Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] (np. brak kluczowych dla kości i stawów związków). Nawet dwie identyczne pod względem podaży energii diety mogą przynosić kompletnie odmienne rezultaty w zależności, jakich cukrów i tłuszczów użyjemy. Udowodniono to na przykładzie zastępowania masła oliwą z oliwek oraz przetworzonej żywności na nieprzetworzoną. Jak spożywanie glukozy, [...]
Insulinooporność jest jednym z najbardziej destrukcyjnych schorzeń, które zwiększa ryzyko chorób krążenia i cukrzycy typu 2. Na dodatek wiele osób nie jest diagnozowana i nawet o niej nie wie. Jest to stan, w którym komórki słabiej reagują na insulinę - hormon wytwarzany przez trzustkę, który pomaga glukozie dostać się do komórek. Podsumowanie [...]
[...] masy mięśniowej, ani redukcja tkanki tłuszczowej nie są wcale takie proste i oczywiste. Mając to na uwadze, postanowiłem przygotować przegląd najczęstszych problemów, jakie możesz napotkać w pierwszych latach treningu. Zresztą wcale nie jest powiedziane, iż występują one tylko w początkowym okresie ćwiczeń. Zwykle, jeśli celem jest [...]
[...] do ślepoty. Nie powinny być lekkomyślnie nadużywane, a tak się bardzo często dzieje, nawet przez młodych mężczyzn. Bezpieczniejszą alternatywą pozostają środki takie jak jabłczan cytruliny, które również mają wpływ na erekcję. Referencje: Giuseppe Lo Monte, Angela Graziano, Isabella Piva & Roberto Marci (2014) Women taking the “blue [...]
[...] poziomu cAMP. Zaś kapsaicyna przyspiesza utlenianie kwasów tłuszczowych i wytwarzanie ATP, nośnika energii w organizmie. W piperynę oraz kapsaicynę obfitują takie przyprawy jak pieprz czy papryczka chilli. Poza kapsaicyną istnieją również inne składniki o podobnym działaniu, takie jak np. kurkumina, gingerol, występują one w składnikach o ostrym [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone zazwyczaj kojarzą nam się źle i są raczej przedstawiane jako specyfik odurzający, który powinien być zabroniony, co jak widać, niekoniecznie jest prawdą. Od ponad 1000 lat przed narodzeniem Chrystusa, aż do 1883 roku konopie [...]
[...] tłuszczy. Po posiłku mającym 30% protein odnotowano większe utlenianie tłuszczy niż po posiłku z 15% białka (i większą ilością węglowodanów) – zarówno w grupie otyłych jak i szczuplejszych pań (BMI 20.6). Z kolei tempo utleniania glukozy nie różniło się między grupami. Otyłe kobiety na czczo utleniały o wiele więcej kwasów tłuszczowych. Z [...]
[...] czy sztuczne. W naturze występują tysiące trujących substancji (rośliny, grzyby, jady węży, owadów itd.). Liczy się dawka oraz właściwości danej substancji, a nie to, jak została pozyskana. Przykładowo, jad kiełbasiany (toksyna botulinowa wytwarzana przez bakterie clostridium botulinum) jest jedną z najsilniejszych trucizn znanych [...]
Kontynuacja części pierwszej, która omawia powody zastoju i wolnych przyrostów. Niżej opisujemy dwa kolejne problemy, jakie mogą Was spotkać w pierwszych latach treningu siłowego. Zapraszam do lektury. Podsumowanie Droga do wymarzonej sylwetki może być czasochłonna, jednak jeśli zadbasz o kluczowe punkty opisane w tekście, ominiesz wiele pułapek. [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
[...] produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, takie jak napoje izotoniczne czy odżywki typu Carbo, oraz te bardziej uniwersalne: sok z brzozy czy woda kokosowa. Jednak, które z nich rzeczywiście mają wpływ na nasze zdrowie, [...]
[...] wprowadzane do naszej codziennej diety w nieodpowiednich proporcjach. Gdy w Unii Europejskiej zniesiono limity, ceny nabiału wzrosły, gdyż każdy chciał zarobić. Rolnicy, jak łatwo się domyślić, zaczęli produkować więcej, a większa podaż spowodowała znaczny spadek cen, dlatego też obecną sytuację przetwórcy mleka oceniają bardzo pozytywnie, [...]
[...] jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, dzień w dzień, przez 20 [...]
Każdy z nas pragnie wyglądać jak najbardziej atrakcyjnie. Ta cecha dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Z rozmysłem stosujemy czasem niełatwe diety po to, aby móc prezentować piękną i zdrową sylwetkę. Niemal równie często sięgamy po suplementy, które pomagają nam w realizacji tego celu. Możemy również ćwiczyć klasycznie, w seriach, wtedy [...]
[...] od 2 roku życia dzieci powinny spożywać dwie porcje 1-2% mleka dziennie. Podsumowanie Gdy nasze dziecko jest zdrowe, nie ma stwierdzonej alergii pokarmowej, warto podawać jako element urozmaicenia diety produkty nabiałowe. Po 2 roku życia oczywiście mleko nie powinno być głównym składnikiem diety naszego dziecka, ale jako dodatek w postaci [...]
[...] układu krążenia. Badaczka ta związana jest komercyjnie z przemysłem jajecznym. Nie przeszkadza to zwolennikom beztroskiego podejścia do spożycia jaj cytować jej badania jako “obalające definitywnie mit złego cholesterolu”... Z drugiej strony są też badacze tacy jak dr Spence i dr Davignon, którzy od lat przyjmują honoraria od [...]
[...] owoce, orzechy, warzywa i nabiał, jednak nie eliminuje ona wszystkich pokarmów z tych kategorii. Jeśli pijesz mleko, wybierz mleko bez laktozy lub inne alternatywy takie, jak mleko ryżowe lub sojowe. Aby uniknąć nadmiernie restrykcyjnych posiłków, porozmawiaj z dietetykiem przed rozpoczęciem tej diety. Ponadto ograniczaj lub eliminuj pokarmy, [...]