[...] ze stosowania pokrzywy indyjskiej! Naukowcy badali wpływ forskoliny na masę ciała, metabolizm glukozy i średnicę komórek tłuszczowych u otyłych myszy, które zostały utuczone jak współcześni ludzie, czyli dietą wysokotłuszczową. Czterotygodniowe samce myszy (C57BL/6) zostały losowo przydzielone do 1 z 3 grup terapeutycznych: dieta wysokotłuszczowa [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety na świecie. Kreatyna jest w pełni bezpieczna, skuteczna i wyjątkowo tania. Podsumowanie Wydaje się, iż różne formy kreatyny powinny przynosić podobne efekty, jednak wiele razy wskazywano, iż monohydrat cechuje wyższa przyswajalność. Niemniej to badanie wcale nie skreśla jabłczanu, [...]
[...] składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dla optymalizacji zdrowia wątroby i innych narządów należy kontrolować poziom spożycia zarówno witaminy C, jak i szeregu pozostałych związków chemicznych pochodzenia spożywczego uznawanych za niezbędne. Źródła: Lykkesfeldt J, Michels AJ, Frei B. Vitamin C. Adv Nutr. 2014 Jan [...]
[...] o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich ilościach. Gdyby zapytać osoby trenujące, jakie jest [...]
[...] nich błędów żywieniowych jest zbyt duża, by kilka treningów tygodniowo było w stanie ją zrekompensować. Dodatkowo: trening siłowy zwiększa wytrzymałość, moc i siłę mięśni (jak bardzo poszczególne aspekty? To zależy od stosowanego treningu, % ciężaru maksymalnego, czyli intensywności itd.), trening ma wpływ na zdrowie kości (wzmacniają się [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Jedzenie mięsa bezsprzecznie powiązano z występowaniem raka, podobnie jak picie alkoholu i palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego [...]
[...] może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może stanowić element profilaktyki wielu chorób takich, jak chociażby miażdżyca. Za przykład pokarmu o szczególnych walorach w tej materii posłużyć może… kiwi. Podsumowanie Przykład kiwi stanowi niejedyny dowód na to, że [...]
Słodzone napoje (każdego rodzaju) są powiązane z wieloma rodzajami raka (częściowo wynika to z ich wpływu na powstawanie otyłości, a po części z wpływu na insulinooporność). Jednak w ostatnich latach pojawiło się sporo doniesień o związku napojów typu cola z chorobami autoimmunologicznymi i jego to oparte o całkiem nowe mechanizmy. Co robić? [...]
[...] składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w [...]
[...] "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie jak, zapewnia nas wiele osób? Czy jej stosowanie jest bezpieczne? Jakie dawki johimbiny należy przyjmować? Z badań wynika, iż dawka oscylująca w wartościach 0,2 mg na 1 kg [...]
[...] pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach histamina endogenna jest jednym z podstawowych mediatorów (fazy [...]
[...] jest to rodzaj diety VLCD, czyli o bardzo niskiej podaży energii w wybrane dni i normalnej w pozostałe dni tygodnia. Naukowcy Michael J.Wilkinson i wsp. sprawdzali, jak dieta, która ma mniej restrykcyjny charakter, wpłynie na zdrowie. https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S1550413119306114-fx1.jpg Grafika: wyniki badania w [...]
Kreatyna jest popularnym suplementem diety, który zwiększa zasoby energetyczne znajdujące się w mięśniach szybkokurczliwych. Pośrednio kreatyna ma wpływ na wzrost mięśni, a bezpośrednio pozwala pracować dłużej i z większymi ciężarami. Suplement ten ma też wiele zalet prozdrowotnych. Wynik badania po tygodniu odnotowano spadek siły o 32%, a masy [...]
[...] białek mięśniowych nie dostarcza danych o aktywności GAMT w mięśniach, co sugeruje brak biosyntezy kreatyny w miocytach (włóknach mięśniowych). Jednak zarówno wcześniejsze, jak i współczesne badania udowadniają coś innego, ponieważ mięsień sercowy i mięsień szkieletowy wydają się mieć własną maszynerię do syntezy kreatyny, co być może wymaga [...]
[...] spożywającą mięso. Zostaje nam nieco mniej niż połowa, która jednak podjęłaby taką próbę. Jak zatem pogodzić się w takim związku? Jedzenie w restauracji Jedną z przeszkód, jaką może napotkać “mieszana” para jest wybór restauracji serwującej zarówno dania mięsne, jak i wegańskie. Oczywiście im większe miasto, tym o takie miejsce łatwiej i wybór [...]
[...] serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] niepowodzenia jest brak możliwości utrzymania narzuconego modelu dietetycznego, często ciało by mogło, ale umysł nie daje rady. Niestety, zarówno prowadzenie treningu, jak i utrzymywanie diety wymaga zaangażowania, cierpliwości i ponoszenia określonych wyrzeczeń. Drugi powód jest mniej oczywisty, ciało broni się przed zmianami. To nie [...]
[...] jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny (maksymalna [...]