[...] przepis bazowany na przepisie z Kwaśniewskiego (ale zmodyfikowany przeze mnie), na pyszny chlebuś orzechowy, albo, po dodaniu fruktozy i owoców suszonych jako super ciasto. Tylko, czy to się nadaje? Piecze się rewelacyjnie: CHLEB 30 dkg orzechów włoskich (lub migdałów) 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki oliwy [...]
[...] sera żółtego kilka kropel octu jabłkowego 1 średnia cukinia sól ,pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli [...]
Pewnie też trening zweryfikuje co dam radę zrobić. Bo po wczoraj już wiem, że przy odwodzeniu nogi bokiem 15 powtórzeń to jest za dużo. Sobota 1. Jaja, chleb gryczany, masło 2. Golonka z indyka, ziemniaki+ sok marchew jabłko kiwi 3. Ciasto ze śliwką 4. Pizza gryczano-kukurydziano z chorizo, warzywami, mozarellą 1. Jaja, chleb gryczany, masło 2. [...]
[...] kukurydzę, fasolę, kapary i przyprawy. Dusimy pod przykryciem po czym redukujemy na małym ogniu żeby nie było za rzadkie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: Formujemy ciasto jak na pizze, po odczekaniu aż urośnie wałkujemy dość cienkie placuszki. Kładziemy placek na naoliwionej blasze, posypujemy startym serem (głownie boki) nakładamy [...]
[...] z rana, aby móc ze spokojną głową imprezować. Byłem przez resztę dnia mega zmęczony. Zapaliłem i w sumie spałem na siedząco jedząc jednocześnie przez cały czas chipsy i ciasto, ale w małej ilości bo zjedli xd Wróciłem, wyspałem się i zrobiłem trening dosyć konkretny tylko niepokoi mnie dziwny ból głowy (który znowu wrócił) podczas [...]
[...] lepiej podzielić całą pulę białka na kilka porcji w odstępie 2-3h %-) A co najgorsze - otwieram lodówkę, a tu mamuśka mówi - "Mama Adama (mojego szwagra) dała ci tu ciasto" kurfa, vlcd, a mi tu ciasto zalega. %-) Pilosa tylko lubię. Trochę słodzika i cynamonu i wychodzi bardzo dobre, chociaż ostatnio lubię to mixować w [...]
[...] i sól (u mnie jest to ok. 1/4 łyżki stołowej jednego i drugiego, ale warto samemu poeksperymentować) Wszystko wrzucam do robota kuchennego i miksuję ok. 2-3 minuty. Te ciasto ma to do siebie, że nie trzeba czekać aż wyrośnie. Smaruję blachę oliwą, potem ciasto na blachę i rękoma nieco rozgniatam i rozciągam (jak dobrze wysmarujesz blachę [...]
[...] przelac je do garnuszka pollitrowego i poczekac az wyrosna pozostale skladniki wymieszac ze soba kiedy drozdze wyrosna w garnuszku przelac je do reszty skladnikow ugniesc ciasto i zostawic na ok 20 min w cieplym miejscu ciasto to ma "odchodzic od reki" jest to ciasto twarde, wiec nie dziwic sie smacznego mmmm az mam ochotke sie [...]
[...] , siemie lniane ,kminek co tam chcemy i mieszamy aby uzyskało jednolitą konsystencje. - ja mieszam drewnianą łyżką , ale mam w domu tak się składa piekarza i czasem On mi ciasto ręką wyrobi :) tak więc jak wiecie jak to możecie też to ręką wyrabiać , mi się jakoś nie chce tego naumieć ;-) 5. Przekładamy ciasto do metalowej foremki wcześniej [...]
[...] prekroczona Samopoczucie: okropne zakwasy w przywodzicielach po niedzielnej jeździe konnej Grzeszki: brak Mąż mi zjadł kotlety, co je miałam zaplanowane, więc ja mu zjadłam ciasto! Ciasto czyste (przepis na ciasto dyniowe u Het), ale marko mi się rozjechało. Na treningu moc. Rozważam ćwiczenie rano, wtedy powinno być mi łatwiej czas zaplanować i [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Robię to ciasto drugi raz. Przy pierwszym podejściu samo ciasto było lepsze, ale nadzienie kompletnie mi nie pasowało (jabłka z cynamonem). Teraz dałem jagody i byłoby ok, gdyby nie to, że ciasto smakuje bardziej chemicznie. Choć może to nie wina jagód, a całej buteleczki aromatu waniliowego, którego za pierwszym razem nie dawałem wcale :)) Tutaj [...]
[...] maki, dodajemy szczyptę soli, bazylię, szczyptę pieprzu, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Dolewamy reszte wody, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, sprawdzamy gęstość, gdyby ciasto było za gęste ( powinno mieć konsystencję rzadszej śmietany ) dolewamy po trochu wodę ok 20 - 50 g zależy to wszystko od [...]
Tarta z jabłkami Ciasto mocno jabłkowe, niestety spód choć smaczny to bardzo kruchy. Najlepsze na drugi dzień :) ciasto: 200g mąki (u mnie mix 100g gryczanej i 100g owsianej) 100g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka ekstrakt waniliowy 2 łyżki zimnej wody jakieś słodzidło (cukier, miód, stevia, ksylitol) Ciasto zagnieść z mąki, masła, żółtka, ekstaktu [...]
[...] solą i suchymi drożdzami. Dodałam ciepłą wodę około 250 mln. Wymieszałam. Ciasto rozsmarowałam na papierze do pieczenia. Zostawiłam na 10-15 min. Po czym wstawiłam samo ciasto do pieca na 4-5 min. Wyciągnęłam podpieczone ciasto, przesmarowałam sosem pomidorowym (passata pomidorowa z przyprawami) i obłożyłam dodatkami (u mnie tarta [...]
to było czekoladowe ciasto z ciecierzycy ze śliwkami i tahini :-) jak juz w temacie kakoi śliwek jesteśmy ;-) u góry jest skyr i porwane ciasto to nie było planowane :D ciasto mi się porwało i musiałam coś wymyśłić /SFD/2020/9/28/003f8a5af2a3403a83b44fab041bca25.jpg /SFD/2020/9/28/3c5504e7e29745fc9b1c4a79936a32c1.jpg
Bezglutenowe Mocno czekoladowe i pomarańczowe ciasto SKŁADNIKI Dwie pomarańcze z cienką skórką 5 jajek Kakao 50g Erytrytol 100-150g 40g odżywka o smaku czekoladowym (opcjonalnie, można więcej dosłodzić lub pominąć) Migdały zmielone na drobno 200g Pdp łyżeczka Soda pół łyżeczki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańcze [...]
[...] i 1 łyżka proszku do pieczenia do miski, troche wymieszać, białko z 1 łyżką płaską cukru miksujemy do uzyskania piany.Następnie wrzucamy do miski z mąką i wyrabiamy ręką ciasto. Ja zostawiłem w międzyczasie takie ciasto na 15 min i potem "dorobiłem" je jeszcze. Nie wiem czy ten fakt ma jakieś znacznie, bo to nie drożdze więc można od razu [...]