganie Przeprowadzono ciekawe [...]
Dieta i zdrowe odżywianie dla wielu osób jest synonimem uciążliwych zakupów różnorodnych składników w tym kilogramów warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, czy mięsa i ryb, z których tworzy się nie zawsze smaczne dania. Oznacza to również spędzanie wielu godzin na przygotowywaniu i wymyślaniu przepisów, liczenie kalorii tylko po [...]
[...] na tytułowe pytanie nie jest prosta. W kulturystyce apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przykładowo zaczynasz treningi, mając 70 kg masy przy 185 cm wzrostu. Ustalasz sobie cel, jakim jest zdobycie 80 kg. Później kolejną poprzeczką staje się 85 kg, a chwilę później okazuje się, że masz już na liczniku 100 kg. Tylko do pewnych ściśle określonych [...]
[...] duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ na "dobre" bakterie, które żyją w naszych [...]
[...] utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Spacery mogą stanowić skuteczną metodę prewencji przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy, a także mogą znaleźć zastosowanie, jako środki służące do leczenia wyżej wymienionych dolegliwości, zwłaszcza w ich pierwszych stadiach rozwoju. Podsumowując Jak mawiał Arystoteles, nie ma nic gorszego dla [...]
[...] Jeśli chodzi o źródła białka, to dieta powinna bazować na wielu rodzajach owoców i warzyw tak, aby zapewnić pokrycie wszystkich potrzeb Waszego organizmu zarówno na makro-, jak i mikroskładniki) a naddatek kaloryczny, który prowadzi do polepszenia środowiska anabolicznego, proponuję spożywać tylko w dni treningowe. W ten prosty sposób znacznie [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
[...] uwagę, że być może grupa treningu na platformie wibracyjnej po prostu bardziej przyłożyła się do stosowania diety (- 600 kcal w stosunku do zapotrzebowania). Niemniej, jak na rok jej stosowania, wyniki są katastrofalnie słabe! Czym jest utrata nieco ponad 800 g masy ciała miesięcznie przy takim stopniu otłuszczenia sylwetki? Deficyt 600 [...]
[...] efekty aktywności fizycznej? 2. Większe efekty hipertroficzne i siłowe od treningu „300” przyniesie dobrze ułożony schemat góra/dół lub push-pull, w którym można zastosować jakiś rozsądny model progresji. 3. W treningu „300” brakuje jakichkolwiek ćwiczeń bicepsa i tricepsa, a praca mięśnia dwugłowego ramienia w trakcie podciągania jest znikoma, [...]