Kilka lat temu na pewnej konferencji usłyszałem, że sól nie ma żadnego związku z nadciśnieniem tętniczym, że jest to mit. Faktycznie, u części populacji podaż sodu w diecie nie jest silnie powiązana z ciśnieniem krwi, co nie znaczy, że takiego wpływu nie ma! Jednak u całej reszty związek istnieje, w niektórych przypadkach (rasa czarna) jest [...]
[...] które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a bywa, że używanie ich może okazać się zbawienne. CLA? Czym jest? Gdzie występuje? Jak wpływa na nasz organizm? Na te oraz inne pytania [...]
Kulturyści niezwykle często doznają niewydolności nerek w porównaniu do populacji ogólnej. Wynika to z nadużywania diuretyków (odwodnienie jest zabójcą nerek, które wymagają stałego przepływu krwi, odwodnienie wywołuje hipowolemię), hormonu wzrostu, sięgania po niesteroidowe leki przeciwzapalne (świadomie i nieświadomie) oraz także brania sterydów [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Podsumowanie Nie [...]
[...] w kontekście zwalczania zespołu metabolicznego i jednej z jego głównych składowych, otyłości, w tym trzewnej, to mają one przyszłość. Podsumowanie Zarówno mniej, jak i bardziej restrykcyjne diety dostarczające głównie produkty pochodzenia roślinnego mogą skutkować wyraźną redukcją masy ciała. Wydaje się, iż diety wegańskie cechuje [...]
[...] (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie trijodotyroniny (T3) z tyroksyny (T4) zmniejsza się w okresie postu. Podsumowanie [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do fermentacji wina, stąd wysoki poziom resweratrolu w winie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Resweratrol należy do grupy suplementów roślinnych, które nazywane są adaptogenami. Jego działanie opiera się na funkcji przeciwutleniającej, jak i [...]
W dzisiejszych czasach, suplementy diety odgrywają kluczową rolę w planach żywieniowych i treningowych wielu osób. Białko jaja kurzego zyskuje na popularności dzięki swojej jakości i skuteczności. ALLNUTRITION Egg White Protein to produkt, który wyróżnia się na tle innych suplementów. Przyjrzyjmy się, co sprawia, że ten koncentrat białka jest tak [...]
[...] włókien pomiędzy liniami z (sarkomerów)największe nasilenie ma pomiędzy pierwszym a trzecim dniem po treningu siłowym, jednak może trwać nawet 6-8 dni po ćwiczeniach! To, jak szybko mięśnie się regenerują, jest związane z odczuwanym po ćwiczeniach spadkiem siły: spadek mniejszy lub równy 20% pozwala na odtworzenie funkcji mięśni w ciągu 48 h, [...]
W licznych przeprowadzonych w ostatnich latach badaniach wykazano, że podawanie berberyny prowadzi do cofnięcia się objawów zespołu metabolicznego: zmniejszenia obwodu w pasie, spadku ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Co [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] miał porozsypywaną kokainę) i całkiem możliwe, iż właśnie ich połączenie razem z wieloletnim nadużywaniem SAA doprowadziło do jego przedwczesnej śmierci. Jednak brakuje tu jakichkolwiek danych naukowych, więc pozostałą plotki i spekulacje.Z pewnością wielu kulturystów chętnie sięga po opioidy. Bostin Loyd chwalił się braniem Normal 0 [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
[...] ale sposób jego wykonania, uwarunkowania osobnicze (np. wcześniej odniesione kontuzje, układ dźwigni), stosowanie farmakologii, rodzaj diety, a nawet profilaktyka, jaką stosuje dana osoba. Jakie ćwiczenia wiążą się ze szczególnym ryzykiem? Przysiady na suwnicy Smitha Uszkodzenia zgięciowo-dystrakcyjne w odcinku lędźwiowym [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]