Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się preparaty mające obniżać stężenie cukru we krwi. Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon. Podobnie glikemię potrafią wyregulować diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (np. lowcarb i ketogeniczne) oraz regularny, odpowiednio intensywny [...]
[...] węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w przypadku produktów wysokotłuszczowych, tak samo w przypadku produktów węglowodanowych możliwy jest taki dobór pokarmów, by wspomagać kontrolę spożycia energii. W [...]
[...] Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra musztarda i pieprz cayenne to idealne połączenie na pyszny, [...]
[...] pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA-kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Nadmiar kwasów omega-6 [...]
Ostatnio naukowcy pod wodzą S. H. Faulknera sprawdzali, jak gorąca kąpiel wpłynie na stężenie glukozy i IL-6. Przy okazji badano wydatek energetyczny. Czy gorąca kąpiel okazała się zabójcą tkanki tłuszczowej? Czternastu mężczyzn zgłosiło się na ochotnika i zostało sklasyfikowanych, jako osoby szczupłe lub z nadwagą. Przez 60 minut leżeli w wodzie [...]
[...] orzechów w czekoladzie marki ALLNUTRITION czeka nie lada gratka, gdyż do serii Nutlove Whole Nuts dołączyło właśnie, pięć nowych, przepysznych smaków, które podobnie jak pozostałe praliny podbijają rynek dietetycznych łakoci. Wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu zdrowych bogatych w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów [...]
[...] i długodystansowe, osiągi w rozmaitych dyscyplinach sportowych. Z badań wynika, iż znaczące różnice w efektach suplementacji BA mogą wynikać ze stosowanej diety, jakości snu lub wytrenowania. Wniosek Cztery tygodnie treningu siłowego w połączeniu z suplementacją beta-alaniną miały korzystny wpływ na wydolność beztlenową bokserów i [...]
[...] hormon sytości, ale może być to mylne. Osoby otyłe są insulinooporne i leptynooporne. To znaczy, że u osób otyłych ani insulina, ani leptyna nie wywołują poczucia sytości, jak się dzieje u zdrowych ludzi). W porównaniu z posiłkiem o dużej zawartości tłuszczu posiłek węglowodanowy o wiele silniej tłumił odczuwanie głodu. Zmiany greliny w osoczu [...]
[...] Witamina E a atopowe zapalenie skóry (AZS) Ostatnie badania wskazują również na udział stresu oksydacyjnego w patologii chorób skóry o podłożu immunologicznym, takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Szacuje się, że na atopowe zapalenie skóry (AZS) choruje w Europie od 12% do 26% populacji. Dane z wielu przeprowadzonych badań [...]
[...] się niedocenianym suplementem diety, mimo iż ma wpływ na funkcjonowanie wielu „cegiełek” szczególnie ważnych dla sportowców dyscyplin siłowych. Przede wszystkim, podobnie jak kreatyna, jabłczan cytruliny podawany w dawce 6 g dziennie wpływa na redukowanie odczucia zmęczenia, wzrost produkcji ATP (energii w ustroju), powoduje nawet zwiększenie [...]
[...] antyoksydacyjnych, osłabia wzrost ilości reaktywnych form tlenu i produkcję szkodliwych związków w tkankach wątroby. Wydaje się, że resweratrol może być równie ważny, jak kreatyna, berberyna czy białko serwatkowe. Referencje Ebru Öztürk i in. Resveratrol and diabetes: A critical review of clinical studies [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
[...] wpływają niekorzystnie na procesy metaboliczne. Na dodatek istnieją silne przesłanki, iż napoje w rodzaju cola mają wpływ na kancerogenezę. W jednym z badań sprawdzano, jak coca-cola podawana szczurom wpłynie na ich rozwój. Testy przeprowadzono na szczurach (samcach i samicach): narażonych na kontakt od okresu zarodkowego lub 7 tygodnia [...]
[...] D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy D jest powszechny i może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka infekcji dróg oddechowych, w tym Covid-19. Zaleca się, [...]
[...] w związku o skróconej nazwie ATP; energia użyteczna napędza własne procesy życiowe, przebiegające w środowisku wewnętrznym organizmu. Zarówno w królestwie roślin, jak i w królestwie zwierząt, te biologiczne przemiany energetyczne dokonywane są przez takie same związki, czyli przez porfiryny. Różnica jest tutaj niewielka a polega na [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Na to, jak długo żyjemy, wpływa wiele czynników. Jest to głównie kombinacja naszych genów i środowiska. W badaniach z udziałem bliźniąt jednojajowych naukowcy oszacowali, że geny wpływają na ten aspekt w około 30 procentach, co oznacza, że największą grupą czynników kontrolujących długość życia człowieka jest jego środowisko. Spośród nich jednym z [...]
[...] bardzo silnie tłumi wydzielanie kortyzolu. Efekty po zastosowaniu ashwagandhy Stężenie kortyzolu spadło o około 40% (z 480 nmol/l do 287 nmol/l). Ashwagandha skuteczna jak lek? Co najciekawsze, ashwagandha zadziałała jak lek niż jako suplement diety. W teście z podawaniem egzogennego odpowiednika ACTH (Synacthen), zaobserwowano się zbyt [...]
[...] omawianych przypadłości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne korzyści w kwestii profilaktyki chorób takich jak rak okrężnicy. Jednym z takich produktów jest olej z oliwek. Oprócz konsumpcji oliwy badacze wzięli pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych. Po [...]